≫ 

Apel Jasmine iz Aleksinca: Prvo mi se krivilo lice, a nakon samo par meseci više nisam mogla ni da se okupam

Njeni problemi počinju u septembru prošle godine kada primećuje krivljenje lica i otežan govor, međutim krajem marta to postaje učestalo

  • 0
Jasmina Dilkić Foto: Privatna arhiva

Agonija Jasmine Dilkić (39) iz Aleksinca počela je prošle godine, kada je iznenada primetila da joj se krivi lice i da teško govori. Njena konačna dijagnoza se još uvek ne zna, dok bolest svakim danom napreduje i otežava njen život, uz šta trpi nesnosne bolove zbog kojih često ne može sama ni da se okupa.

Jasmina je profesor engleskog jezika u osnovnoj školi u Aleksincu i majka je četvorogodišnje devojčice.

Jasmina Dilkić Foto: Privatna arhiva

Njeni problemi počinju u septembru prošle godine kada primećuje krivljenje lica i otežan govor. Međutim, krajem marta to postaje učestalo.

- Prvo je krenulo krivljenje lica i usne na levoj strani, nekad sa otežanim govorom, a nekad ne. Blagi tremor (drhtanje) se javio u desnoj ruci i nozi. U međuvremenu je krivljenje lica počelo sa leve da prelazi na desnu stranu. Tremor postaje sve jači, toliko da nisam u mogućnosti da normalno hodam. Stanje ide dotle da neke uobičajene aktivnosti ne mogu da obavim sama kao što su tuširanje, svakodnevne aktivnosti oko deteta... - objašnjava Jasmina.

Ona zdravstvene probleme koji je svakodnevno ograničavaju u osnovnim fizičkim aktivnostima drži pod kontrolom pomoću leka koji se koristi u lečenju Parkinsonove bolesti. Nakon pregleda i hospitalizacije ustanovljeno je da Jasmina ima neku vrstu esencijalnog tremora (tremor koji se javlja pri kretanju).

Kako kaže, korišćenjem leka krivljenje prestaje, a sa povećanjem doze tremor se ublažava. Ipak početkom avgusta tremor postaje veoma jak uprkos terapiji.

- Dobijam novu terapiju uz napomenu da će se tremor ublažiti na minimalni nivo uz dalje kontrole i fizikalne terapije. Moje relativno dobro stanje traje par dana nakon otpusta kada sve kreće ponovo. Samo deset metara hodanja je dovoljno da se tremor pojača do neizdrživosti. Javila sam se tada lekaru i počela su ispitivanja. Uzrok mog stanja nije pronađen, ali je pretpostavka naših lekara da je to delom posledica anksioznosti, a delom zbog esencijalnog tremora koji je organski, ali se konačan uzrok i dalje nije poznat - priča Jasmina.

Svesna je, kako kaže, da ona nije životno ugrožena, da je zbog bolesti sprečena u osnovnim aktivnostima.

Klinika u Turskoj, kaže Jasmina, ima rešenje za njenu bolest, a dobila je i pozitivan odgovor da ode na dijagnostiku i lečenje.

Rok je do 7. oktobra, a za prvi odlazak je potrebno 587 000 dinara.

Jasmini je potrebna naša pomoć kako bi otišla u Tursku, jer sama ne može da pokrije sve troškove lečenja. Ona je potrebna svojoj četvorogodišnjoj ćerkici, jer većinu vremena provodi sama sa njom dok je muž na poslu.

Njena majka, kako kaže Jasmina, pomaže joj koliko je u mogućnosti

- Ona ipak ima 67 godina i nije u stanju da me odmeni u svemu, a nije ni zdravsteno stabilna - dodaje Jasmina.

Za nju se sakuplja novac putem organizacije "Pokreni život", pa svako ko je u mogućnosti Jasmini može pomoći slanjem sms poruke 52 na 3800.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001490522-86

Uplatom na devizni račun:160-6000001491281-40

IBAN: RS35160600000149128140

SWIFT: DBDBRSBG

PayPal: paypal.me/pokrenizivotsrb

Video: Vasilije pravi napretke ali borbi tu nije kraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA