Damil je peške obišao šest gradova da bi prikupio novac za malu Janju: Sada su se i upoznali

Damil poziva sve da nastav da učestvuju u humanitarnim akcijama za Janju

  • 0
Damil Erac, Janja Stojanović

Foto: Privatna arhiva

Damil Erac je protekle nedelje krenuo peške iz Kragujevca i obišao Topolu, Aranđelovac, Lazarevac, Ub i Obrenovac, da bi se potom vratio u Kragujevac. Tokom celog puta prikupljao je sredstva za lečenje male Janje Stojanović, koju je po povratku i upoznao.

- Juče sam bio kod porodice Stojanobić. Išao sam da im predam kutiju sa novcem. Videli smo se i kad sam stigao u Kragujevac. Susret sa njima je bio lep, Janjina majka mi se zahvaljivala, grlila me je i ljubila. Osećam se kao deo njihove porodice - kaže Damil za "Telegraf".

Kako kaže, sa Janjinom porodicom sada je u redovnom kontaktu.

- Često idem kod njih da vidim Janju, ali i drugo dete. Devojčica je super. Igrao sam se sa njom, sedela je kod mene, mnogo je mirna. Sinoć su me zvali na večeru. Stvorili smo prijateljstvo koje će da traje zauvek - dodaje.

Damil kaže da je i tokom puta stekao mnogo prijatelja koji ga redovno zovu da provere kako je.

- Zadovoljan sam ishodom. Tokom puta sam upoznao sjajne ljude i sakupio lepu sumu novca. Prikupljeno je oko 170.000 dinara. Nastavićemo sa akcijama jer je Janji do 26. jula potrebno 30.000 evra kako bi otišla u Tursku. Planiramo da postavimo štandove, dogovorio sam se sa određenim kafićima da stavimo kutije za dobrovoljne priloge. Moguće je da ću opet da pešačim, ovog puta u Jagodinu, Ćupriju, Paraćin, Trstenik - zaključuje Damil.

Janja ne sedi i ne hoda

 

Janja (3) je dete iz druge kontrolisane trudnoće. Rođena je u četrdesetoj nedelji. Na samom rođenju nije disala dva minuta zbog čega je intubirana i prebačena na odeljenje neonatologije, gde je u inkubatoru provela svojih prvih mesec dana.

Narednih godinu i po dana lečena je od hipotonije, brojnim fizikalnim terapijama. Nakon urađene magnetne rezonance glave u septembru 2019. godine uspostavljena je dijagnoza.

Ona ima Jubertov sindrom, odnosno nerazvijenost malog mozga i moždanog stabla. Pored Jubertovog sindroma, ona ima i polidaktiliju (šestoprstost) i ptozu desnog kapka, koju je operisala sa samo tri meseca.

Janja ne sedi, ne hoda, delimičnodrži glavicu uspravno, ali je jedno veselo i razdragano dete, puno života. Jako se raduje svom bratu i deci, ali ne može sa njima da se igra. Dosta je pozitivna i nasmejana, mnogo se trudi i želja svih je da što pre prohoda, uhvati brata za ruku i pođe u dečiji svet odrastanja gde bi i trebalo da bude.

Da bi stala na svoje nogice potrebni su joj svakodnevni fizioterapeutski tretmani, lečenje u banjskim uslovima, kao i rad sa logopedom, defektologom, somatopedom, psihologom, pedagogom, medicinska i ortopedska pomagala, pomagala za sprovođenje terapija u kućnim uslovima, pet terapije, hipo i hidro terapije, laboratorijske analize, specijalistički pregledi, operaciju kapka, transplantacija matičnim ćelijama, medicinski potrošni materijal, medikamenti, kao i sredstva za putne troškove i troškove smeštaja za vreme lečenja van mesta stanovanja.

Za Janjine prve korake! Budimo humani!

Pomozimo Janji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 767 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human767 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006103-73

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004327.6

IBAN: RS35160005400004327655

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA