UNICEF isporučio aparat koji spašava živote tek rođenim bebama

Vredna donacija Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine koju je obezbedio Delez Srbija

  • 0
UNICEF donacija Foto: UNICEF

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada, dobio je danas od UNICEF-a aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, koji je u sklopu kampanje Tako mali da bi u srce stali, obezbedila kompanija Delez Srbija.

Aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi namenjen je lečenju beba koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja. Ovaj aparat sprečava oštećenja mozga kod ovih beba savremenom metodom kontrolisanog snižavanja temperature, a njegova vrednost je 2.419.000 dinara.

-Ovaj vredan aparat služi za sprovođenje dokazane terapijske metode u sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi i tako spašava život bebama koje su rođene sa nedostatkom kiseonika. Institut je u prethodnom periodu od UNICEF-a dobio vrednu opremu i pomogao opremanje Instituta, međutim za dostizanje najviših standarda u razvojnoj nezi, jednako je važna stručna podrška koju dobijamo od stručnjaka i partnera iz UNICEF-a. Zahvaljujem i kompaniji Delez Srbija koja je namenila sredstva za nabavku ovog aparata koji bebama zaista može spasiti život. UNICEF je naš pouzdan partner koji zna da je mnogim tek rođenim bebama svakodnevno potrebna pomoć zdravstvenog sistema, bez obzira na krizu i na tome smo im zahvalni - izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić.

UNICEF donacija Foto: UNICEF

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi u Srbiji. Kampanju Tako mali da bi u srce stali, UNICEF je pokrenuo krajem prošle godine kako bi se dodatno opremile neonatalne jedinice u Srbiji, što će doprineti i smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u zemlji.

-Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu brine se o najosetljivijim bebama iz cele Vojvodine. Godinama unazad, omogućava da svako novorođeno dete dobije najkvalitetniju podršku kako bi preživelo i ostvarilo najbolji mogući napredak. Institut je primer dobre prakse u zemlji kada je pružanje porodično orijentisane razvojne nege u pitanju koja podrazumeva i uslove za ostvarenje stalnog i nezamenjivog kontakta mame ili tate i bebe, od prvih bebinih dana. Ovo je jedna od retkih institucija u Srbiji koja je ovu praksu uspela da očuva i tokom pandemije, što otvara mogućnosti da zajednički podržimo i ostale jedinice neonatalne intenzivne nege u Srbiji da u tome istraju. Očuvanje najviših standarda zdravstvene zaštite dece, uprkos izazovima koje COVID19 pandemija nameće, su zajednički prioritet i zato zahvaljujemo kompaniji Delez Srbija što je opredelila novac da podrži najosetljivije, ali najhrabrije među nama, koji se bore kao pravi "mali divovi"- izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF-a.

Epidemija COVID-19 u poslednje vreme dodatno pogađa trudnice, novorođenčad i decu i zato je posebno važno da se ulažu napori u odgovarajuće lečenje inficiranih i suzbijanje epidemije, koja ne štedi ni najmlađe. UNICEF je podržao opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji, kako bi najosetljiviji među nama, a to su prevremeno rođena i bolesna novorođenčad, dobila adekvatnu podršku da bi preživela i napredovala. Počev od 2017. godine, UNICEF je uložio ukupno 59.628.463 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji. Kampanju Tako mali da bi u srce stali podržalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

UNICEF donacija Foto: UNICEF

-Kompanija Delez Srbija je u UNICEF-u prepoznala pravog partnera i podržala modernizaciju neonatalnih jedinica u Novom Sadu i Kragujevcu, jer smo svesni koliko je važno da pomognemo najosetljivijim bebama na koje kriza izazvana korona virusom takođe utiče. Pomoć ovako malim bebama da dobiju šansu za život, odraz je našeg uverenja da treba pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija - izjavila je Milica Popović, menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji Delez Srbija.

U svim Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama širom Srbije kupci imaju priliku da zaokruže svoj račun do iznosa koji žele, i na taj način i oni pruže podršku opremanju neonatalnih jedinica u našoj zemlji.

Kompanija Delez Srbija donirala je UNICEF-u ukupno 200.000 evra za opremanje neonatalnih jedinica u našoj zemlji. Od ove donacije, još jedan aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi dobiće Centar za neonatalogiju u Kragujevcu, koji će dobiti i prvo ambulantno vozilo za prevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad. Od početka kampanje, ovo je najveća donacija privatnog sektora u okviru kampanje Tako mali da bi u srce stali.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA