Mali Aleksandar iz Peći uspešno započeo terapiju u Turskoj: Ne priča, ima cerebralnu paralizu, ne može da guta

- Kroz prodaju slika i direktne donacije preko Fondacije “Gnezdo” prikupljeno je nešto više od 25.000 evra, što je bilo dovoljno da Aleksandar započne lečenje - naveo je Goran Vesić na Fejsbuku

  • 1
Aleksandar Džavrić Printskrin: Budi human

Dečak Aleksandar Džavrić (8) iz Peći uspešno je primio prvu dozu terapije u Turskoj, objavio je na svom Fejsbuk profilu Goran Vesić, bivši zamenik graonačelnika Beograda.

- Hvala Fondaciji za decu i mlade Beograda "Gnezdo” i svim ljudima koji su kupili slike iz moje "Knjige o Beogradu". Zahvaljujući njihovoj humanosti Aleksandar je danas na lečenju i nastavlja svoju borbu - navodi Vesić.

- Kroz prodaju slika i direktne donacije preko Fondacije “Gnezdo” prikupljeno je nešto više od 25.000 evra, što je bilo dovoljno da Aleksandar započne lečenje.

- Nastavljamo sa prikupljanjem sredstva. Pozivam sve koji su u mogućnosti da pomognu lečenje malog Aleksandra uplatom novca na račun 200 128134735 27. Idemo dalje! - navodi on.

Aleksandar je rođen u 27. gestacijskoj nedelji kao dete iz rizične trudnoće jer je majka provela celu trudnoću na dijalizi zbog prestanka rada oba bubrega. U trudnoći dobija dijagnozu usporeni rast fetusa i njegova pothranjenost.

U prvih šest meseci života je lepo napredovao, ali nakon toga primećeno je zaostajanje u razvoju.

U prvim godinama izgovarao je slogove ali obzirom da je bolest progresivna Aleksandar sada ni to ne može, iako razume šta mu se kaže i prati razgovor ukoliko se o njemu govori. Ima problem sa gutanjem, često plače, ali ima trenutaka kada je radostan i nasmejan.

Lečenje u Srbiji nije dalo rezultate pa se njegovo stanje pogoršalo.

Više dijagnoza

Sa napunjene tri godine utvrđeno je da ima početnu velikomoždanu atrofiju, hipertoniju mišića, probleme sa metabolizmom, praćeno lošim opštim zdravstvenim stanjem, alergijama, obostrano urođeno umanjenje rožnjače.

Po nalazu specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju Aleksandar ima i disharmoničan razvoj (F83 - Desordines evolutionis specifici mixti), kao i cerebralnu paralizu.

Roditelji su do sada lečenje finansirali sami i iscrpeli sredstva pa se obraćaju svim ljudima dobre volje da im pomognu svojim donacijama jer je otac jedini koji je imao posao, ali je zbog bolesti Aleksandra i njegove mame morao da ga napusti.

Aleksandru možete da pomognete i uplatama preko Fondacije "Budi human":

Upiši 1286 i pošalji SMS na 3030, jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001421450-13

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422031-16

IBAN:

RS35160600000142203116

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA