Stojkovići se venčali u crkvi kad se Staniši stanje pogoršalo: "Molili smo Boga da nas ne razdvaja"

Upišimo 953 i pošaljimo SMS na 3030

  • 9
Staniša i Ljiljana Stojkov Foto: Privatna arhiva

Staniša Stojkov (48) se već nekoliko godina bori protiv raka. Njegovo stanje izuzetno je teško i u Srbiji ne postoji adekvatna terapija. Ipak, on i njegova porodica se trude da ne ispuštaju iz ruku male sreće, te danas proslavlja još jednu godinu borbe, a prošle godine je sa suprugom, nakon 21 godine braka, rekao "da" i pred crkvenim oltarom.

Staniša je u septembru 2018. godine operisao karcinom debelog creva na VMA, nakon čega je primao hemioterapije koje je pokrivao Republički fond za zdravstveno osiguranje. Nekoliko meseci po prestanku primanja terapija javili su mu se jaki bolovi u predelu stomaka.

U martu 2019. godine sa rezultatima PET skenera i magnetne rezonance uputili su ga na genetsko ispitivanje pločica, koje su uzete na operaciji, gde je ustanovljeno da su metastaze bile tu i posle operacije 2018. godine.

- Skener koji je radio u maju 2020. godine pokazao je velik broj metastaza. Primarni organ je debelo crevo, gde ima recidiv. Metastaze su zahvatile pankreas jetru, pluća, vrat i deo želuca. Zračili su mi taj deo u stomaku, a zračenje dela između vrata i ramena ostavljeno je za kasnije - priča za "Telegraf" Stanišina supruga Ljiljana.

Sa saznanjem da je kancer metastazirao i po odluci lekara, da Staniša nije za hiruršku intervenciju, konzilijum je odlučio da lečenje može da se nastavi jedino hemioterapijom. Propisane su mu dve terapije, Capox koju je pokrio Republički fond za zdravstveno osiguranje i biološka terapija Avastin, čije troškove je porodica snosila sama. Jedan ciklus je koštao 170.000 dinara.

S obzirom na to da četiri ciklusa iste nisu dale rezultat, uključili su mu i drugu, ali na žalost, ni ona nije dala napredak. Staniši su lekari na VMA saopštili da je specifičnost njegovog kancera prevazišao sve terapije koje bi mogao da prima.

Ostaje mu poslednja šansa, a to je francuska terapija Lousurf, čija je cena za jedan ciklus 270.000 dinara. Za početak je potrebno da primi tri.

- Danas treba da dobije rezultate koji se šalju za Tursku, kako bi  tamo napravili šemu hemioterapije. Onda sledi zračenje ramena i vrata, gde su mu ostali zahvaćeni limfni čvorovi. Nemamo predstavu kada će sve da počne, kao ni koliko će da traje, koliko će terapija da bude potrebno - dodaje ona.

Stanišino stanje se u poslednja tri meseca drastično pogoršalo. Odbija hranu, teško se kreće. Jedini položaj koji može da zauzme jeste sedeći, pa u tom položaju i spava.

Potreban mu je novac za hemioterapije, imunoterapije, specijalističke i kontrolne preglede, za troškove lekova i suplemenata, kao i za troškove smeštaja.

Nakon 21 godine građanskog braka, venčali se u crkvi

Prema Ljiljaninoj priči, crkveni brak je samo dodatna kruna njihove ljubavi. Ona ističe da je Staniša divan suprug i otac.

- Mi nismo imali odobrenje roditelja za naš brak. Od prvog dana smo se borili za svoj brak i ljubav i njihov opstanak. Sami smo organizovali opštinsko venčanje. Vremenom smo prevazišli mnoge probleme - kaže ona.

Zbog toga su, nakon 24 godine koje su proveli zajedno, od toga 21 u braku, odlučili da se venčaju u crkvi.

- Uvek nam je ogromna želja bila da se venčamo u crkvi. Kada mu se stanje pogoršalo, javila nam se želja da i na taj način zamolimo Boga da nas ne razdvaja. Kroz sve te godine braka nebrojeno sam puta rekla da bih se, kad bih imala priliku da počnem ispočetka i udam se, opet udala za njega. Ako sam posle tri godine zabavljanja i 21 godine braka i dalje imala tu ogromnu želju, onda znači da taj brak vredi. Znači da je divan muž i da se za njega vredi boriti. Makar da dočeka da deca završe školu. Da ugleda njihovu diplomu. Da postanu i oni roditelji. Da makar ugleda prvo unuče... - dodaje Ljiljana.

Kako kaže, ne zna da li je u pitanju sujeverje ili ne, ali se u narodu kaže da supružnici na onom svetu nisu zajedno ako nisu venčani u crkvi. Ovaj par spreman je da uradi sve da zauvek ostane zajedno.

Porodica moli sve dobre i humane ljude koji su u mogućnosti da pomognu, da bi Tijana i Viktor odrastali uz oca.

Poklonimo Staniši najlepši poklon za rođendan - mogućnost da se leči.

Da Staniša pobedi opaku bolest! Budimo humani!

Pomozimo Staniši!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 953 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human953 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823259-86

Uplatom na devizni račun: 160600000082360227

IBAN: RS35160600000082360227

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    25. april 2021 | 22:30

    OD SRCA I JA MOLIM BOGA DA VAS NE RAZDVAJA

  • Caca

    26. april 2021 | 07:50

    Želim vam svu sreću da uspete u borbi. Nažalost moj suprug je pre dva meseca preminuo posle dve ipo godine borbe . Lečio se na VMA od iste bolesti. Stalno su eksperimentisali sa terapijom kad mu je od biološke bilo bolje rekli su da je skupa nisu nam ni ponudili mogućnost da platimo. Ogorčena sam na osoblje sa Gastroenterologije posebno na lekare koji imaju minut vremena za pacijenta tek toliko da baci pogled na krvnu sliku. Ali zato kad odete na kliniku Uno imaju svo vreme za vas.

  • Срба

    26. april 2021 | 01:29

    “pokrio Republički fond za zdravstveno osiguranje”...? Зашто је потребно то истицати? Зар нам се свима у овој земљи не одбија од зарада за то здравствено осигурање и свима нам је гарантовано лечење о трошку тог фонда?? Или, то важи само за одабране?!? Скандалозно, стварно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA