≫ 

Ivana je samohrana majka 2 dece i bolesna je: Ako vam treba čas engleskog, gitare... možete pomoći

Ivana ima decu od 12 i šest godina, 1. maja 2019. doživela je težak moždani udar

  • 2
Ivana Veselinović Foto: budihuman.rs

Akcije prikupljanja pomoći za bolesne ljude u zemlji u kojoj se pokazalo da humanosti ne manjka, postale su deo svakodnevice. Mnogi iz želje da pomognu otkrivaju priče onih kojima je pomoć potrebna, tražeći nove načine da skrenu pažnju. Jedan od tih, ujedno najnovijih primera, jesu humanitarni časovi. Uplatom SMS-a na račun za pomoć nekome kome je novac potreban, deca, pa i odrasli, mogu sebi uplatiti jedan čas - engleskog, španskog, latinskog, srpskog, italijanskog i švedskog jezika, kao i čаsove pevanja, gitare i klavijatura... Ove nedelje na Fejsbuk stranici Humanitarni časovi - Profesori na internetu svaki čas uplaćuje se uplatom pomoći za samohranu majku iz Jagodine.

- Ovu sedmicu posvetićemo Ivani, samohranoj mami dva divna dečaka, koja je 2019. godine doživela moždani udar, nakon čega su se i njen i životi njene dece promenili iz korena. Uz pomoć mnogobrojnih terapija, Ivana je uspela da stane na noge i postane mnogo samostalnija, ali još uvek ima poteškoća sa kontrolom desne strane tela i govorom.

Nažalost, Ivana se verovatno nikada neće u potpunosti oporaviti, ali, uz pomoć veoma skupih terapija, stanje joj se može stabilizovati dovoljno da može da aktivno učestvuje u životima svoje dece, sa kojom trenutno ne može ni da radi domaće zadatke ni prošeta do parkića zbog stanja u kom se nalazi. Održimo što više časova možemo ove sedmice i pomozimo jednom školarcu i jednom uskoro pretškolarcu da odrastu uz fizički zdravu mamu koja neometano može da učestvuje u njihovoj svakodnevici. 1015 na 3030 Online čas za nečiji spas! - stoji u objavi stranice Humanitarni časovi.

Kako nam je kazao profesor engleskog jezika iz Kragujevca Srećko Aksentijević, jedan od ljudi koji je pokrenuo priču, za pomoć Ivani već su održana tri časa juče, danas dva, a ima interesovanja i za sutra. U protekle tri nedelje, koliko su akcije trajale, održavali su 40 časova.

- Imali smo prve nedelje 28 časova, druge nedelje oko 40, pa treće opet 28. Mi možemo da odradimo i 20 časova dnevno, možemo mnogo više - kazao nam je navodeći da su načini za uplatu donacija brojni, te da postoje mnoge akcije, ali da je ono što ovaj način izdvaja to što se zauzvrat dobija znanje.

Kaže i da je u timu 32 profesora, te da se učenici jave sa napomenom kada žele da organizuju čas.

- Recimo, učenik šesti razred želi čas sutra u šest popodne i javi se profesor koji može tad da ga održi. Samo ih spojimo - govori Srećko uz napomenu da jedan drugom šalju link putem kojeg bi održali onajln čas, odnosno pokazali dokaz o uplaćenom SMS-u za pomoć nekome.

Najpre su ostavili da odabir osobe za koju se uplaćuje pomoć bude slobodan. Potom su već u drugoj nedelji odlučili da promene koncept.

Srećko Aksentijević Srećko Aksentijević / Foto: Privatna arhiva

- Krenuli smo pre tri nedelje. Za to vreme skupili smo 18.200 dinara, samo preko poruka. Prvo smo skupljali pomoć za svakoga. Poenta je bila da svako ko želi čas, pošalje SMS na 3030 za koga on hoće, ali smo onda pomislili da ćemo više sakupiti ako svake nedelje menjamo korisnika. Pa smo jedne nedelje sakupljali za Gavrila Đurđevića, jedne za Nađu Đerović i sada za Ivanu Veselinović - rekao nam je.

Želja im je da se za ovu akciju pročuje i da na ovaj način obezbede novac potreban za lečenje onih koji su u nevolji. Raduje ga kada neko uplati dvočas. To znači - i dve uplate za pomoć i da su zadovoljni onim što dobiju. Časovi se, dakle, održavaju onlajn, a traju 25 minuta.

Ivana doživela moždani udar pre dve godine

Inače, Ivana (39) rođena je u Jagodini. Samohrana je majka dvoje maloletne dece od 12 i 6 godina. U maju 2019. godine doživela je težak moždani udar sa posledicom oduzetosti desne strane tela i oduzetošću govora.

Lečena je na Kliničkom centru u Kragujevcu. Nakon otpusta, 15. maja 2019. godine krenula je odmah sa rehabilitacijom, na Klinici za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Beogradu. Na rehabilitaciji je provela dva meseca.

Nakon toga je porodica rehabilitaciju sprovodila po privatnim ustanovama, sa željom da joj pomognu da povrati funkcije. Ivana i porodica nisu više u mogućnosti da sami finansiraju lečenje, stoga se obraćaju svim humanim ljudima da pomognu koliko je ko u mogućnosti.

Ivani su terapije dale određeni boljitak, stala je na svoje noge i ponovo hoda samostalno. Problem je desna ruka koju uopšte ne može da koristi. Sredstva su joj potrebna za lečenje, rehabilitacije, robotiku, specijalističke preglede, za putne troškove i smeštaj.

Ivana Veselinović Foto: budihuman.rs

Pomozimo Ivani da se oporavi i ponovo uživa sa svojom decom.

Za Ivanu! Budimo humani!

Pomozimo Ivani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1015 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1015 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856754-93

Uplatom na devizni račun: 160600000085728649

IBAN: RS35160600000085728649

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U

    5. maj 2021 | 09:04

    Kad smo najbolji u vakcinidanju stranaca, zato nismo u pomoci nemocnim

  • Khfd

    5. maj 2021 | 08:06

    Ekonomaki tigar! I mocno zdravstvo! Srbija je postala sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA