Maša glumila ćerku lekara u poznatoj seriji, sad je 3. put u bolnici: Tumor opet napada, ona igra i ne da se

Upišimo 484 i pošaljimo SMS na 3030

  • 5

Maša Artiko (14), mala glumica i balerina, veliki perfekcionista i borac, ponovo je u bolničkoj postelji u Istanbulu jer joj se treći put vratio tumor. Ipak, javila se šansa za njen oporavak. Nakon terapija koje će da uklone sve maligne ćelije iz njenog organizma, Maša treba da dobije vakcinu napravljenu specijalno za nju, koja bi trebalo da stavi tačku na dane provedene u bolnici.

- Maši se tumor vratio treći put. Iz Istanbula smo se vratile 27. januara i Maša je tada dobila koronu. S obzirom na to da je imala transplantaciju matičnih ćelija i morala je dobro da se čuva, ona nije smela da dobije nijedan virus, a kamoli koronu. Doktori misle da je to bio okidač jer je bila u imunokompromitovanom stanju, a bolest joj se vratila na isto mesto. U aprilu, kad smo otišle na redovnu kontrolu, ustanovljeno je da se isti tumor vratio na plućnom krilu, tako da smo opet ostale ovde. Radili su PET skener, da vide da li je operabilno. Dva hirurga su je operisala, sve su otklonili. Uklonili su joj jedan deo plućnog krila koji je bio zahvaćen i deo šestog i sedmog rebra, pošto je bilo jako blizu, kako ne bi opet došla u rizik - priča za Telegraf.rs Mašina majka Svetlana.

Uzorak tumora je posle operacije poslat na genetsko-molekularno ispitivanje da se vidi genetika, pošto je sam taj tumor genetska mutacija. Tamo je poslato da se vidi na koje lekove reaguju njene loše ćelije i određena joj je nova hemoterapija uz ciljanu target terapiju, odnosno lekove koji deluju na te njene loše ćelije.

- Završila je prvi ciklus od pet dana terapija. Teško ih je podnela jer je specifična kombinacija lekova, koja se teško podnosi. Skoro smo dobili informaciju da su iz laboratorije javili da su ti neki "pametni lekovi" od kojih se prave te vakcine, da je dobila uslov da naprave vakcinu individualno za nju. To je na višem nivou biologije, mikroskopom traže loše ćelije i gledaju koji od nove generacije lekova deluju. Vakcina ubija loš gen sa kojim je rođena. Zasad je određeno osam vakcina. One se primaju na kraju lečenja. Posle četiri ciklusa hemoterapije imaće ciljanu radioterapiju. Posle svakog ciklusa lečenja rade kontrolni PET skener da vide kakav je tok lečenja. S obzirom na to da je operacija bila uspešna, oni ne očekuju da će biti promena na loše jer se vakcine dobijaju samo pod uslovom da je pacijent u totalnoj remisiji, da bolest više ne postoji - dodaje majka.

U Istanbulu će najverovatnije provesti skoro godinu dana, što je duplo duže nego prethodni put. Jedan ciklus kombinacije hemoterapije i ciljanih terapija traje pet dana, pa 21 dan odmor. Tako četiri ciklusa. Radioterapije će trajati oko mesec dana jer između svakog ciklusa moraju da prave razmake da se dete oporavi.

- Pre dva dana je završila prvi ciklus i toliko je ispijena. Moraće da izdrži, ali je jako teško. Vakcine se primaju na 15 dana. Zasad je određeno da ih prima četiri meseca i onda da ostanemo ovde na neko izvesno vreme na praćenju. Ja sam platila operaciju jer je ostalo sredstava od prošlog lečenja. Da nije bilo toga, ne znam ni da li bih uspela da ostanem ovde jer su cifre jako visoke. U međuvremenu smo prikupili novac za terapije, a radioterapije su oko 15.000 evra. Može da se desi da ubace novi ciklus hemoterapije, možda povećaju broj radioterapija. Sve je nepredvidivo, suma može da raste. Same vakcine sa bolničkim lečenjem koštaju skoro 100.000 dinara - kaže Svetlana.

Glumila u poznatoj seriji

Maša je članica Omladinskog pozorišta Dadov i dve godine je išla tamo, pre nego što se razbolela. U međuvremenu je dobila ulogu u "Urgentnom centru". Glumila je ćerku glavnog doktora, kog je glumio Marko Janjić.

- Ona je bila toliko srećna i uzbuđena. Ona obožava glumu, to je njen san. Sad priča koju će gimnaziju da završi i da će da upiše FDU. Uživala je na snimanjima, bila im je miljenica tamo. Bez obzira na to koliko je trebalo da se pojavljuje za svoju ulogu, stalno je odlazila na snimanja, i kad nije bilo potrebe. Za jednu scenu je ostajala sa njima po čitav dan, sa Bosiljčićem, Markom Janjićem, Draganom Mićalović... Oni su pravili šou - priseća se.

Kako kaže, Marko Janjić je postao član njihove porodice. Bili su bliski i ranije, a veza među njima postala je još jača, kada se Maša pred kraj snimanja, 2018. godine, razbolela.

- Marko je non-stop tu tokom, ali je bio i pre svega ovoga. Stalno smo na vezi. On sa svojom porodicom dolazi na Mašin rođendan. Dva-tri puta nedeljno se ili čujemo ili dopisujemo. On ima svoje obaveze, ali ne može da ne nazove. Ja sam anonimus, moje dete nije. Ona je bila i u seriji, sama po sebi nađe svoje mesto. To što je imala devet godina kad je snimala sa njima, to nju nije interesovalo. Ponašala se najnormalnije, družila se s njima, igrala, pevala. Govorila sam joj: "Nemoj tako ipak su to Marko Janjić, Ivan Bosiljčić...", a ona bi mi odgovorila: "Pa to su, mama, moje kolege". Ona smatra da je ona na istom mestu kao i oni - sa osmehom priča majka.

Kako dodaje, kada se Maša posle prvog lečenja vratila u školu, Luka Raco, Dragana Mićalović i još nekoliko glumaca otišli su u njenu školu. Tražili su njenu učionicu, a onda su ušli kako bi je izveli napolje.

- Šou su pravili sa njom. Nažalost, svoju slavu je iskusila na ovaj način. Ne možemo to da promenimo.

Šarmirala i lekare

Kada su bile na prethodnom lečenju, Maša je, posle operacije, kad je počela da prima terapiju, igrala Užičko kolo sa stalkom za infuziju.

- Ne možete da verujete koliki je ona borac. Doktori su ovde oduševljeni njom. Ona prati nastavu, kad ima kontrolni tera me napolje jer ne može da se skoncentriše kad je neko gleda. Govorila sam joj "kakva škola", imala je jako tešku operaciju, terapije su same po sebi grozne, prati ih mučnina i druge nuspojave. Ali ona kaže da je njoj tako lakše jer ne razmišlja o tome. Kada ništa ne radi, odmah joj je muka i odmah joj je teško. Mnogo čita knjige, instalirali su joj da gleda filmove - priča majka.

Doktori se, kaže, "svaki kad uđu tokom vizite hvataju za glavu".

- Pitaju je šta radi, a ona kaže: "Učim školu, ne mogu da budem glupa". Dobro priča engleski, komunicira s njima na engleskom. Rekla je da joj više ne treba prevodilac. Ovo je poslednji put da smo ovde, ne očekujem da ćemo da se vraćamo. Očekujem da završimo borbu i zaokružimo ovo kao uspešno lečenje. Ovaj put kad je saznala da joj se vratio tumor bila je tužna, razočarana, ljuta. Uplašila sam se za nju, psihički je pala. U jednom momentu sam mislila da neću moći da je povratim, da će ona dete prosto da mi se ugasi u svemu ovome. Psihičko stanje u ovakvoj vrsti lečenja je jako bitno. Samo je u jednom momentu ustala i rekla: "E, pa neće! Sad će svi da čuju i da vide ko je Maša Artiko". Samo sam je pitala da li se borimo, ona je rekla "Da, borimo se!" Preznojim se čim se setim toga - dodaje.

Kako kaže, malo je nervira što joj je ćerka perfekcionista jer "ne može da bude perfekcionista u ovakvim stvarima".

- I inače je tačna, borac je. Ne dozvoljava da dobije četiri u školi, kaže nastavnicima da neće da dobije četiri, da zna da je zaslužila, ali da hoće da nauči za pet. Ona uspe da ubedi nastavnika da treba da nauči za pet. Ne može da prihvati. Pitam je što je takva, kažem da nije strašno i da dobije jedinicu. Kažem joj kako je njena mlađa sestra ambiciozna, ali je opuštena. Kažem vidi Stašu, ona kad dobije lošu ocenu, sutra već popravi, ona kaže: "Ja sam ja, nisam ona, ja neću četvorku". Ima svoj stav za sve - zaključuje Svetlana i ističe da je ponosna samohrana majka.

Maši možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 484 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human484 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503235-79

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002651.7

IBAN: RS35160005400002651786

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    28. maj 2022 | 16:31

    Bravo Mašo! Samo napred drago dete!

  • Marko Cg

    28. maj 2022 | 21:18

    Sveti Vasilije Ostroski pomozi da ozdravi🙏🙏🙏

  • Jedna baka

    28. maj 2022 | 19:59

    Maso, ti si borac, svaka ti cast! Samo hrabri pobedjuju! U poverenju, nisam bas neki vernik, ali cu zbog tebe izgovoriti jednu molitvu za decu: "Legoh spati Boga zvati i andjele prizivati, kad ja legnem kad ja spim, da nikakvo zlo ne snim. Bog se desi na nebesi, Nebesa se otvorise andjeli se pojavise, Hrista Boga zamolise kad ja legnem, kad ja spim da nikakvo zlo ne snim, i da budem zdrava cila kao lepa Gorska vila." Eto Maso, to sam i moje unuke ucila da izgovore pred spavanje. Svako dobro i oporavak i da se sto pre vratis kuci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA