Skočio je u bazen i pukli su mu pršljenovi: Dušan je u sekundi ostao nepokretan, decu ne može ni da zagrli

Da Dušan ponovo zagrli svoju decu, upišite 1221 i pošaljite na SMS na 3030

  • 6
Dušan Mirković Foto: Privatna arhiva

Dušan Mirković (29) iz Novog Sada, uvek nasmejan i vedrog duha, sportom se bavio od ranog detinjstva i bio odličan đak. Ljubav prema životinjama je prevagnula te je uspešno završio studije veterine u Novom Sadu. Nakon završenih studija zaposlio se kao doktor veterine i formirao porodicu. Tamo je živeo sa suprugom i dvoje male dece.

Nije ni slutio da će se zabava kod prijatelji pretvoriti u životnu prekretnicu i borbu za život.

- Otišao je kod prijatelja koji je diplomirao na proslavu, i tada je skočio u bazen nakon čega su mu pukli pršljenovi. Istog trenutka, prevezen je u bolnicu gde su ga uspavali zbog hitne operacije - počnije priču Jovana, Dušanova supruga.

Dušan Mirković Foto: Privatna arhiva

Usled povrede, došlo je do preloma vratne kičme i paralize ruku i nogu. Istog dana je operisan u Tuzli, utvrđen je prelom od drugog do četvrtog kičmenog pršljena sa kompresijom kičmene moždine. Uprkos tome što su hirurzi bili zadovoljni operacijom, stanje mu se zakomplikovalo upalom pluća i priključenjem na respirator. Lekari su davali male šanse da će preživeti.

- Nakon te operacije je prebačen u Urgentni centar Novog Sada, gde se divno osoblje herojski borilo za njegov život. Posle 40 dana uspešno je odvojen od respiratora, a zatim prebačen na Kliniku za rehabilitaciju u Beogradu. Rameni pojas je ojačao, počeo je da pomera ruke, savija ih u laktovima. Osmeh na licu i vera su ga pratili od početka i vremenom su sve jači.

Kako Dušanova žena kaže, lekari ne mogu da daju prognozu jer svaka osoba reaguje drugačije.

- Nemamo nikakve prognoze, on ide na terapije svakodnevno, koje koštaju od 50 do 100 evra plus sanitetsko vozilo, koja iznosi 30 evra. Te terapije su pokazale rezultate, pa nam je to još više ulilo nadu u boljitak koji sledi. On mora da se leči terapijom matičnim ćelijama, a te tri terapije koštaju oko 25.000 evra, ali tri je malo.

Dušan Mirković Foto: Privatna arhiva

Budući da je Dušan nepokretan, pitali smo Jovanu od čega žive i ko sa njim provodi najviše vremena. 

- Ja sam na porodiljskom, pa sam uz njega kao i deca koja su stalno tu. Inače, sin nam je imao 15 meseci, a ćerka tri nedelje kada se ovo desilo. Moji i njegovi nam dosta pomažu i uz nas su, ja sam lekar Opšte prakse, pa mi je lakše da ga lečim i pazim na njega. On prima platu, minimalac od firme, plus ima negu i pomoć, a ja imam porodiljsko, koje mi je plaćeno. Zbog terapija na koje ide, nama neretko taj iznos bude veći od naših zajedničnih primanja. Mi ne tražimo novac za nas i za život, nego za njegovo lečenje - kaže Jovana.

Sredstva su mu potrebna za lečenje, specijalističke preglede i dijagnostiku, tretmane matičnim ćelijama, neurorobotiku, vežbanje u kućnim uslovima, neurostimulator, ortopedska pomagala, lekove, suplemente, medicinski potrošni materijal, fizikalne terapije, kao i za putne troškove.

Da bi Dušan nastavio sa lečenjem i rehabilitacijom, potrebni smo mu svi mi!

Pomozimo Dušanu!

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001292671-96

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-6000001292936-77

IBAN:

RS35160600000129293677

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa91

    28. septembar 2022 | 08:12

    Dusan je moj poznanik jos iz srednje skole, on je studirao u Novom Sadu a onace je iz Donjeg Zabara, opstine u Republici Srpskoj i nedaleko od Brckog, tu i zivi. Uz Boziju pomoc i pomoc dobrih ljudi nadamo se oporavku.

  • Obrovac

    28. septembar 2022 | 05:44

    Tako se desilo mom rodjaku pre dva meseca, imao je trideset godina, ista povreda ali se nažalost nije izvukao, daće Bog da se ovaj dečko izvuče i da sve bude u redu

  • Narod

    28. septembar 2022 | 08:43

    Moramo pomoci, niko ne zna sta ga sutra ceka. Zelim da ovaj mladi covek zagrli svoju decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA