Darko (16) boluje od dečje paralize: Odsečen od sveta, u oronuloj kući, tuguje za preminulom majkom

Bolesni mladić sa braćom i ocem živi u selu kod Bujanovca, od svega 7.000 dinara mesečno

  • 26
Darko Arsovski Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

U oronuloj kući, na starom dvosedu, ukazuje se silueta nedovoljno razvijenog mladića, koji u zgrčenom položaju izgleda kao da čeka nekog. Bol i praznina koju ostavlja ovaj prizor, lomi i najtvrđa ljudska srca i pokazuje tragičnu sudbinu porodice Arsovski iz sela Starac kod Bujanovca.

Darko (16), gotovo nepokretan momak koji boluje od teškog oblika dečje paralize, zajedno sa braćom Milošem (18) i Markom (13) i ocem Goranom živi u tužnoj atmosferi, gde se na svakom koraku oseća prerani odlazak majke koja je preminula pre nešto više od godinu dana.

- Žena se razbolela i umrla... Nemam volju ni za šta, ali eto živim zbog njih - glasom skrhanim od bola govori otac Goran članovima humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koja ih je posetila.

Darku je nekad potrebna hitna medicinska pomoć, ali ta pomoć je sve, samo ne hitna. Do njihovog sela Starac, mahala Čivčija, ne postoji putna veza. Jedina veza sa civilizacijom je drveni mostić preko reke Pčinje koji su sami napravili i koji ih vodi do Severne Makedonije. Tu su započeli kuću, ali nisu mnogo odmakli.

Otac Goran radi u manastiru Sv. Prohor Pčinjski koji im obezbeđuje i pomoć u osnovnim životnim namirnicama bez kojih ne bi mogli da prežive. Od pomoći primaju svega 7.000 dinara. Kuća u kojoj se nalaze u veoma je lošem stanju. Pokućstvo je potpuno propalo, zidovi i plafon su oštećeni, prozori ne dihtuju...

Porodica Arsovski ima dvojno državljanstvo i, kako su rekli, kucali su na sva vrata u Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali im, do sada, niko nije značajnije pomogao. Ipak, nisu kivni zbog toga.

- Kod nas se srpska zastava uvek ponosno vijorila. Kad vidim nju, ne znam da opišem to osećanje i utehu. Dok sam živ, jedna će da stoji napolju, a jedna unutar kuće. Mi smo, takoreći, čuvari granice - dodaje otac Goran.

Svestan nemaštine, razmišljao je Goran bolesnog sina da odvede u neki dom, ali ne da najmlađi brat.

- Ne odvaja se od njega, strašno je koliko su vezani. Samo da uspem da ih izvučem, da se snađu u životu, za sebe ne marim - na kraju razgovora govori otac.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći. Porodici Arsovski planiraju da izgradimo kuću, a za završetak akcije potrebno je više od 25.000 evra.

Pozivamo sve donatore da nam se pridruže kako bi Darko i njegova braća napokon dobili normalne uslove za život.

1. SMS na 7763 (200 dinara)

2. Račun: 160-279491-71

3. Pay Pal

4. Devizni račun: IBAN: RS35160005080002381269

SWIFT: DBDBRSBG

Customer: Srbi za Srbe, Banca Intesa, Milentija Popovica 7b, Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    15. februar 2021 | 11:33

    Nemojte ga slati u dom, retko i divno da je mladji brat toliko vezan za starijeg i to bolesnog. Nadam se da ce pomoc brzo stici i da cete ziveti zajedno, srecni u daleko boljim uslovima. Ujedno molim Telegraf da nas obavestava o napretku akcije za ovu porodicu.

  • Samo iskreno

    15. februar 2021 | 10:35

    Pevacima 90 000 din na osnovu cega? Medicinskim sestrama plata 25 000 din povecana koje izadju na pauzu i ne vidimo ih dva sata, ne daj Boze nesto da ih pitas. Ovom decaku potrebna je velika pomoc

  • BG

    15. februar 2021 | 09:02

    Državo! Pomozi ovom nesrećnoj porodici. Oni žive sa samo 7.000 dinara mesečno, tuga do neba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA