≫ 

Mia, posle korone, nastavlja gde je stala sa lečenjem. U ponedeljak će joj biti vraćeni implanti

Porodica mora da sakupi oko 60.000 evra za novu operaciju, halotrakciju i mesec dana oporavka u bolnici

  • 0
Mia Žikić

Mia Žikić / Printskrin: FB/150 minuta

Petogodišnja Mia Žikić iz Paraćina, koja je trenutno u Turskoj na lečenju, biće ponovo operisana u ponedeljak, objavila je njena mama na Fejsbuku. Milena Žikić, majka petogodišnje Mie je sa devojčicom u Istanbulu od polovine marta, kada je Mia na klinici "Ačibadem" hitno operisana zbog ciste na kičmi i početka sepse kao posledice kovida. 

Njoj bi trebalo da budu vraćeni implanti koji su morali da budu izvađeni pre oko mesec dana zbog infekcije opasne po život.

- Prema nezvaničnim informacijama, nova operacija, halotrakcija i mesec dana ležanja u bolnici koštaće nas oko 60.000 evra, pa vas molim da šerujete ovaj post da ga vidi što više ljudi, ako možemo da sakupimo novac da uplatimo bar polovinu troškova. Molim sve dobre ljude koji su u mogućnosti da nas podrže u našoj borbi za Miino srećnije detinjstvo – apelovala je devojčicina majka.

Mia je veći deo svog života provela je u bolnici. Zbog slabosti mišića koja se javila nakon rođenja došlo je do krivljenja kičme (kifoskolioze), pa za razliku od svojih vršnjaka, ova devojčica ne može ni da sedi sama, a kamoli da potrči. Klinika za rehabilitaciju u Beogradu, sa nepunih godinu dana života, postala joj je maltene novi dom. Devojčica je dobila mider kako bi se stabilizovao trup i ispravio kičmeni stub, a sve kako bi mogla da sedi i da se kreće. Nažalost, nijedan od ovih pokušaja nije bio uspešan, pa je jedina opcija koju su predlagali lekari bila - operacija kičme i ugradnja šipke da bi se kičmeni stub ispravio.

Krivi kičmeni stub ugrozio je njen mentalni razvoj i funkcionisanje unutrašnjih organa, zbog čega je ona prvi put operisana prošle jeseni na klinici u Turskoj. Uz kičmu ugrađeni su joj implanti koji su je držali pravom. Međutim, devojčica je imala tu nesreću da se inficira virusom korona, a kao posledica preležanog kovida pojavila joj se cista duž kičme, zbog čega je pre mesec dana ponovo hitno operisana i implanti su izvađeni kako bi se izlečila infekcija.

- Posle poslednje operacije Mia na glavi nosi takozvanu halotrakciju – metalni obruč sa tegovima koji joj izdužuju kičmu i ne dozvoljavaju da se ona vrati u staro stanje sad, kad nema implanta. Neno stanje se stabilizovalo i sada treba novom operacijom da se implanti vrate i kičma ponovo ispravi, kako bi se nastavilo se lečenjem prekinutim zbog kovida – rekla je ranije njena majka Milena.

Za finansijsku pomoć ovoj porodici za lečenje deteta otvoreni su još ranije računi preko Fondacije “Budi human”, na koje su moguće uplate, kao i putem sms.

U humanitarnu akciju uključila se i lokalna zajednica uz koordinaciju Doma omladine i animiranje kulturno-umetničkih i sportskih društava. Novca, nažalost, još uvek nema dovoljno, pa je akciju potrebno nastaviti.

Mia Žikić

Mia Žikić / Foto: Budi human

Pomozimo Mii!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 608 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human608 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533494-94

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002852.8

IBAN: RS35160005400002852867

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA