≫ 

Dečak iz Petrovca izgubio seku, sad prodaje kolače za pomoć Bošku: Ne želim da još neko oseti tu bol

Mali Marek ima svega 10 godina, ali je odlučan u nameri da ovaj svet učini boljim mestom

  • 11
Marek Ponjičan, pomoć, Boško Gugleta Foto: Facebook/Mituša Marek Peter Pavel

Mnogo razloga da bude ponosna ima Mituša Palenkaš iz Bačkog Petrovca, majka jednog predivnog dečaka Mareka koji ima svega 10 godina. Jer to je mališan koji je pokazao kako veliko srce ima, kada je odlučio da sakuplja novac za bolesnu bebu, Boška Gugletu iz Novog Sada, koji ima retku i tešku bolest, spinalnu mišićnu atrofiju tip 1.

Ovaj preslatki desetogodišnjak na ovu plemenitu ideju došao je, kako priča njegova mama, potpuno sam. Možda je Mareka na ovaj humani gest podstakao i jedan tužan događaj - izgubio je sestricu Martinu, zbog čega, kako je rekao, ne želi da i jedno dete više bude tužno.

- Moj prvenac došao je na ideju da pomogne malenom Bošku tako što će prodavati kolače i sokove. Kaže mi Marek: "Mama, ja znam kako boli kad izgubiš seku, pa ne želim da još neko oseti tu bol, to nedostajanje. Juče i danas prodavao posle škole i skupio 12.510 dinara uz pomoć svih koji su ga podržali kupovinom - napisala je njegova majka na Fejsu.

Kako Mituša kaže za Telegraf.rs, njena ćerkica Martina bila je prevremeno rođena beba, koja je, nažalost, posle nekoliko meseci borbe, preminula.

- Kada je Marekova sestra, a moja ćerkica preminula, nekoliko grupa na Fejsbuku pokrenulo je akciju novčane pomoći za njenu sahranu. Posle toga smo mi hteli na neki način da pomažemo jer znamo koliko pomoć znači. Počeli smo da sakupljamo pomoć u vidu garderobe, slatkiša, kozmetike za novogodišnje paketiće koje smo slali u nevladinu organizaciju. Jedni za druge uvek smo tu. Oni su prosledili samohranim roditeljima, socijalno ugroženima i bolesnoj deci - priča dečakova majka.

Kako kaže, to je i bio period kada je Marek počeo da pomaže.

- Davao je od svog novca koji bi dobio za rođendan da se kupi deci ono šta im treba - kaže Mituša.

Plemeniti dečak za malog Boška čuo je od odraslih, kad su pričali da ima još dece, nažalost, koja su bolesna.

- Onda me je pitao da li bih mu pomogla da zajedno pečemo kolače, jer bi on hteo da to prodaje i sakupi za lečenje malom Bošku. Sa suzama radosnicama u očima sam ga podržala u tome. Dva dana smo pekli kolače i prodavali, bio je presrećan. Kad su ljudi dolazili da kupe, svima je pričao za koga sakuplja novac. Presrećna sam majka jer sam odgajila sama tako malo, a veliko humano dete. Preponosna sam na njega - ističe Mituša.

Boško, 7. SMA borac

Inače, mali Boško rođen je 14. januara ovde godine Dva i po meseca kasnije roditelji su primetili da je beba slabo pokretna. Usledila je dijagnostika, a onda i vest da je dečak oboleo od spinalne mišićne atrofije.

Iz nedelje u nedelju, roditelji primećuju kako bolest napreduje. Dečak ne pomera ni ručice, ni noge. Glavu pomera otežano, ali može da gleda levo i desno kada leži na leđima.

Zato je potrebno da što pre primi gensku terapiju zolgensmom, koja je najskuplji lek na svetu i košta 2.5 miliona evra. Ovu terapiju maleni Boško može da primi u Los Anđelesu ili u Budimpešti.

Pomozimo Bošku

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Gavrilo maše ručicama i igra se, uhvatio se u koštac sa opakom bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    9. jun 2021 | 19:30

    Veliko dete koje je svojim srcem i vaspitanjem primer odraslima. Neka mu Big podari, svu srecu ovog sveta i zdravlja i dug zivot.

  • Minaaa

    9. jun 2021 | 19:40

    Dušo draga živ bijo 100g♥️

  • Vule

    9. jun 2021 | 19:46

    Mnogo možemo od ovog deteta da naučimo, umesto što trošimo novac na stvari koje nam nisu potrebne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA