≫ 

Sevap je merak: Vranjanke pokrenule volontersku akciju, pomažu gladnim sugrađanima

Pored kutija za doniranje hrane koje će biti postavljene u lokalnim marketima, plan je da kutije budu postavljene i u velikim trgovinskim lancima koji posluju u Vranju

  • 4
Zenski soliradni front, Vranje Foto: Ženski solidarni front

Treću godinu Vranjanke pokreću volontersku akciju koja ima za cilj pomoć starijim ljudima sa najnižim primanjima ili onima koji su bez primanja.

Neformalna grupa "Ženski solidarni front" organizuje akciju pomoći u hrani za najstarije pod nazivom "Sevap je merak".

Akcija će zvanično početi 20. avgusta i trajati do 9. oktobra ove godine.

- Sevap, ili učiniti nekome sevap, znači učiniti dobro delo. Sevap znači pomoći nekome kome je pomoć zaista potrebna, ko je slabiji ili u nevolji. Sevap je nahraniti gladnog, čak iako ga ne poznaješ. Ono što jedino

dobijate kao nagradu za sevap jeste da vam je lepo na duši.

A mi Vranjanci za to imamo reč kojom se ponosimo, a to je merak - objasnila je moto čitave akcije Milica Anđelković Jovanović iz "Ženskog solidarnog fronta".

Ona je na predstavljanju projekta podsetila da je energija solidarnosti probuđena tokom građanske akcije za podršku zdravstvenom sistemu u Vranju, koja je pokrenula stihiju dobročinstava.

Za manje od 20 dana prikupljeno je skoro tri miliona dinara u medicinskoj opremi čime je olakšan položaj pacijenata i zdravstvenih radnika ne samo u Vranju, već i u drugim delovima Pčinjskog okruga.

Za ovaj poduhvat dobili su priznanje "Pokretači promene" za 2021.godinu. Akcija "Sevap je merak" počeće 20. avgusta, jer je prošle godine na taj datum, kada se navršilo 43 godine od smrti Diane Budisavljević,

Austrijanke koja je iz logora NDH spasila 12. 000 srpske, jevrejske i romske dece Vranje dobilo mural, jedini u Srbiji.

Iz Ženskog solidarnog fronta kažu da je Diana postala njihovo zaštitno lice i da im želja da svake godine organizuju akciju filantropije, humanosti i solidarnosti, u znak sećanja na nju i njenu žrtvu.

- Statistička činjenica je da se Vranje nalazi na dnu lestvice prihoda po glavi stanovnika. Veliki broj naših sugrađana živi na ili ispod granice siromaštva. Najugroženiji su oni koji su stari, sami i bolesni. Zato je naša akcija ovog puta usmerena na populaciju 65 plus. Na lokalu su retki projekti i aktivnosti usmereni na ovu populaciju, a i kad ih ima, radi se o obukama i aktivnostima zabavnog karaktera - kaže članica "Ženskog fronta" dr Nataša Stoiljković.

Akcija se radi u partnerstvu sa Srpskim filantropskim forumom i oni će donirati deo hrane koju budu sakupili tokom svoje nacionalne kampanje.

- Svako od nas treba da vodi računa o starijim osobama u svom komšiluku, jer ih je sve više i više.

To je jedini način da menjamo prirodu čoveka, koja je često isforsirana životnim okolnostima i ljude čine agresivneima i neumerenima - rekao je Veran Matić iz Filantropskog foruma.

Pored kutija za doniranje hrane koje će biti postavljene u lokalnim marketima, plan je da kutije budu postavljene i u velikim trgovinskim lancima koji posluju u Vranju.

Na platformi donacije.rs biće prikupljan novac za kupovinu hrane od lokalnih proizvođača i marketa, čime bi bila ostvarena i dodatna ekonomska korist za grad.

(Telegraf.rs/S. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nas nije

    18. avgust 2022 | 17:16

    ni sevap ni merak

  • FANTOM

    18. avgust 2022 | 18:53

    Zar je zadovoljstvo udeliti novac za nekoga koga ne poznaješ i neznaš kome će taj novac otići? To je pre svega kamčenje pomoći u novcu za nekoga koga je socijala zaboravila ili zaobišla. Zašto gurati nos u nešto što pripada vlasti i time zamaskirati njihovu neefikasnost ali i pokušati izigravati dobrotu preko tuđih džepova zarad vlastite promocije?

  • VR-1

    18. avgust 2022 | 17:43

    A što gladni ne žele da rade pa da ne budu gladni,nego drugi da ih hrani ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA