• 0

"Moja lavica, umesto u pozorište, opet u bolničku postelju": Maši se tumor vratio posle dve godine

Maši Artiko je 2018. godine dijagnostikovan tumor bubrega koji je metastazirao, a posle dve godine bolest je otkrivena na plućima

  • 0
Maša Artiko

Printskrin: Budi human

Sećate se razigrane devojčice Maše Artiko (13), male glumice i balerine. Njoj je 2018. godine dijagnostikovan tumor bubrega sa metastazama, bolest se, nažalost vratila, ovog puta na pluća i potreban joj je novac za dalje lečenje.

- Moja lavica, umesto u pozorište opet u bolničku postelju... Dokle više... Vratila se bolest na pluća. Posle četvrtog ciklusa dobijam informaciju da nije dovoljno dobro reagovala na terapiju i da nema uslova za operaciju. Po savetu nemačkih hirurga i onkologa radi se nova biopsija i menja protokol lečenja koji nije moguće nastaviti u Srbiji. Počeće sa novim hemoterapijama uz ciljanu radio terapiju i imuno terapijom i ako Bog da, da dobije uslov da se operiše i uradi transplantacija matičnim ćelijama – objavila je Mašina mama Svetlana Artiko na Fejsbuku.

Lekari su 14. aprila 2018. godine ustanovili tumor bubrega sa metastazama.

- Imala je bol u predelu bubrega, odvela sam je na Institut za majku i dete u petak uveče, 13. aprila, ali je lekar tad rekao da je samo previše vežbala i da je istegla mišiće. Vratile smo se kući, ali se ona i sutradan požalila da joj nije dobro, pa sam je odvela u Tiršovu. Celu noć su je tamo pregledali i ukazali su na sve promene i koliko je ozbiljna situacija - rekla nam je tada Svetlana Artiko.

- Za samo četiri dana život nam se potpuno promenio. Ne mogu da opišem koja je to agonija - otvorila je svoje srce i podelila potresne i teške trenutke majka Svetlana.

Rak je već metastazirao i sve je bilo preurgentno i odmah se počelo sa skupljanjem novca. Posle završetka lečenja išla je na redovne kontrole, ali se dve godine kasnije bolest vratila. Počela je sa novom hemioterapijom, ali na žalost nije dovoljno dobro reagovala i nije dobila uslov za novu operaciju. Prema preporuci lekara iz inostranstva, Maša je dobila novi protokol lečenja koji nije moguć u Srbiji.

Maša čeka da dobije novu šansu za operaciju i transplantaciju koštane srži, navodi se na sajtu Budi human, gde Maša ima otvoren profil. U borbi koja ne bi trebala da očekuje nijedno dete, Maši i njenim roditeljima je neophodna pomoć kako bi nastavila lečenje u inostranstvu.

Sredstva su potrebna za operaciju, transplantaciju koštane srži, radioterapije, putne troškove i smeštaj.

Maši možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 484 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human484 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503235-79

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002651.7
IBAN: RS35160005400002651786
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima