≫ 

Danijela je 12 godina u komi: Hrani je toliko stara ćerka, presvlači majka, ali nada još postoji

Danijela je od porođaja 2009. godine u budnoj komi. Pre 6 godina je bila ne neurorehabilitaciji u inostranstvu, nakon koje joj je bilo bolje, i trebalo bi opet da ode

  • 9
Danijela Kovačević Foto: Privatna arhiva

Možete li da zamislite kako je majci da rodi dete, a da ne može da brine o njemu? Znate li kako je majci te majke, koja gleda 12 godina ćerku u komi? Znate li kako je majci te majke, koja odjednom postaje i majka i otac, i baka i sve na svetu unuci, koju majka nije mogla da doji, da uspavljuje, da hrani, da šeta... Na kraju, znate li kako je devojčici od 12 godina koja sa majkom radi sve što ona nije mogla sa njom. Ne znate. I bolje da ne znate.

Takav je život Danijele Kovačević (29) iz Inđije, koja se 12 godina nalazi u vigilnoj (budnoj ) komi u koju je upala nakon porođaja. Takav je život njene majke Vesne, koja je presvlači, oblači, vodi po lekarima, bori se za nju. Takav je život Danijeline ćerke Marije (12), koja je prerano odrasla.

- Po svu drugu decu u školu dolaze mama i tata, po Mariju baka ili deka. Ali, ona nema problem sa tim. I kada joj dođe društvo ovde, ona se nijednog momenta ne ustručava da im pokaže njenu Dacu - priča za Telegraf.rs Danijelina mama Vesna.

Danijela, koju verujem svi znaju, imala je 17 godina kada se 13. oktobra 2009. godine porodila u Novom Sadu, i na svet donela malu Mariju. U porodilištu je dobila sepsu, koju je jedva preživela, a zbog koje je upala u budnu komu i u tom stanju je i danas.

Od te 2009. pa do početka 2016. godine, živela je kao biljka. Životu vezanom za krevet otrgla se tek početkom 2016. godine, kada je otišla u Nemačku na lečenje. Terapije kojima je bila podvrgnuta svakodnevno po više sati doprineli su da sedi, drži hemijsku olovku i tablet... Reaguje i na zvuke, smeje se ali i ljuti, raduje i negoduje situacije...

Postigla je neverovatne rezultate snagom svoje volje, upornošću i terapijama koje su za nju od velikog značaja.

Da bi se što više oporavila, neophodno je da opet ode na neurorehabilitaciju u Centar za rehabilitaciju osoba u komi. U tom Centru, Danijeli se rade fizikalni i logopedski tretmani koji podstiču rad moždanih ćelija, pa sam tim ona počinje da reaguje na određene stvari onako kako i treba.

Centar se nalazi se nedaleko od Štutgarta, a problem je što je za to Danijeli potrebno 65.000 evra.

Vesna Drašković, njena majka, kaže da je Daca sada stabilno, s obzirom na to da njeno stanje traje duže od decenije, ali da joj, opet, sa druge strane, vreme nije saveznik i da bi trebalo što pre da ode ponovo na terapije.

- Kako vreme odmiče sa njom se i druge stvari dešavaju. Imala je problem sa crevima, pojavio joj se i kamen u žuči, pa se bojim da se ne aktivira. Na te terapije je poslednji put bila pre 6 godina, a nakon njih, sećate se, njeno stanje se drastično popravilo - kaže Vesna.

Dodaje da je očigledno da Danijela ima želju da uspe sa nekim delom mozga koji je funkcionalan, što se vidi po njenoj borbi.

- Možemo da odemo i u Hrvatsku. Išli smo na pregled i kod doktora iz Zagreba.  Samo je bitno da odemo - kaže nam Dacina majka.

Pored nje, Danijelu hrani i njena ćerka Marija.

- Marija je dete koje je potpuno svesno situacije, ponaša se kao i ja. Pomaže mi, hrani je, nedavno me je pitala i da joj objasnim kako da je presvuče - priča nam ona.

Danijela Kovačević, inđija, koma, Budi human Prinstkrin: Fondacija "Budi human"

Nada za Danijelu, koje pre neurorehabilitacije bila biljka, postoji, samo treba da joj pružimo šansu. Možemo joj pomoći uplatama putem Fondacije Budi human, koji prikuplja novac za neurorehabilitacije u inostranstvu, medikamente, suplemente, ortopedska pomagala, kao i za putne i troškove smeštaja.

Danijeli možemo pomoći:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 899 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human899 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795147-32

Uplatom na devizni račun: 160600000079548294

IBAN: RS35160600000079548294

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tetka Maja

    1. avgust 2021 | 14:21

    Je l moguće da treba da skupljam pare, da sa takvom dijagnozom ne može da ode na lečenje o trošku države. A za budalaštine imamo uvek para. Žalosno je.

  • Gaga

    1. avgust 2021 | 14:08

    Znam ovu pricu od samog pocetka.Tesko jeste al' njenoj majci samo nek je ziva,sve ce podneti.Danijela pre porodjaja je bila prava lepotica.Nadam se da ce se sakupiti novac i da ce moci da ode na lecenje.

  • Lexy

    1. avgust 2021 | 14:47

    Danijelina majka je zena vitez! Zelim joj zdravlje u zivotu i srecu njoj i tom malom detetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA