≫ 

Da li će Čačak i Milanovac sakupiti dovoljno za Srnino lečenje? "Nama sve izgleda sporo, brinemo"

* Uskoro se održavaju dva humanitarna koncerta * Za lečenje bebe u inostranstvu neophodno je 250.000 evra

  • 1
Srna Dragojević

Srna sa bratom i roditeljima / Foto: Privatna arhiva

Dva humanitarna koncerta u Čačku i Gornjem Milanovcu biće održana u narednim danima - 29. jula na čačanskoj gradskoj plaži i 6. avgusta u bašti gornjomilanovačkog Kulturnog centra. Novac je namenjen za lečenje desetomesečne Srne Dragojević.

Kako smo već pisali, reč je o devojčici iz Gornjeg Milanovca, rođenoj sa Daunovim i mijelodisplastičnim sindromom. Za razliku od Daunovog sindroma koji je otkriven na rođenju, mijelodisplastični je dijagnostikovan tek u martu naredne godine. Roditeljima je rečeno da se radi o stanju koje prethodni leukemiji, te da je moguće da "sklizne" svakog časa.

- Rok ne postoji zato što ona preko noći može da sklizne u leukemiju i da joj se pogorša stanje. Može da bude okej još mesec dana, može za dan, tri, pet da bude loše. Ništa se tu ne zna - rekla je ranije u razgovoru za Telegraf.rs Srnina mama Marija.

Rekli su im i da je jedino rešenje za ovaj zdravstveni problem transplantacija koštane srži. Kako je reč o detetu sa još jednim genetskim oboljenjem, zabrinuti roditelji odlučili su da se obrate lekarima u inostranstvu.

Srna Dragojević, humanitarni koncert

Foto: Privatna arhiva

- Nama sve ovo izgleda veoma sporo, zato što brinemo. Ne znamo koliko vremena imamo. Od te dijagnostike u Italiji do traženja donora može da prođe dosta vremena - objasnila je Marija Dragojević svoju strepnju i borbu sa vremenom, navodeći da su se obratili lekarima u Italiji, te da su oni spremni da započnu lečenje koje može potrajati i do dve godine.

Srnino zdravstveno stanje je, navodi, promenljivo. Desi se da nivo trombocita toliko padne da joj bude neophodna transfuzija. To je bio slučaj četiri puta do sada. Roditelji prate stanje i slušaju savete lekara, imajući na umu upozorenje da sa brojem trasfuzija raste rizik od odbacivanja koštane srži donora.

Lečenje koje predstoji košta oko 250.000 evra. Tim povodom dosad su organizovani bazari, a po Gornjem Milanovcu raspoređene su kutije za pomoć.

Srna Dragojević, humanitarni koncert

Foto: Privatna arhiva

Pomozimo Srni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1050 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1050 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131128-16

Uplatom na devizni račun: 160600000113387132

IBAN: RS35160600000113387132

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    26. jul 2021 | 08:28

    Država kao da ne postoji i RFZO kao da je bajka. Skoro je pisalo koliko je miliona evra država odvojila za lečenje dece u inostranstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA