≫ 

"Sin je pitao imam li rak, čuo je da bolesni umiru": Nataša rukom napipala tumor, narastao preko 2kg

* Nataša ima 33 godine * Za njeno lečenje u inostranstvu prikuplja se pomoć * Obolela je od retke vrste karcinoma grlića materice * Kaže da ga ima 300-ak žena u celom svetu

  • 10
Nataša Nedić

Foto: Privatna arhiva

Mi nikad ne bismo mogli da izdržimo. Ja kažem: 'Verujte mi, mogli biste', prepričava Nataša Nedić (33) razgovore sa ljudima koje sreće. Vide je sa perikom na glavi i kažu da nikad ne bi pretpostavili da je ozbiljno bolesna.

- Najlakše je leći u krevet i reći ne mogu. Predaja nikad nije bila opcija - kaže mlada mama dvojice dečaka od osam i pet godina, supruga i osoba koja živi sa rakom: - Ovo kroz šta ja prolazim je teško, i fizički i psihički, ali za sad se izdržava.

Sinove vodi sa sobom na terapiju, znaju ponešto, ali ne sve.

- Mi smo samo rekli da mama ima nekih problema, da mora da primi neki lek od kog otpada kosa, da će kosa porasti, da mama mora da odspava posle tih terapija... Oni idu sa mnom na svaku terapiju. Nije da ne znaju ništa, prosto ne znaju zbog čega - kaže u razgovoru za Telegraf.rs o tome kako se porodica nosi sa njenom bolešću.

Deca vide da se nešto dešava. Ponešto načuju, pa postavljaju pitanja koja ih tište. Ipak roditelji se trude da održavaju duh.

- Stariji sin je sad već veliki. U jednom momentu je pitao muža da li ja imam rak, jer je on čuo da će da umru svi koji imaju rak - prepričava nam dodajući da se trude da "normalno žive": - Vozimo bicikl i rolere, idemo na planinu i u šetnju, družimo se, idemo kod rodbine, oni nama dolaze...

Žive u Sremskoj Mitrovici. Nataša se razbolela se u svojoj 30. godini, 2018. Tada joj je na redovnom pregledu u martu otkriven agresivan karcinom grlića materice. Posle toga je operisana i primila je šest ciklusa hemioterapija. U decembru te godine skener je pokazao da je sve čisto. Već u maju naredne 2019. bolest se vratila.

Bolest dijagnostikovana 2018, vratila se za manje od godinu dana

 

- Na plućima je bilo više od 20 metastaza, u abdomenu je bio tumor težak više od 2kg. Tumora je bilo i na limfnim čvorovima, jedan veliki iza jetre - pobraja praveći pauze sa dozom smeha u glasu: - Valjda nisam nešto propustila. Tad mi nije bilo smešno, sad već mogu da se nasmejem.

Objašnjava kako je ponovo operisana u leto 2019, te da su ostali tumori na plućima i tumor iza jetre, jer je bio nepristupačan. Na jesen su ponovo krenuli ciklusi hemioterapija, a sa njom i biološka. Tokom lečenja došlo je i do prezasićenja, pa je u aprilu 2020. godine hemioterapija prekinuta.

Nataša Nedić

Nataša sa sinovima / Foto: Privatna arhiva

- Onda sam u julu išla na iks nož u Beogradu, na 30 zračenja pluća i zbog te promene iza jetre. Međutim, to nije dalo rezultate. Tumor je još više narastao i pojavio se i novi. Kao da nisam ni bila na zračenju - govori o koracima napred i unazad.

Uzorci godinu dana ranije odstranjenog tumora potom su poslati u Ameriku, a genetesko ispitivanje je pokazalo da postoje mutacije na koje bi delovala imunoterapija. Tu ju je zateklo novo iznenađenje.

- To sam počela da primam u decembru 2020. godine i primila sam četiri ciklusa kada sam uradila skener. Na skeneru se pokazalo da su sve promene veće i pokazale su se nove promene na plućima. Međutim, doktorka je kazala, a to se zaista i dešavalo, da ta terapija pokazuje lažnu progresiju, da to deluje gore na skeneru, a da je ustvari samo zapaljenski proces.

Onda je rekla da nastavim da primam terapiju, a da će pratiti moje opšte stanje. Kako se ja osećam, kakva mi je krvna slika... pa ćemo ponoviti skener. Ja sam bila super, osećala sam se nikad bolje. Krvna slika je bila dobra, međutim, skener je pokazao katastrofu. Bilo je tako da su promene na plućima pritiskale sve glavne arterije. Ona mi je rekla: 'Morate odmah sutra da dođete, jer će ovo vas ugušiti.' To je bilo vrlo dramatično - kaže navodeći da je prekinula imunoterapiju "koja očito i nije bila za nju" i tu se činilo da su sve mogućnosti iscrpljene.

Javila se nada za novi pokušaj u inostranstvu

 

I dalje je na hemioterapijama, sprema se za četvrti ciklus. Ipak, nada se opet javila.

- Ovaj moj karcinom je izuzetno, izuzetno redak. Ima ga možda svega 300 žena na svetu. Lekova za njega i nema mnogo, ali se zato u inostranstvu rade klinička ispitivanja kojima bih mogla da pristupim i gde bi možda mogli da nađu lek za mene. Drugo, našli smo kliniku u Nemačkoj koja se bavi jednom vrstom hemioterapije, koja se zove regionalna. Lek se ubrizgava direktno u oboleli organ, ne u ceo organizam - kaže dodajući da joj je sistemska hemioterapija i jedini lek i otrov: - Koliko oštećuje loše ćelije, oštećuje i dobre. Ovo je posebna vrsta, daju se 80 odsto jači lekovi i zato je veća uspešnost takve hemioterapije od sistemske.

Objašnjava i da joj je za taj pokušaj neophodno 300.000 evra. Njena priča je poznata, novac za njeno lečenje prikuplja se dugo. Ipak, kaže da na računu ima tek toliko novca da pokrije troškove mesečnih ciklusa hemioterapija u privatnoj praksi. Desi se da ih bude dva mesečno, što znači 6.000 evra.

- Ne mogu da obustavim sve i da skupljam novac, nego moram da se lečim i ovde, a samim tim trošimo sredstva iz donacija - objašnjava koliko je situacija sa novcem zapravo zamršena.

Objašnjava i da privatno zdravstvo nije bio prvi izbor nego nužda.

- Negde u maju 2019. osetila sam prve simptome i bukvalno rukom napipala tumor. Tada sam otišla na preglede, ispostavilo se da je to metastaza, da se on vratio, međutim, čekajući na red u državnoj službi, taj tumor, koji je bio mali, narastao je na 20 cm i životno me ugrozio. U julu 2019. godine poslali su me kući i rekli da ništa ne mogu da urade za mene, da se pripremim da je to to. Onda smo kopali rukama i nogama dok nismo došli do jednog profesora privatno i tada počinje moje privatno lečenje - navodi Nataša.

Pomozimo Nataši!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 723 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human723 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555302-48

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004278.4

IBAN: RS35160005400004278476

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Obišli smo operacione sale na VMA, tamo gde se operišu tumori i srčani bolesnici u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👏

    9. septembar 2021 | 20:23

    Bravo hrabra ženo!Skupicemo pare!

  • Darinka

    9. septembar 2021 | 21:28

    Daće dragi Bog pa ćeš ozdraviti,trebaš svojoj djeci,mužu, roditeljima,a i svima ostalima, pogotovo rodbini. Mlada si i lijepa pomoli se dragom Bogu i biće dobro.

  • Rea

    9. septembar 2021 | 21:07

    Neka te Bog čuva tvojoj dečici i podari ti zdravlje!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA