≫ 

Povredio kičmu, sada mu dijagnostifikovan tumor: Milan je šampion, ali potrebna mu je naša podrška

On nema mogućnost da troškove lečenja snosi sam i obraća se svim humanim ljudima da mu pomognu koliko je ko u mogućnosti

  • 0
Milan Šolaja, humanitarno Foto: budihuman.rs

Milan Šolaja (41) iz Kucura, kod Vrbasa, doživeo je 2014. godine tešku saobraćajnu nesreću, prilikom čega je zadobio teške telesne povrede koje su mu trajno promenile život.

Nesreća u koja je Milana umalo koštala života bila je uzrokovana brzom vožnjom i nepoštovanjem saobraćajnih propisa. Naime, Milan je žurio na posao i u krivini nije stigao da uspori.

- U jednom trenutku, skrenuo sam pogled kako bih promenio pesmu na radiju, i odjednom sam se našao na suprotnoj strani puta. Auto je bio na krovu, a ja sam bio zarobljen u njemu - sećam se samo da noge nisam osećao - rekao je nedavno Milan za Pink.rs.

Nakon nesreće, on je primljen na Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine, a zatim prebačen na Kliniku za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju. Tamo su mu dijagnostifikovali povredu kičme, bez izgleda za oporavak.

- Neko bi na mom mestu klonuo duhom, ali ja nisam. Posle boravka u bolnici otišao sam u banju na rehabilitaciju. U Slankamenu sam ostao dva meseca, a potom sam se na mesec dana vratio kući. Tokom tih mesec dana, mog boravka kući, vlasnik firme za koju sam radio platio mi je privatan rehabilitacioni centar u Beogradu, na čemu sam mu jako zahvalan - izjavio je on.

Sa dijagnozom paraplegije tj. oduzetošću donjeg dela tela Milan se iz bolnice uputio na rehabilitaciju u Specijalnu bolnicu "Dr Borivoje Gnjatić" Stari Slankamen. Tu se morao suočiti sa stvarnošću i prihvatiti da će se moći kretati isključivo uz pomoć invalidskih kolica.

Godine 2017. imao je operativni zahvat zbog pucanja šrafova koje je imao na fiksatoru postavljenom na kičmi. Usledili su opet bolnički dani i mukotrpna rehabilitacija.

Ali za Milana su nastale nove nedaće. Na kontrolnom pregledu početkom aprila, magnetnom rezonancom je utvrđeno da ima tumor na kičmenom stubu koji bi što pre trebalo ukoloniti jer ga životno ugrožava. Operativni zahvat bi se radio na jednoj privatnoj klinici u Beogradu.

Ipak, on ne posustaje i ima želju da se bori.

Kako se navodi Milan je poslednjih godina osvajao medalje u posebnom sportu za ljude sa invaliditetom.

Pre tri godine dobio je i priliku da učestvuje na prvom Evropskom takmičenju ronjenja osoba sa invaliditetom u Sloveniji.

- Nisam imao nikakvu opremu, vežbao sam u krevetu. Rukom zapušim nos i koliko izdržim, ja nisam znao da za to postoji štipaljka, kada sam saznao ja sam uzeo štipaljku za veš i nju stavljao na nos. Crvena koža, iritacije i ožiljci bili su mi nebitni, ja sam imao cilj. Rekord koji sam napravio u svom krevetu bio je tri i po minuta - naglasio je Milan.

Bio je najbolji u svetu, sa rekordom od tri i po minuta.

Takođe, ovaj borac bio je učesnik Svetskog prvenstva u Krimu, postigavši rezultat od čitavih pet minuta i petnaest sekundi i tako osvojio drugo mesto.

-Tada sam to proslavio jednim skokom sa padobranom iznad Krima - kazao je.

Milanu će to biti treća operacija za sedam godina u toku je akcija prikupljanja sredstava kako bi se ovom hrabrom čoveku i sportisti pomoglo da normalno nastavi život.

Očekuje da nova operacija za koja košta između 500.000 i 800.000 dinara.

Za sada, uz pomoć humanitaraca, Milan je prikupio sredstva za operaciju. Novac mu i dalje potreban za rehabilitacije, specijalističke i kontrolne preglede, banjsko lečenje, lekove, suplemente, za ortopedska pomagala i putne troškove.

On nema mogućnost da troškove lečenja snosi sam i obraća se svim humanim ljudima da mu pomognu koliko je ko u mogućnosti.

Pomozimo svojom humanošću ovom mladom čoveku.

Za Milana! Budimo humani!

Pomozimo Milanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1013 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1013 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856719-04

Uplatom na devizni račun: 160600000085727679

IBAN: RS35160600000085727679

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA