≫ 

Marta uči pod jorganom, a njen brat zna da žive u kući od blata, pa donosi zemlju da "popravi" pukotine

Kuća je samo prepravljen ambar za kukuruz

  • 36
Marta Jovičić Žabari Foto: Srbi za Srbe

Marta (13) je devojčica koja zbog loših uslova uči ispod jorgana u selu Simićevo u opštini Žabari. Maloj heroini i njenoj porodici zbog kovid pandemije porodična situacija postala još teža, objavila je organizacija Srbi za Srbe.

- Zbog prelaska na onlajn nastavu nisam u mogućnosti da učim od kuće, već sam prinuđena da idem do kuće koju delimo sa tetkom, gde imamo jednu sobu u kojoj ima struje. Nažalost, to je nemoguće kada pada kiša, blatnjavi put nije prohodan - tužnim glasom rekla je devojčica na početku razgovora.

Bistrih, pomalo uplašenih očiju, Marta objašnjava da je do pandemije bila odličan đak, sa svim peticama, a da je sada, bez svoje krivice, došla u situaciju da nema mogućnosti da prati nastavu.

Pored svih nevolja koje su je snašle, Marta mora da bude vredna i marljiva jer je, iako je još uvek dete, stub porodice. Majka Danijela, kao mala izgubila je vid, dok je otac Zdravko imao teške povrede nogu, pa je trenutno nezaposlen i radi kad ima posla, najčešće za dnevnicu. Pored njih, devojčica se stara i o bratu Zdravku (4) i sestri Zdravkici (1).

- Marta nam dosta pomaže u svakodnevnim poslovima. Pošto nemamo struju i vodu u kući, sve je dodatno teže i bez njene pomoći ne znam kako bismo se snašli - rekla je majka Danijela.

Kuća, ako bi tako mogao da se nazove objekat u kome porodica Jovičić-Novaković živi, prepravljen je ambar za kukuruz pored koga je otac Zdravko sagradio još dve sobe od blata.

Nažalost, iako je ekipa "Srba za Srbe" ulazila u stotine domova i susretala se sa teškim pričama, ovakvo stanje kuće imali su prilike da vidimo u malom broju slučajeva.

- Bratu Zdravku rekla sam da imamo kuću od blata, pa mi najteže pada kada ga vidim da donosi zemlju i pokušava da je uglavi između prozora jer mnogo duva - govori Marta suznih očiju.

Video: Porodici Pešelj potrebna je pomoć: Dijani umro suprug, ostala sama i bez posla sa 5 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    6. decembar 2021 | 07:33

    Dajte bre broj racuna i broj za sms pomoc za Nemacku, Svajcarsku...... Ima nas dosta gore koji vec pomazeno organizaciji szs, ali i ostali nasi da se prikljuce

  • Nenad

    6. decembar 2021 | 07:32

    E moja Srbijo oces natalitet a vidi kako zive deca tuzno i zalosno

  • Pomozi Bože

    6. decembar 2021 | 07:24

    Dajte da pomognemo mališanima... Tužno je ovo jako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA