≫ 

Maksim (3) jedini u Srbiji ima ovu retku bolest: Lekari razmišljali da ga uspavaju, hrane ga na špric

Preslatki mališan iz Niša veliki je borac kojem je potrebna naša pomoć za lečenje i rehabilitaciju

  • 22

Trogodišnji dečak Maksim Milenković iz Niša nije običan mališan. I nema bezbrižno detinjstvo o kojem su njegovi roditelji maštali kada se rodio. Maksim je po mnogo čemu poseban. Ne samo zato što je veliki borac koji je preživeo katastrofalno teška zdravstvena stanja, već i jer je jedini u Srbiji koji ima specifičnu mutaciju gena za koju čak ni ne postoji ime, a vezana je za gen IRF2BPL.

Taj niz slova i brojki bio je pravi šok za Maksimove roditelje, kada su im lekari pre godinu dana saopštili dijagnozu. Još veće iznenađenje za njih je predstavljala i činjenica da imaju dvoje starije dece, sina (10) i ćerkicu (4) koji su potpuno zdravi.

Ipak, život je za Maksima režirao drugačiji scenario. Ova retka i teška bolest koju ima svega dvadesetak dece širom sveta, preslatkom mališanu donela je brojne komplikacije. Neke od njih umale su bile kobne. Zbog specifične mutacije gena, Maksim ne govori, ne može ni da sedi, a kamoli hoda, ne može samostalno ni glavicu da pomeri, hrani se pomoću špriceva, diše pomoću aparata "PEG".

Ali, ne predaje se. Nije se predao ni onda kada su, kako priča za Telegraf.rs njegova majka Jovana, lekari davali minimalne šanse da preživi. Kada su pomišljali i na to da ga uspavaju. Tako bi, rekli su roditeljima, svima skratili muke.

- To, naravno, nije dolazilo u obzir, ali Maksim je veliki borac. I kad su doktori mislili da će određene kompikacije biti kobne po njega, on je preživeo. Izborio se. Njegova bolest je takva, došlo je do greške na genu, a suprug i ja smo se testirali i to nije nasledio od nas. Reč je o novonastaloj mutaciji. To nas je slomilo. Bilo nam je neverovatno, nismo verovali - priča Jovana za naš portal.

Kako kaže, posle šoka koji je usledio po dobijanju dijagnoze, ona i njen suprug odlučili su da se bore za svoje dete, da urade šta god da mu pomognu i na bilo koji način olakšaju tegobe koje ima.

- Pored toga, Maksim ima i metaboličko oboljenje - nedostatak vitamina H, odnosno biotina. Za to uzima terapiju, pije lekove, ali mu ipak mutacija gena predstavlja najveći problem - kaže Maksimova mama koja se trenutno nalazi u španskoj bolnici sa svojim sinom.

Bio životno ugrožen, nije imao vazduh

Dečak je, navodi naša sagovornica, imao prošle nedelje komplikaciju na plućima, ostao je bez vazduha i nije mogao da diše, zbog čega je bio životno ugrožen, te se sada nalazi na respiratoru. Danas je imao operaciju testisa koja je dobro prošla, a sledeće sedmice trebalo bi da počne da prima aminokiseline kojie će mu, kako se lekari nadaju, pomoći u osnovnim pokretima.

- Radili su mu biopsiju kože, i to je još jedan od razloga zbog kojih smo ovde. Te aminokiseline bi mu pomogle da sedni, da drži glavicu, da se okrene. Bar to. Trebalo bi sledeće nedelje da se vidimo sa doktorkom koja će nam reći dalje korake - objašnjava Jovana.

Kako dodaje, plaši se da njen sinčić ne dođe ponovo u to stanje kada će biti životno ugrožen.

- Bojim se da još jednu takvu komplikaciju neće izdržati - kaže.

Veliki problem - novac

Najveću podršku dobija od svog supruga koji je uvek uz nju. Oslonac pronalazi i u veri da će se pojaviti genska terapija koja će znatno pomoći njenom sinu.

- Treba da odemo i na tretman matičnim ćelijama, ali smo ostali bez novca za to. Jedan tretman košta 18.000 evra, a ovde, u bolnici, dan na intenzivnoj nezi košta 2.400 evra. Pored toga, samo Maksimovi lekovi koštaju mesečno 100.000 dinara, plus špricevi i ostali potrošni medicinski materijal - nabraja Jovana.

Kako kaže, samo 80.000 evra dali su na bolnička ispitivanja u Španiji, a kada budu platili račun za trenutni boravak tamo, neće im ostati više ništa od novca.

Maksimu će sredstva biti potrebna i za rehabilitacije, a roditelji taj novac nemaju.

Pomozimo preslatkom Maksimu i njegovoj porodici.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 778 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human778 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000042981-19

Uplatom na devizni račun: 160600000004300447

IBAN: RS35160600000004300447

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal.

Video: Sanela se dve godine bori protiv karcinoma: U teškom je stanju, čeka je još jedna operacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. januar 2022 | 10:52

    Zašto da ga uspavaju. Treba se boriti do poslednjeg daha. GOSPODE I MAJKO BOŽIJA, POMOZITE MALOM ANĐELU.

  • Kiki

    26. januar 2022 | 16:36

    Jadan je njegov mali život! On samo sanja život. Nema ga. I nikada ga neće imati. Ovo je eksperiment na čoveku, ovo zlostavljanje deteta i laganje roditelja da ima leka i budućnosti za njega. Jeza i tuga. Nema. Pustite anđela da odleti. Dosta ste ga zlostavljali.

  • NikolaKBgd

    26. januar 2022 | 11:21

    Agonija i za njega i roditelje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA