≫ 

Majka preminulog Jovana iz Niša: Spasiti život detetu, znači da i moje živi. Mama male Taše u suzama

Mladić Jovan Veselinović (18) preminuo je februara ove godine, a njegovi drugari iz benda u kojem je svirao održaće humanitarni koncert - sav novac ići će za lečenje devojčice iz Žitorađe koja ima tumor na mozgu

  • 0
Jovan Veselinovic Taša Vučković Foto: Facebook, Privatna arhiva

Jedan mladi život ugasio se februara ove godine, kada je preminuo učenik Umetničke škole iz Niša, Jovan Veselinović (18), mladić za kojim je Srbija tragala danima. Bio je omiljeni drug, voljeni sin, umetnička duša. Svirao je bubnjeve sa čijim je zvukovima ispraćen na večni počinak. Mladi Jovan zauvek će živeti u srcima svojih prijatelja i porodice, a oni koji su ga voleli, u njegovo ime žele da šire njegovu misiju i da čine dobra dela.

Tako su njegovi drugari iz benda Hazel u kojem je svirao, došli na ideju da organizuju humanitarni koncert pod nazivom "Jovanovo sunce" 17. avgusta u dvorištu Univerziteta u Nišu.

Ulaznica na ovaj muzički događaj se neće naplaćivati, ali svi koji budu želeli da posete koncert, mogu da doniraju novac prema svojim mogućnostima u kutiji na samom ulazu u dvorištu Univerziteta.  Sav prihod biće uplaćen banci Dobročinstva za lečenje malene Taše Vučković (2) iz Žitorađe, kojoj je hitno potrebna operacija tumora na mozgu.

Jovanova majka Milica Cvetković kaže za portal Telegraf.rs da je na ovu divnu ideju došao Jovanov bend.

- Kontaktirali su me sa idejom i za saglasnost, gde je uz uzajamni dogovor rešeno da sav prihod ide u humanitarne svrhe, isključivo Marini Adamović i Banci dobročinstva, gde je dalje sve usmereno na malu Tašu kojoj je novac najhitnije potreban - priča Milica.

Jedina želja da se čine dobra dela

Jovanova majka, otkako joj je sin preminuo, ima jednu jedinu želju - da se u njegovo ime čine samo dobra dela.

- Moja je jedina želja da se u njegovo ime daju dobrotvorni prilozi bolesnoj deci, da se spasi što više mladih života u njegovo ime... I takođe, da se spašavaju psi i mace sa ulice jer je Jovan jako privržen životinjama - priča mladićeva majka.

Humanitarni koncert joj, kaže, mnogo znači.

- Spasiti život i jednom detetu, znači da i moje dete nastavlja da živi... Iskreno se nadam da će i u buduće biti sličnih akcija i manifestacija i da ćemo pomoći što većem broju dece kojima je pomoć neophodna - ističe naša sagovornica.

Divan gest Jovanovih drugara i njegove majke, ganuo je i Oliveru Vučković, mamu malene Taše za koju se novac prikuplja.

U razgovoru za Telegraf.rs nije mogla da sakrije suze zbog koncerta namenjenog njenoj bolesnoj ćerkici. Olivera je plačući uspela da izgovori samo: "Mnogo nam to znači... Hvala im od srca...".

Po rođenju reanimirana, ne može da hoda

Predivna devojčica Taša Vučković (2) iz Žitorađe rođena je kao treće dete. Odmah po rođenju, Taša je reanimirana i uz oksigenoterapiju prebačena na odeljenje intenzivne nege, gde je zbog pogoršanja disanja intubirana. Zbog teškog kliničkog stanja iz porodilišta je na dalje lečenje prebačena u Institut za neonatologiju u Beogradu, gde je zbog operacije hidrocefalusa i ugradnje VP šanta, ali i drugih brojnih komplikacija boravila više od 3 meseca.

Posle dva meseca boravka kod kuće, zbog sekrecije tečnosti u regiji postoperativnog ožiljka na poglavini, Taša je primljena na odeljenje neurohirurgije Univerzitetske dečije klinike u Beogradu, gde joj je urađena još jedna operacija. Ubrzo je prebačena u KC Niš gde joj je operisana obostrana preponska kila.

Taša Vučković Taša Vučković, Printskrin: Budi human

Zbog nemogućnosti da stoji i hoda, samostalno zauzme sedeći ili četvoronožni položaj i govora na nivou od dve reči, u martu 2021. godine u KC Niš je zaključeno da Taša veoma kasni u psihomotornom razvoju. Habilitaciono rehabilitacioni tretmani joj nisu mnogo pomogli.

Kompletna klinička slika zahtevala je dodatne preglede i analize, te se u junu 2021. godine Taša upućuje u bolnicu u Turskoj, gde joj je dijagnostikovan tumor zadnje lobanjske jame koji je potrebno operisati što hitnije.

Tašina porodica je u veoma teškoj materijalnoj situaciji, te nisu u mogućnosti da potrebna finansijska sredstva obezbede samostalno stoga mole sve humane ljude, koji su u mogućnosti da joj pomognu.

Sredstva su joj potrebna za operaciju, hospitalizaciju, putne troškove i smeštaj. Da bi otišla u Tursku na lečenje, Taša mora da sakupi još oko 20.000 evra. Jedan termin je već propustila - devojčica je trebalo da bude operisana danas. 

Pomozimo Taši!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1075 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1075 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131430-80

Uplatom na devizni račun: 160600000113398675

IBAN: RS35160600000113398675

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA