≫ 

Luka ima 14 godina i osam metastaza, prima agresivne hemioterapije... a sinoć mu je izgoreo porodični dom

Vreme Luki nije saveznik, a neophodna su mu novčana sredstva za odlazak u inostranstvo na lečenje, za putne troškove i smeštaj, kao i za medikamente

  • 23
Luka Petrović Jovanović Foto: Privatna arhiva

Luka Petrović Jovanović (14), iz Osipaonice kod Smedereva, boluje od opakog malignog tumora kostiju - osteosarkoma. Trenutno se nalazi na lečenju u bolnici u Turskoj, a da muka bude još veća, njegov porodični dom je sinoć stradao u požaru.

Ipak, ovaj hrabri dečak i njegova porodica ne daju da ih bilo kakva nedaća slomi. Od trenutka kada je dečaku ustanovljena ova dijagnoza, svaki dan je borba.

- Luka se leči od 3. februara 2020. godine. Počeli smo u Beogradu sa hemioterapijama, u Bolonji smo nastavili lečenje nakon operacije. Ugrađena mu je proteza u desnoj nozi, umesto dela butne kosti i kolena. Tokom hemioterapija u Bolonji, kada smo otišli na devetnaestu, ustanovljena je prva metastaza na plućima, kada je bila i operacija na levom plućnom krilu. Nakon toga su nas Italijani otpustili kući u martu prošle godine, da čekamo, pošto je nakon te metastaze bio čist. U avgustu, na kontrolnom skeneru, rekli su nam da se pojavila nova metastaza, na desnom plućnom krilu - kaže za Telegraf.rs Lukina mama Marija.

Nastavili su lečenje u Grčkoj, ali to nije dalo rezultate.

- Započeli smo lečenje u Grčkoj u septembru. Tamo smo dali mnogo novca jer smo putovali petkom, a vraćali se nedeljom. To je trajalo do aprila, kada smo saznali da te terapije nisu delovale. Otkrili smo 4. aprila da Luka ima osam metastaza. Dve na tada zdravoj levoj nozi, jednu na ramenu, jednu na ključnoj nozi, dve na plućima, jednu na viličnom zglobu i jednu na rebru. Našli smo ovu bolnicu u Turskoj gde smo sada, pa samo za tri dana uspeli da dođemo, obavimo razgovor sa doktorkom i ona nam je za dva dana da možemo da budemo primljeni na odeljenje, pošto uplatimo 20.300 evra za šest dana.

Od tada je Luka sa majkom u bolnici svaki dan.

- Tada je krenuo prvi ciklus terapija. Doktorka, na našu sreću, nas nije otpuštala do 28. aprila do danas, tako da smo nakon toga dobili još jedan račun od 20.000 evra. Mi smo za sada ukupno platili za 26 dana ležanja u bolnici i za dva ciklusa hemioterapija. Danas primamo za četvrti ciklus. U minusu smo 40 i nešto danan ležanja u bolnici, plus svih lekova i vitamina, transfuzija i još svašta nešto. U sredu bi trebalo da krenemo na radiozračenje, ako ne budu tražili da se sve plati, trebalo bi ukupno da imamo 40 zračenja, za svaku metastazu po pet tih agresivnih zračenja. Molimo se da nas ne otpuste, jer nakon toga nam nema povratka. Ovo sada je sve od danas do sutra - objašnjava ona.

Pored svakodnevne borbe za Lukino izlečenje, sudbina im je donela još jedan izazov. Sinoć im je izgoreo deo porodične kuće u Osipaonici.

- Sinoć nam se desilo da nam je izgoreo sprat kuće u kojoj živimo. Kako su mi rekli, pukao je motor na frižideru. Kad hoće, hoće. Moji roditelji su na spratu ispod, sreća da su čuli kad je to puklo i osetili dim, pa su se tako i spasili. Strašno, trudim se da to ne utiče na mene. Pored Luke nema mesta za takve stvari, posebno kad su materijalne. Najgore mi je što su nam Lukina dokumenta, čak i nalazi biopsije, sve je izgorelo - kaže ova hrabra majka i dodaje:

- Drugog izbora nema. Fizički propadam, ali sam psihički sve jača. Zahvaljujući tom i moj Luka je takav. Nadam se da će ga to izvući. Ima osam metastaza, ali znam da ima šanse za njega. Nije što je moj sin, ali je stvarno jedno divno dete, kulturno i fino. Nije trebalo ovo sinoć da nam se desi, ali nadamo se će Luka da se izvuče zbog toga - dodala je.

Da bi Luka nastavio svoje srećno detinjstvo, pomozimo mu da pobedi ovu tešku bolest. Vreme mu nije saveznik, a neophodna su mu novčana sredstva za odlazak u inostranstvo na lečenje, za putne troškove i smeštaj, kao i za medikamente.

Svim srcem za Luku! Budimo humani!

Pomozimo Luki!

SMS 787 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000043011-26

Uplatom na devizni račun:

160-6000000043039-39

IBAN:

RS35160600000004303939

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Video: Oko njega deca vrište od bolova, a on pokušava da se izbori za život: Potresan snimak Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šele

    4. jul 2022 | 21:18

    Vidite sa Karleušom neka pomogne ovom detetu svaki dan reklamira skupocene gaće i suknjice i gore mreže zbog nje ,neka proda jedne skupocene gaće i pomogne.

  • majka

    4. jul 2022 | 21:02

    pakao. ne daj se

  • Даца

    4. jul 2022 | 22:11

    Дајте смс број

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA