≫ 

Mali Danilo ima autizam, ne govori i ne može da pohađa nastavu: Potreban mu je novac za lečenje u inostranstvu

Pošaljite SMS sa brojem 99 na 2407

  • 0
Danilo Nikolić Foto: Privatna arhiva

Porodici mladog sugrađanina, Danila Nikolića, koji ima 11 godina i ozbijne zdravstvene probleme, potrebna je pomoć kako bi on nastavio lečenje u inostranstvu. Danilo je dva dana nakon rođenja imao povišeni CRP-a i uključena mu je antibiotska terapija. Sa sedam godina dijagnostifikovan mu je pervarzivni razvojni poremećaj, a kasnije i dečiji autizam.

Danas Danilo nema razvijen govor, nije samostalan u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ima brojne digestivne i motoričke probleme i jake bolove kao posledicu artritisa i upalnih procesa u organizmu. Zbog toga on ne može da redovno pohađa nastavu, da se socijalizuje i kognitivno napreduje. Ovo je, kako navode njegovi najbliži, šansa da se poboljša njegovo zdravstveno stanje, da živi bez bola, da ponovo progovori i ima bezbrižno detinjstvo.

Roditelji su odlučili da lečenje nastave u inostranstvu, gde su mu, pored autizma, dijagnostifikovana još četiri oboljenja. On je od jula 2022.godine na preporučenoj terapiji stranog doktora i već su primećeni pozitivni pomaci u razvoju i umanjenje bolova.

– Nama lečenje ide postupno. Jedna terapija košta 4.000 evra, a pitanje je koliko će terapija biti potrebno dok se rešimo virusa. U međuvremenu pije lekove kojima bi zaštitio jetu i creva, da se negativan uticaj virusa ne bi širio na organe. Lekovi i suplementi nas mesečno koštaju oko 2.000 evra, dok za analize dajemo oko 100.000 dinara – kazala je Lidija, Danilova mama, prenosi portal Kruševac grad.

Sredstva su potrebna za lečenje, preglede, terapije, dioptrijske naočare, lekove, suplemente, prevodilačke usluge te za putne troškove i smeštaj.

Zbog Danilovih zdravstvenih problema njegova majka, inače zaposlena u Poreskoj upravi, već dve godine je na bolovanju, dok otac u sezoni radi na Aljasci, kako bi obezbedio novac za porodicu u kojoj je i ćerka.

Inače, roditelji su sve ove godine samostalno snosili troškove Danilovog lečenja i iscrpeli su sve resurse, pa se ovim putem obraćaju humanim ljudima da pomognu.

Pomoći ćete ako pošaljete SMS sa brojem 99 na 2407, ili uplatite novac na dinarski račun:160-6000001465572-52, devizni račun: 160-6000001467394-18, IBAN: RS35160600000146739418 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplate se mogu izvršiti i putem E-doniraj internet plaćanja platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

Cena SMS-a je 200 dinara, a PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS-a, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Video: Ilija otežano hoda i govori, ali terapije pomažu: Hitno potreban novac za matične ćelije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA