≫ 

Bolesna Srna se bori s vremenom, preti joj i leukemija: Roditelji očajni, ne mogu da skupe novac

* Devojčica rođena u septembru sa Daunovim sindromom, u martu joj otkriven mijelodipslastični sindrom * Za lečenje u Italiji potrebno 250.000 evra * Rok ne postoj, jer se ne zna kojim će se tokom bolest razvijati * Krvne analize rade i po nekoliko puta dnevno kada primete pogoršanje * Jedino rešenje je transplantacija koštane srži

  • 2
Srna Dragojević Foto: Privatna arhiva

Pre nekoliko dana su se vratili iz posete manastiru Ostrog. Tamo su otišli da se pomole za Srnino zdravlje. Natrag, u Gornjem Milanovcu tek započeta borba se nastavila. Za desetomesečnu bebu, obolelu od mijelodisplastičnog sindroma, sakuplja se novac za lečenje.

Mami i tati, Mariji i Urošu, rekli su da to znači kako njihova ćerka ima predleukemijsko stanje. Rekli su im i da za njenu bolest nema leka. Jedina opcija je transplantacija. U međuvremenu su se podvrgli testovima. Najveće šanse za podudarnost imao je Srnin stariji brat, Konstantin. Međutim, dečak nije kompatibilan sa njom. Rezultati analiza roditelja još uvek nisu stigli.

- U Srbiji nikad ranije nije rađena transplantacija detetu koje ima Daunov i mijelodisplastični sindrom. To nam je bilo okidač da odlučimo da ne prepustimo stvari slučaju - kaže mama Marija Dragojević u razgovoru za Telegraf.rs navodeći da je Srni već po rođenju otkriven poremećaj koji ih je sačekao nespremne.

Nekoliko meseci kasnije rutinskom proverom krvne slike saznali su da Daunov sindrom nije jedini zdravstveni problem koji se isprečio bezbrižnom odrastanju. Nivo trombocita bio je zabrinjavajuće nizak. Urađene su hitne provere i bolest je dijagnostikovana.

Simptomi na osnovu kojih roditelji sada znaju da je stanje loše jesu promene na koži. Uoče li modrice i petehije, tamnocrvene tačkice po telu, analizu krvi rade i po dva, tri puta u danu.

- U slučaju pada trombocita ispod 20, ona mora na transfuziju. Primila je četiri boce do sada. Nama je rečeno da bi bilo poželjno da ih primi što manje, jer sutradan kada bude rađena transplantacija, to joj smanjuje mogućnost prihvatanja nove koštane srži - objašnjava majka dodajući da bi lečenje devojčice trebalo da bude nastavljeno u Italiji.

Lekari iz Italije spremni za transplantaciju, nedostaje novac

Razgovarali su sa lekarima i oni su spremni odmah da ih prime.

Lekari iz Italije su rekli da bi je primili odmah, samo što mi taj novac nemamo - kaže navodeći da se još uvek čeka predračun iz bolnice, ali da im je okvirno potrebno oko 250.000 evra: - Traže nam 30 odsto novca unapred, a za ostatak novca bismo morali da imamo pokriće, tako da treba da bude na računu.

Seća se i kako su lekari iz inostranstva začuđeni time što je tako rano obolela. Do sada je prikupljena oko desetina potrebne sume, međutim, briga ne jenjava.

- Nama sve ovo izgleda veoma sporo, zato što brinemo. Ne znamo koliko vremena imamo. Od te dijagnostike u Italiji do traženja donora može da prođe dosta vremena, kako su nam rekli od tri nedelje do šest meseci - kaže majka navodeći da borba neizvesna i bez pravila: - Rok ne postoji zato što ona preko noći može da sklizne u leukemiju i da joj se pogorša stanje. Može da bude okej još mesec dana, može za dan, tri, pet da bude loše. Ništa se tu ne zna.

Kaže i da lečenje u Italiji može da potraje duže od godinu dana, možda i dve.

- Lečenje u Italiji bi bilo dugo. Moglo bi da traje godinu i po, dve, života tamo. Kako, ne znamo, zbog dečaka. Da li ćemo morati svi ili jedan roditelj sa devojčicom, ništa se to još uvek ne zna, ali svakako od tog odlaska na dijagnostiku ostaje se tamo. Sedam, osam dana dijagnostika, onda se traži donor, a dok ga ne nađu beba je tamo sa nekim. Kad se radi transplantacija onda je u sterilnom bloku mesec, dva, tri, zavisno od stanja, pa je onda pri bolnici u apartmanima za porodice koje su na lečenju i to treba da traje još nekoliko meseci - kaže navodeći da bi dužina boravka zavisila od brzine oporavka deteta.

Brat Konstantin od tri i po godine sa kojim Srna deli roditeljsku ljubav, odrasta u netipičnim okolnostima, nesvestan brige koja tišti mamu i tatu.

- Postoje kutije po gradu, baneri sa njenim likom, bio je bazar. Na taj način pokušavamo da mu objasnimo, ali daleko od toga da je svestan - kaže nam Marija.

Pomozimo Srni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1050 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1050 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131128-16

Uplatom na devizni račun: 160600000113387132

IBAN: RS35160600000113387132

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA