Mama, borićemo se: Maša daje i poslednji atom snage da izdrži jake terapije u Turskoj, lekari oduševljeni njom

Upišimo 484 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Maša Artiko Foto: Privatna arhiva

Maša Artiko (14), toliko mala a toliko velika, u očima svih koji je poznaju. Glumica, balerina i borac za goli život, svakodnevno iznova i iznova vodi istu borbu, koja ju je iscrpela, ali ona ne posustaje. Ona je u maju ponovo pala u bolničku postelju jer joj se treći put vratio tumor. Porodica je na rezervama novca za lečenje i potrebna im je naša pomoć.

Maša je trebalo da dobije vakcinu koja je napravljena specijalno za nju i koja bi trebalo da stavi tačku na dane provedene u bolnici. Međutim, javile su se nove komplikacije. Maši je 3. septembra u poslepodnevnim satima pozlilo. Urađen je CT. Došlo je do krvarenja. Prebačena je na intenzivnu negu i hitno operisana. Tumor je uklonjen.

Svetlana, Mašina mama je uputila apel svima za pomoć direktno iz Turske gde se one trenutno nalaze.

- Maša je trenutno počela sa radioterapijom glave i pluća. Teško podnosi. Dobije često epi napade zbog tumora, koji opterećuje mozak. U današnjem razgovoru sa onkologom i radiologom, dobijam informaciju da će sve promene proći, da će joj se funkcije šake vratiti i da su sigurni da će predviđena radioterapija biti uspešna. Budući da je Maša loše reagovala na sve dosadašnje hemoterapije, dobiće uslov za nove ali će biti jače. Maši će još puno snage trebati da sve ovo izdrži, ali smo navkli na nju kao velikog borca i želimo da dočeka planirane vakcine - kaže majka, koja je morala da se udalji od Maše, jer je devojčica postala veoma depresivna.

Kada su bile na prethodnom lečenju, Maša je, posle operacije, kad je počela da prima terapiju, igrala Užičko kolo sa stalkom za infuziju.

- Ne možete da verujete koliki je ona borac. Doktori su ovde oduševljeni njom. Ona prati nastavu, kad ima kontrolni tera me napolje jer ne može da se skoncentriše kad je neko gleda. Govorila sam joj "kakva škola", imala je jako tešku operaciju, terapije su same po sebi grozne, prati ih mučnina i druge nuspojave. Ali ona kaže da je njoj tako lakše jer ne razmišlja o tome. Kada ništa ne radi, odmah joj je muka i odmah joj je teško. Mnogo čita knjige, instalirali su joj da gleda filmove - priča majka.

"Učim školu, ne mogu da budem glupa"

- Pitaju je šta radi, a ona kaže: "Učim školu, ne mogu da budem glupa". Dobro priča engleski, komunicira s njima na engleskom. Rekla je da joj više ne treba prevodilac. Ovo je poslednji put da smo ovde, ne očekujem da ćemo da se vraćamo. Očekujem da završimo borbu i zaokružimo ovo kao uspešno lečenje. Ovaj put kad je saznala da joj se vratio tumor bila je tužna, razočarana, ljuta. Uplašila sam se za nju, psihički je pala. U jednom momentu sam mislila da neću moći da je povratim, da će ona dete prosto da mi se ugasi u svemu ovome. Psihičko stanje u ovakvoj vrsti lečenja je jako bitno. Samo je u jednom momentu ustala i rekla: "E, pa neće! Sad će svi da čuju i da vide ko je Maša Artiko". Samo sam je pitala da li se borimo, ona je rekla "Da, borimo se!" Preznojim se čim se setim toga - dodaje.

Maši možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 484 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human484 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-503235-79

Uplatom na devizni račun: 160-54000026517-86

IBAN: RS35160005400002651786

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA