≫ 

Život joj prepreke nameće, ali Nikolina (6) se bori sa osmehom: Treba joj pomoć svih nas

Već u prvom mesecu života devojčica je bila podvrgnuta operativnom zahvatu

  • 0
Nikolina Kostić, budi human humanitarno Nikolina Kostić / Foto: Budihuman.rs

Nikolina Kostić je rođena 17. novembra 2014. godine u terminu. U devetom mesecu trudnoće (prenatalno) uočene su proširene moždane komore (ventrikulomegalija). Sa mesec dana života, Nikolini operativnim putem ugrađuju VP šant, aparat koji reguliše nagomilavanje moždanog likvora i tako smanjuje pritisak na mozak i smanjuje njegovo oštećenje, stoji na sajtu Fondacije Budi human.

Očekivao se dalji uredan razvoj, međutim, kako je vreme prolazilo, psihomotorno kašnjenje je bilo sve izraženije. Od devetog meseca starosti, Nikolina se u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, Sokobanjska u Beogradu bori za samostalno sedenje, puzanje i gutanje.

Novi šok je usledio nakon nalaza koje je pokazala magnetna rezonanca (oštećenje mozga, atrofiju subkortikale bele mase, atrofiju korpusa kalozuma, ožiljne lezije, anomalije oba hipokampusa) i dve nove dijagnoze, cerebralnu paralizu i mikrocefaliju. U pitanju su stanja gde je najvažnija kontinuirana psihomotorna stimulacija.

Nikolina ima 6 godina. Sa svim borbama se nosi hrabro i sa osmehom kojim pleni. Iako ima želju, ona ipak ne hoda samostalno. Nema osećaj za ravnotežu, ne govori.

Da bi Nikolina dala svoj maksimum, nastavila da se bori i savladava prepreke koje joj život nameće, da bi se izborila za što kvalitetniji život i srećnije detinjstvo, potrebna joj je pomoć od svih nas.

Nikolini su sredstva potrebna za medicinske intervencije, rehabilitaciju, dijagnostičke preglede, fizikalne, logopedske i defektološke tretmane, putne troškove i smeštaj, kako u zemlji tako u inostranstvu.

Nikolina Kostić, budi human humanitarno Foto: Budihuman.rs

Pomozimo Nikolini!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 962 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human962 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000843922-80

Uplatom na devizni račun: 160600000084396936

IBAN: RS35160600000084396936

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA