Vanja ima još samo 33 dana da prikupi 1,9 miliona evra: "Svaki trenutak je važan. Lek je već trebalo da primi"

Pošaljimo 1077 na 3030 i pomozimo ovoj preslatkoj bebi u njenoj najvažnijoj životnoj borbi

  • 32
Vanja Malović Foto: Privatna arhiva

Pred malenom Vanjom Malović, neodoljivom, preslatkom petomesečnom bebom iz Beograda, koja se bori sa retkom bolesti, spinalnom mišićnom atrofijom, nalazi se možda najteži životni izazov. Potrebno je da u roku od 33 dana prikupi 1,9 miliona evra za spasonosni i najskuplji lek na svetu - Zolgensmu.

Misija gotovo nemoguća - astronomska svota novca za svega 33 dana. Njeni roditelji Pavle i Milica, uprkos nestvarno teškoj situaciji u kojoj se nalaze, pronalaze snage da pobede očaj i strah. Utehu traže u Vanjinom osmehu, njenom glasiću, njenoj pojavi.

I ne planiraju da odustanu, kao što ni Vanja neće odustati od svog cilja. A na tom putu do ostvarenja snova, sada smo joj preko potrebni mi. Jer, Vanja ima nas, armiju humanih ljudi koji će učiniti nemoguće. Koji će gotovo nemoguću misiju realizovati slanjem SMS poruka, organizovanjem humanitarnih bazara, licitiranjem svojih stvari kojih su spremni da se odreknu. Jer Vanja mora da živi.

Njena tetka Jovana Ristić kaže za Telegraf.rs da je malenoj Vanji lek potreban što pre i je mišljenje lekara da devojčica terapiju Zolgensmom treba da primi do 6. meseca, odnosno, u narednih 30 dana.

- Svaki dan je bukvalno važan i rok je zapravo prošao. Svaki trenutak je važan. Lek je već trebalo da primi. Što pre, to su veće šanse da će njen oporavak biti uspešniji - navodi njena tetka.

Ipak, to nije jedina prepreka koja stoji na Vanjinom putu do leka.

- Vanjica sada ima 8 kilograma, a čim pređe 12, uopšte ne može da primi Zolgensmu. Ako govorimo o nekom roku, to je onda to - ističe ona.

Inače, preslatka Vanja danima se i nedeljama muči sa upornim sekretom.

- Sa njim i temperatura, a sa njima i Vanjine muke. Na ovo se ne možete navići, ali se, nažalost, mora istrajati. Zbog njene dijagnoze, temperatura i sekret vrlo su opasni za nju. Jer, ako pređe na pluća, Vanjica bi mogla da bude i životno ugrožena, njeni mišići i organizam nisu dovoljno jaki da se sa tim izbori kao što bi to mogla neka zdrava bebica - navodi se na Fejsbuk stranici Da Vanja pobedi SMA.

Briga devojčicinih roditelja je sve veća, jer ni prikupljanje novčanih sredstava ne ide očekivanom brzinom.

- Tek smo na 23 odsto od potrebnih 2.500.000 evra. To je oko 600.000 evra, a imamo 33 dana da sakupimo ostatak. Do sada je za Vanju poslato nešto više od 173.000 SMS poruka - navodi njena tetka Jovana.

Vanjina mama: Bila sam srećna

Svoju strepnju i bol zbog osećaja nemoći, pretočila je u reči Vanjina mama Milica, a u tih nekoliko pasusa stala je bezgranična ljubav jedne majke sprema svom detetu.

- U mojim snovima, nedelja veče bila je vreme kada cela porodica treba da bude na okupu, da uživamo u nekim običnim stvarima, da se potpuno posvetimo jedni drugima. Pavle, dvoje razdraganih mališana i ja, nekako sam priželjkivala da će dečak biti stariji, pa onda devojčica.

Čovek ne primeti kako vreme prođe, tek ta zamišljena slika je polako počela da se ostvaruje, dve godine posle rođenja Vuka, kada sam tokom trudnoće saznala da čekam ćerkicu. Vuk i Vanja! Maštarenja su počela da se ostvaruju, a kada je Vanjica došla na svet - nije bilo srećnije mame.

Prvi put sam strepela za Vanju već u porodilištu, kada smo zbog neke infekcije umesto 3 morali da ostanemo 7 dana. Sećam se da sam tada osećala veliki nespokoj da nešto ne valja, uz "pomoć" lavine uzburkanih hormona, preplakala sam svaki dan produženog ostanka u bolnici, u strahu i strepnji.

"Danas izlazite, proverili smo sve, Vanjica je potpuno dobro". Bile su to reči sa kojima sam otpuštena iz porodilišta i zbog kojih sam osetila ogromno olakšanje. Valjda je zato i dan kada sam izašla, i kada su Vanjicu i mene sačekali Pavle i Vuk, bio i jedan od srećnijih, možda i poslednji srećan kojeg se sećam iz skorijeg vremena. Ta četiri dana bila su lažna uzbuna, mislila sam tada. Bila sam baš srećna. I ova slika je ovekovečila taj trenutak - napisala je Milica uz fotografiju koja je nastala pri Vanjinom izlasku iz porodilišta.

Kada saberem, posle toga imala sam samo 2 nedelje večeri iz snova, dok je Vanja izgledala zdravo. Usledile su nove sumnje, kada je prestala da pomera ruke, pakao do saznanja SMA dijagnoze, strah je rastao u strepnju, a ona u more preplakanih suza. A ne znam reči kojima bih opisala koliko je volim. Obožavam onaj njen miris, njen osmejak, glasić, onu vedrinu u pogledu. Dala bih sve za nju. I stvarno nije u redu što ovu nedelju veče ne mogu da uživam u njenom detinjstvu, što ne možemo da se bezbrižno smejemo. Život moje bebice zavisi od vas, dobrih ljudi, vi ste nam jedina nada. Ne odustajte od moje Vanje, molim vas. Donirajte, pošaljite SMS 1077 na 3030. Život moje bebe je u pitanju - napisala je očajna Vanjina mama.

1077 na 3030

Zato pomozimo Vanji:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1077 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1077 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131465-72

Uplatom na devizni račun: 160600000113399451

IBAN: RS35160600000113399451

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Emotivan snimak male Vanje, koja boluje od SMA: Mama joj svira i peva dečiju pesmicu s njenim imenom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    11. oktobar 2021 | 21:00

    Dr Kon i ostali iz kriznog štaba prozivaju nevakcinisane pitanjem kako se osećaju kad neko izgubi bitku sa koronom. Sada ja pitam Dr Kona kako se on oseća kada roditelji mole i sa sms porukama kupujemo lek za dete. Da li ga je bar malo sramota

  • Auuu

    11. oktobar 2021 | 21:24

    1.9 miliona evra, da li je moguce da neko trazi toliko para da daju roditelji da spasu dete. Pa ko ie taj koji je odredio cenu? Ima li taj ista ljudsko u sebi? Definitivno je covecansrvo zrelo za potop, bar jedan deo....

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2021 | 20:00

    Ceo svet treba da ode u p.m.kakvi smo ljudi,gde je humanost ,saosecajnost,ima al da kosta milion eura ,strasno kakva je to magija da toliko kosta,svi uzmu pare ali niko ne garantuje ,koja je to logika ,zao mi deteta pa sam revoltiran i ljut 😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA