Vesela, pametna devojčica koja voli da peva: Nini su neophodne terapije celog života

Veliki deo godine Nina je provodila sa majkom na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici Sokobanjska u Beogradu, nekada i po šest meseci

  • 1
Nina Perišić Nina Perišić, Printskrin: Budi human

Kada se Nina rodila pre devet godina već u prvim mesecima života počeli su problemi. Počelo je sa nižim mišićnim tonusom u nogicama, a završilo se genetskim ispitivanjem kojim je utvrđeno da Nina ima "frameshift", frejmšift, mutaciju gena koja je uzrokovana umetanjem ili brisanjem jednog ili više nukleotida iz DNK sekvence. Roditeljima je rečeno da će Nini biti potrebna stimulacija u svakom vidu, fizikalne terapije, logopedsko i defektološki tretmani, čitavog života.

Zato vam i pišemo o Nini Perišić, jer njeni roditelji nisu u mogućnosti da sami finansiraju Ninino lečenje, pa se ovim putem obraćaju svim humanim ljudima da pomognu, koliko je ko u mogućnosti.

Nina je rođena 19. maja 2012. godine u Čačku iz uredne i kontrolisane trudnoće. U prvim mesecima života kod Nine je primećen niži mišićni tonus u nogicama, zbog čega je bila upućena na fizijatrijske vežbe. Ubrzo joj je uspostavljena dijagnoza, nistagmus (nevoljni, titrajući pokreti očiju). Upućena je od strane svog pedijatra na detaljna ispitivanja i dijagnostiku na Institut za majku i dete u Beogradu. Snimanjem magnetnom rezonancom je utvrđeno da Nina ima hipoplaziju korpusa kalozuma (abnormalnost dela mozga koji spaja dve moždane hemisfere).

Na preporuku lekara, roditelji su radili genetsko ispitivanje. Uzorak su poslali u Barselonu. Rezultati su pokazali da Nina ima već pomenuti "frameshift", frejmšift.

Vesela i pametna devojčica

Od tada, teče njihova borba. Veliki deo godine Nina je provodila sa majkom na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici Sokobanjska u Beogradu. Nekada i po šest meseci. Na kratkim relacijama Nina hoda samostalno, ali nestabilno. Bez obzira na sve ona je jedna vesela, srećna, vedra i pametna devojčica koja voli da peva i da se igra. Nina ima stariju sestru koju obožava. Ide u prvi razred osnovne škole gde pohađa redovnu nastavu uz pratnju asistenta. Voli da ide u školu i da se druži sa drugarima.

Da bi Nina imala lepše detinjstvo, da bi se igrala sa drugarima u parku, da bi mogla trčati sa njima, potrebna joj je neurofizikalna terapija robotikom. Sredstva su joj potrebna za operativne zahvate, rehabilitaciju, fizikalne tretmane kao i za putne troškove i smeštaj kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Nini možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1011 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1011 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856701-58

Uplatom na devizni račun: 160600000085726321

IBAN: RS35160600000085726321

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • America Fuck Yeah!

    27. april 2021 | 23:58

    Kod nas (na zapadnom Balkanu) je problem americkog zdravstva dok ostatak sveta (osim SAD-a) ima besplatno zdravstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA