≫ 

"Pomozite da tata opet bude sa mnom i bratom": Sinovi skupljaju novac za teško bolesnog oca, bio potpuno zdrav

Žarku Tišmi su sada potrebna sredstva za hemioterapije u kombinaciji sa imunoterapijama i zračenjem koje mu je propisano u klinici u Beču

  • 0
Žarko Tišma Foto: Privatna arhiva

"Za mog tatu Žarka za sad je skupljeno oko 14.000 evra, treba još dosta mnogo, svaka poruka je važna, zajedno možemo da mu pomognemo, najmanja pomoć je od velikog značaja. Treba da se prikupi dosta novca za terapije, zato ljudi budimo humani da moj tata bude opet sa mnom i celom mojom porodicom srećan i zdrav", glasi apel Luke Tišme (18), mladića čijem je ocu Žarku (51) nedavno ustanovljen karcinom pluća.

Ova dijagnoza bila je šok za celu porodicu, jer je Žarko vodio zdrav život, bio redovan na sistematskim pregledima i nikada nije imao zdravstevnih problema. Dijagnoza je uspostavljena početkom jula ove godine, a sada mu je za troškove lečenja potrebna ogromna količina novca, objašnjava nam njegov stariji sin Dušan (25).

- Tata nikada nije imao zdravstvenih problema. Svake godine je išao na sistematske preglede, u velikom broju slučajeva je imao najbolje nalaze. Niti pije, niti puši, vodio je zdrav život, a oboleo je od karcinoma pluća koji se usko vezuje za pušenje. Ali eto, izgleda da nema pravila. U jednom periodu počela su da ga bole leđa, radi kancelarijski posao, pa nam je to bilo čudno. Nekih destak dana je radio sa tim bolom, međutim, počinjalo je sve jače da ga boli i bilo je neizdrživo - počinje priču Dušan za naš portal.

- Uzeo je bolovanje i kreno na masaže i kod kiropraktičara, misleći da je neki problem sa leđima tj. kičmom. Kad ode na masažu taj dan mu bude bolje i onda se opet sve vrati na staro. Kako su odmicali dani, bolovi su postajali sve jači i nepodnošljiviji. Morao je da ide u Hitnu pomoć na injekcije, par puta je pao u nesvest tokom noći od bolova. Tada smo odlučili da odemo u Beograd u jednu kliniku koja je specijalizoava na to. Nakon snimanja abdomena, rekli su nam da je u pitanju rak pankreasa.

Ipak, kasnije će se ispostaviti da je dijagnoza pogrešna i da Žarko ima karcinom pluća sa metastazama.

- Kad smo saznali da je u pitanju rak pankreasa, odlučili smo da tata nastavi lečenje u Beču. Kontaktirali smo agenciju koja spaja pacijente sa klinikom tamo i kad smo poslali nalaze iz Srbije, bio je utorak. Oni su nas odmah kontaktirali i rekli da dođemo u četvrtak u osam ujutru, koliko je situacija bila hitna. Roditelji su otišli tamo, i dijagnoza koju su tati saopštili tada je bila rak pluća koji je metastazirao na donji deo leđa.

Žarko je trenutno, u pratnji svoje supruge, na primanju treće terapije.

- Trenutno je u Beču na trećoj od šest terapija. Kad smo saznali cenu tih tretmana i samog boravka tamo, morali smo da potražimo pomoć. Procena je da sve to košta od 170.000 do 200.000 evra, ne možemo da znamo sa siguršnošću jer je svaki slučaj specifičan i svakog pacijenta se određuje posebna terapija. Jedna svakako nije ispod 30.000 evra, ne računajuči dodatne troškove puta i za pratioca.

Iako ogroman šok i preokret u životu, Žarkovim sinovima ne nedostaje optimizma i nade da će njihov otac ponovo biti "onaj stari".

- Bio je nam je to ogroman šok. Prvih dana je u porodici bili strašno. To su jako veliki troškovi za prosečnog čoveka, do danas si živeo normalan život, imao si sve što ti treba, a sutra ti treba 200.000 evra da bi tvoj neko blizak ostao živ. Prodali smo stan koji je bukvalno otišao za pet dana lečenja. Mlađi brat je teže podneo jer je jako vezan za roditelje i emotivan je, nije se odvajao od njih. Oni su u Apatinu, a ja studiram i radim već šest godina u Novom Sadu, pa sam van kuće i navikao sam na razdvojenost. Ali bratu je teško palo. Trenutno sam pomiren sa činjenicama i spreman da delujem i da se borim da skupimo novac i da tata opet bude dobro. Ne sumnjam u ozdravljenje, dokotori su takođe optimistični, neohondo je samo da mu omogućimo sve terapije. Olakšavajuća okolnost mu je što ne pije i ne puši, što ima jak organizam i relativno dobro podnosi te terpaije - kaže Dušan.

Žarku Tišmi su sada potrebna sredstva za hemioterapije u kombinaciji sa imunoterapijama i zračenjem koje mu je propisano na klinici u Beču. Ove terapije su trenutno jedina mogućnost da se bolest zaustavi. Takođe sredstva su potrebna za usluge prevoda dokumentacije kao i usluge smeštaja.

Omogućimo Žarku da nastavi da vodi svoj život normalno uživajući sa porodicom i prijateljima.

Za Žarkovu životnu pobedu! Budimo humani!

Pomozimo Žarku!

SMS - om 1306 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001421558-77

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422084-51

IBAN:

RS35160600000142208451

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Video: Jasmina prikuplja novčanu pomoć za brata Dobrivoja Blagotića kome treba transplantacija bubrega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA