≫ 

"Najbolje bi bilo da vidite gde živim": Nikola boluje od rođenja, sa majkom se bori za svoj dom

* Živi sa majkom koja platu zarađuje u ribarnici * Pokušavaju da podignu kredit za stan koji bi mogao da prilagodi svojim mogućnostima

  • 15
Nikola Jevtić

Foto: Privatna arhiva

Nikola Jevtić ima 36 godina. Oboleo je od cerebralne paralize od rođenja. Otac mu je preminuo pre 13 godina. Živi sa majkom - u iznajmljenom stanu u Beogradu.

Njegove su muke vezane za bolest, koja zahteva prilagođen prostor. Prilagođen prostor zahteva novac, a on i majka ga nemaju. Muka ide u krug. Nasledio je očevu penziju, prima tuđu negu, sve zajedno oko 33.000 dinara.

Nikola Jevtić

Foto: Privatna arhiva

Majka Snežana radi u ribarnici. Stan koji ona može da priušti je stan u kome Nikola teško živi. Pomislili su da jedno od njih dvoje podigne kredit, pa da kupe stan kakav im odgovara, a onda su počeli da "iskaču" novi problemi. Njegova mesečna primanja, kazao nam je Nikola, nisu dovoljna da bi podigao kredit.

- Mene odbijaju. Kažu da su mi penzija i tuđa nega male, a mama zbog godina ne može da podgine. Ona ima 61 godinu. Do sedamdesete bi morala da isplati kredit - kaže u razgovoru za Telegraf.rs.

Kroz suze nas poziva da ga posetimo.

- Najbolje bi bilo da dođete da snimite ovo gde ja živim. Ja ne mogu da funkcinišem u ovom stanu - kaže ulažući trud da se smiri.

Tema ga potresa, a oseća da nije dovoljno "u materiji", pa slušalicu pruža majci. Međutim, i majka kaže da im je pomoć potrebna, ali da ni sama ne zna koliko.

"Prestala sam da gledam stanove"

 

- Prestala sam i da gledam stanove. To su basnoslovne cifre. Stanovali smo u Braće Jerković. Sada stanujemo na Novom Beogradu. Pošto radim u ribarnici, tako mi je bliže. Tu blizu je njemu udruženje. Kad se druže, on može da ode.

Nisam konkretno ni gledala, jer su mi cene sve... Razumete? Kad nešto znate da ne možete da ostvarite... - isprekidano objašnjava da je stan za njih dvoje toliko skup da je digla ruke.

Ipak, nije htela da sputava sina da potraži pomoć, a njemu se činilo da bi im mnogo pomoglo kada bi prikupili novac za učešće.

- Pre nekoliko godina sam išla u banku i videla koliko bih mogla kredita da dobijem. Sa tim ništa ne mogu da uradim. Nudili su mi 15.000 evra - kaže Snežana: - Ja sam gledala i plac da nađem, ali teško je naći i to, a da njemu odgovara. On je hteo da pokuša, ja nisam htela da ga sputavam.

Nikola Jevtić

Foto: Privatna arhiva

Objašnjava da je kupatilo najveći problem u stanu u kome žive.

- Stan je neuslovan zato što ne može da se okupa kako treba. To je usko kupatilo, kad se otvore vrata, ne možete doći do kade. A ona je visoka. Treba ga ubaciti u kadu, presvući, a nemate ni prostora. Morali bismo da skinemo vrata - navodi šta ih najviše tišti.

Nikola Jevtić

Foto: Privatna arhiva

Ukoliko biste pomogli Nikoli da kupi stan u kome bi mogao da živi dostojanstveno, račun na koji možete uplatiti novac je:

Komercijalna banka 205900101910473679

Video: Olga je Majka hrabrost: Ceo život na leđima nosi bolesnog sina (59), tako je s njim i brda prelazila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    21. septembar 2021 | 19:59

    Državo, delite socijalne stanove. Zašto ova porodica ne ispunjava uslov za adekvatan smeštaj? Da li smo mi bar malo i humano društvo?

  • Hajde ovako

    21. septembar 2021 | 22:54

    Ja nisam u situaciji da uplatim pomoc jer nemam posao a hvala Bogu skolujem troje dece,mogu da im renoviram kupatilo i da prilagodim i olaksam uslove tako da bi im nadam se bar to pomoglo u svim problemima koje imaju.Redakcija me moze kontaktirati u svako doba da stupim u kontakt sa ovom porodicom

  • Sneza

    21. septembar 2021 | 20:59

    Svima treba pomoc , i bebama a i u ovakvim situacijama. Boze pomozi svima , kojima je potrebna pomoc.Dusa me boli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA