Četvoro dece rođeno je u kontejneru, jedno ne živi sa porodicom: Dragan (13) želi da radi za hleb

"Najlakše je osuditi nekog i postavljati pitanje što su dobijali decu ako nisu imali uslova"

  • 7

Četvoro mališana rođeno je u kontejneru u Gospođincima. Odrastajući u siromaštvu ni ne pomišljaju da za njih može da postoji bolji život jer nikad nisu imali priliku da ga upoznaju... Najmlađe dete već deceniju ne živi sa svojom porodicom zbog nemaštine i bolesti majke. Sa samo 13 godina, Dragan Stojanović ima samo jednu želju - da radi kako bi za svoje najmilije zaradio za "parče hleba".

Dečak ceo svoj život živi u kontejneru u kom se nalaze samo tri kreveta, peć na drva, dva stočića...

Krevet deli sa svojim bratom Nikolom (19). Na drugom spava brat Ratko Ralić (21), a treći dele majka Suzana Stojanović (44) i otac Mihajlo Ralić (60).

- Patim se, mučim se. Voleo bih da idem sa svojom bratom Ratkom da radim po njivama da zaradim novac da mogu da kupim hleb - kazao je dečak koji, nažalost, zna samo za siromaštvo.

Braća Ratko i Nikola godinama rade, pre nego što su postali punoletni.

Siromaštvo ih najviše boli zbog Dragana i bolesne Suzane koja ima epilepsiju i sindrom mentalnog deficita zbog čega je nesposobna za samostalan život i privređivanje. Upućena je trajno na tuđu brigu i staranje.

Pre 12 godina rodila je devojčicu...

- Pošto je Suzana bolesna a i zbog uslova života morala je sa dve i po godine da ode u hraniteljsku porodicu. U kontaktu smo sa njom - objasnio je otac Mihajlo.

Starija braća i otac rade kad god ima posla u selu ali se on teško nalazi.

Preko 20 godina porodica živi u kontejneru i nikad nisu tražili ničiju pomoć. Pokušavali su da svojim trudom i radom obezbede bolji život. Naročito su to radili Nikola i Ratko.

Međutim, kad su shvatili da mali Dragan želi da počne da radi, makar ga to "koštalo" škole kako bi i njima pomogao, razumeli su da ne mogu više sami da pokušavaju da reše problem siromaštva koji ih prati još od rođenja.

Ne žele da Dragan prekine školovanje ali bi voleli da im život bude lakši. Voleli bi da imaju normalan krov nad glavom, sobu, kupatilo... Maštaju o osnovnim uslovima za život.

- Borimo se život... Kad ima posla radim i pomognem koliko može. Radim na njivi - ispričao je Ratko Ralić koji se kao tinejdžer nije zabavljao sa svojim vršnjacima već je zarađivao za koru hleba.

Majka Suzana dodaje da jedva izdržava u uslovima u kojima žive.

- Patim se, bolesna sam, jako sam bolesna. Nemam ništa. Najviše bih volela da imamo svoju kuću - otvorila je svoju dušu majka.

Porodici koja živi u svega nekoliko kvadrata jedino je zadovoljstvo u životu ljubav koju međusobno osećaju.

- Najlakše je osuditi nekog i postavljati pitanje što su dobijali decu ako nisu imali uslova. Dobijali su ih jer jedino njih u životu imaju, a zapravo je to i najvažnije. Želeli su decu jer ih ljubav prema njima održava u životu. Želeli su decu jer su se nadali da će bar njima biti bolje. I može da im bude bolje ako im pomognemo. Dovoljno je da svako da po malo i da oni dobiju kuću što zaslužuje da ima svaki čovek  - istakao je za Telegraf.rs Mile Jovanović, iz Udruženja građana "Put, istina, život".

Udruženja građana "Put, istina, život" ima želju da za ovu porodicu sazida jednu skromnu kuću.

Svi oni koji žele da pomognu, mogu to učiniti uplatom na račun udruženja, lično, ili kontaktirati udruženje na brojeve: +381611683133, +38162 1720273

Računi za pomoć su: Humanitarno udruženje građana - PUT, ISTINA i ŽIVOT

Za uplate u dinarima: 165-0007011388568-34

Uplate iz inostranstva u evrima: IBAN code RS35165000701157556591 Swift/BIC code: HAABRSBG

Uplate iz inostranstva u dolarima: IBANcode: RS35165000701149683586 Swift/BIC code: HAABRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Proka

    22. maj 2021 | 08:12

    Nije mi jasno zašto prave toliko dece u tim uslovima

  • DE

    22. maj 2021 | 11:44

    Sramota!!! Natalitet nam opada, a kad neko stvori decu ne može da preživi!!! Ovoj familiji treba pomoći, umesto da Srbija izigrava crveni krst za okolne države koje na mrze i poklanja vakcine i milione evra npr. za Hrvatsku!!!

  • G

    23. maj 2021 | 07:52

    Gde je nase Zone Zamfirsko..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA