≫ 

Maja je majka 6 dece i veliki borac, ali iza čijeg osmeha se skriva tuga: Potrebna im je kuća

Naravno da Maji bude teško, ali kako tvrdi, ne dozvoljava da bilo ko drugi da to vidi, niti njena deca kolonu duhom

  • 3
Srbi za Srbe, porodica Kolarski Foto: srbizasrbe.org

Maja Kolarski je majka šestoro dece, a sa njom žive Aleksandra (17), Jelena (15), Vuk (13), Danilo (9) i Lazar (7). Svi na licu imaju blage osmehe iza kojih se krije se tuga i neizvesnost o kojoj neće da pričaju. Ipak, oni su i srećni, jer su zajedno.

Oni ne žele da pričaju o tome da su gladni, da nemaju novca, da su do skoro živeli u staroj, trošnoj kući, koju im je jedan dobar čovek dao na korišćenje, da su po njoj hodali miševi noću dok spavaju. Miševi su im jeli i hranu koju nisu imali gde da drže, a dešavalo se i decu da ujedu. Spavali su svi zajedno jer decu bude strah od miševa, piše humanitarna organizacija "Srbi za Srbe".

Peckala ih je struja u kupatilu kada puste vodu da se okupaju ili da operu ruke. Požrtvovana majka Maja sama menja licne u osiguračima, uprkos starim instalacijama.

Kada se desi da ima šta da spremi za jelo, obroke kuva na malom rešou koji je dobila od nepoznatih ljudi i u rerni koja ponekad radi, a ponekad ne. Ipak, ona će vam uvek skuvati kafu u znak dobrodošlice.

Sve je krenulo naopako onda kada je Maja obolela od karcinoma dojke. Za vreme trajanja hemoterapije, kada joj je bilo teško i kada je ostala bez kose, najveća nada bila su joj deca i Bog.

Tako je uvek odlazila je na spavanje sa željom da ujutru ustane i provede još jedan dan sa njima.

"Kad ujutru ustanete, ako je mama hladna i ne budi se, nemojte da paničite. Polako. Ovde su vam brojevi telefona koje treba da pozovete", govorila je svojoj deci.

Poslodavci nemaju razumavenja za ovu ženu, jer ima dosta dece i što zbog pregleda odsustvuje sa posla, što joj, zbog otklonjene dojke, ruka nije u punoj funkciji. Zato je trenutno nezaposlena.

Međutim, ona želi da radi, kao i njena deca, jer kako kaže: "Moramo živeti".

Zato neretko čuva decu sa autizmom i čisti stanove. Oprobala se i u pravljenju novogodišnjih ikebana koje je delom prodala, a delom bacila jer su neke od njih izjeli miševi.

Išla je sa ćerkama po kafićima i prodavala narukvice koje su zajedno pravile. Zbog toga su je osuđivali, navodi se.

I kada pitate ovu hrabru ženu kako se oseća pored svega, onda kaže: "Dobro", kao i da joj ne treba ništa, da bi sve isto uradila. Važno joj je da su joj deca zajedno, iako ju je muž ostavio onda kada joj je bio najpotrebniji.

Naravno da Maji bude teško, ali kako tvrdi, ne dozvoljava da bilo ko drugi da to vidi, niti njena deca kolonu duhom. Deca idu u školu i još uvek im je potrebna njena podrška.

Trenutno iznajmljuju drugi stan u Begeču kod Novog Sada koji plaćaju 50 evra mesečno, a koji ima jednu dnevnu sobu, dve manje i kuhinju. Iz prethondog su morali da se isele jer je najstarija ćerka trpela seksualno uznemiravanje.

Maji i njenoj deci je najpre potran krov nad glavom.  Krov pod kojim bi Aleksandra mogla na miru da uči i postane lekar jer ide u srednju medicinsku školu. Dok u kojem bi Danilu i Lazi drugari došli na rođendan, pod kojim bi Jelena mogla da se šminka. Vrata koja ne padaju kad vam Vuk, domaćin otvori. Krov pod kojim bi živeli bez straha i u miru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    10. maj 2021 | 08:50

    Хајде Државо,њој и деци кућу,исто као мањинама и мигрантима.ИСТО КАО ТУЂИНУ!!!

  • P

    11. maj 2021 | 11:25

    Preko 6000 migranata ima tri obroka, smestaj, a nasa deca.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA