≫ 

"Lekari su rekli da je čudo od deteta": Preslatki Viktor ima retko oboljenje na mozgu, pobija loše prognoze

Pomozimo Viktoru, upišimo human619 i pošaljimo SMS na 455

  • 1

Preslatki dečak plave kose i neodoljivog pogleda, Viktor Samolov (4) iz Beograda dete je iz uredne i kontrolisane trudnoće. Kada se rodio, lekari su primetili manji obim glave, te je odmah podvrgnut analizama. Tada su ovom predivnom mališanu ustanovljene dijagnoze mikrocefalija i lobarna holoprozencefalija - veoma redak defekt na mozgu koji zahvata jako mali broj dece. Prognoze nisu bile ohrabrujuće.

Takođe, ispostavilo se da Viktor ima i cerebralnu paralizu.

Njegova majka Jelica Samolov kaže za Telegraf.rs da su te užasne dijagnoze ustanovljene odmah po dečakovom rođenju, a već sutradan su joj saopštene.

- Jako smo teško to prihvatili. Posebno jer sam radila u trudnoći sve osnovne testove i doktorka nije primetila ništa neuobičajeno. Ništa se nije videlo, zato je bio šok kada su nam rekli dijagnozu po Viktorovom rođenju. Trebalo je vremena da dođemo sebi, osećanja su nam u tim trenucima bila pomešana - priča Jelica.

Kako kaže, ona i njen suprug imaju još jednog sina starog 8 godina koji je potpuno zdrav.

Ipak, Viktoru je sudbina dodelila malo drugačije karte. Iako, kako priča njegova majka, ovaj hrabri mališan ume odlično da se nosi sa svim nedaćama koje su ga zadesile odmah po rođenju. Viktor je veliki borac. Za 3 godine lečenja, Viktor je mnogo napredovao i postigao velike rezultate.

- Lekari su rekli da je čudo od deteta. Izuzetno je uporan, šest puta će ponoviti jednu stvar dok u tome ne uspe. Mislim da je zahvaljujući toj upornosti porušio pesimitične prognoze lekara koji su smatrali da Viktor neće moći da hvata predmete, da se okreće, puzi, a on sve to ume - ističe Jelica u razgovoru za naš portal.

Dečakova majka dodaje i da ova deca, kako se informisala od roditelja mališana u Sjedinjenim Američkim Državama, imaju veoma kratak životni vek. Većina ne dočeka drugi rođendan.

- Viktor je, pak, jako druželjubiv, voli da provodi vreme sa drugom decom. Ide u vrtić u razvojnu grupu, traži društvo, raduje se ljudima, a nama su lekari savetovali da ga šaljemo, kako bi se socijalizovao - kaže naša sagovornica.

Preko potreban novac za rehabilitacije

 

Ukoliko ne bude vežbao, njegovi mišići će atrofirati, stoga su Viktoru potrebna sredstva za rehabilitaciju, specijalističke preglede, fizikalne i logopedske terapije, tretmane matičnim ćelijama, ortopedska pomagala.

- Mesečno je za Viktorove fiziklne terapije i odlazak kod logopeda potrebno oko 250.000 dinara. Na terapije ide svakog radnog dana. Treba i na rehabilitaciju da ide u Novom Sadu, na svaka tri meseca, a to košta 212.000 dinara. Duša me boli jer on lepo napreduje i prijaju mu te vežbice, a ja nemam da ih platim - drhtavim glasom izgovara majka.

Kako dodaje, moli sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da im pomognu jer im jako loše ide prikupljanje sredstava.

- Naš plan je i da Viktora vodimo na tretman matičnim ćelijama. Jedan košta od 15.000 do 20.000 evra. Ako se ovako nastavi, uskoro nećemo imati sredstva na Fondaciji Budi human - navodi Jelica.

Zato pomozimo Viktoru!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 619 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human619 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533511-43

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002863.3

IBAN: RS35160005400002863343

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA