Obnavlja se srpska zajednica u Mostaru: Položaj Srba je težak, ali se bore za svoje mesto (FOTO)

Krulj kaže da u Mostaru živi oko 5.000 Srba, u hercegovačko-neretvanskom kantonu oko 7.000, a da je njihov položaj, poput položaja svih ostalih stanovnika ovog regiona, uslovljen nerazvijanjem regiona, zbog nerešenih političkih pitanja, nedostatka novih radnih mesta

  • 5

Predsednik Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Prosvjeta“ iz Mostara i mostarski paroh Radivoje Krulj, smatra da je dobro što je taj grad izabran da danas bude domaćin trilateralnog susreta Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija, jer je Mostar stecište kultura i vera, most između istoka i zapada, i dobro bi bilo da bude most između Srbije, Hrvatske i Bosne.

Hrabra Tatjana iz Nikšića zadivila Crnu Goru i Balkan: Donirala bubreg 20 godina mlađem komšiji i tako mu spasila život (FOTO) (VIDEO)

- Raduje me što se ovaj susret održava baš u Mostaru, gde je naša srpska zajednica u povoju, gde se razvija i bori za svoje mesto - rekao je za Tanjug Krulj, uz nadu da će se "ljudi vratiti na svoja ognjišta".

On kaže da povratka u Mostar ima, ali nije masovan.

- Da bi bio masovan, pre svega je potrebno da se stvore uslovi za život, da se mi kao narod i Mostar razvijamo u pravom smislu te reči, kako u privrednom, kulturnom i svakom drugom pogledu - naveo je on.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Krulj kaže da u Mostaru živi oko 5.000 Srba, u hercegovačko-neretvanskom kantonu oko 7.000, a da je njihov položaj, poput položaja svih ostalih stanovnika ovog regiona, uslovljen nerazvijanjem regiona, zbog nerešenih političkih pitanja, nedostatka novih radnih mesta.

- Teško je svima, a srpskoj zajednice još teže , jer se ona nalazi u fazi obnavljanja, ali nije očajan i nadamo se da može biti dobar - očekuje Krulj.

On u srpskoj kulturi, za koju kaže da je u Mostaru veoma važan segment srpskog prisustva, vidi najbolji način da se "naš narod i zajednica predstave".

Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle)

- Mostar je krajem 19. i početkom 20. veka bio perjanik kulturnog razvoja Srba, zajedno sa Novim Sadom. Danas se trudimo da budemo na stazama Šantića, Čorovića i Dučića i svih onih koji su ovde radli i stvarali - predsednik Srpskog kulturno prosvjetnog društva „Prosvjeta".

Radivoje Krulj je ukazao da „Prosvjeta“ ima nekoliko prepoznatljivih manifestacija - Šantićeve večeri poezije, Božićni koncert, festival dece pesnika, i da u tome ima podršku Srbije, koja bi, kako je dodao, mogla biti veća kako bi Srbi mogli još bolje i kvalitetnije da se predstave.

- Ove godine imamo značajan jubilej - 150 godina od rođenja Alekse Šantića, 50 godina od ustanovljenja književne nagrade Aleksa Šantić - naveo je Krulj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    6. mart 2018 | 13:28

    Vojska RS je u povlacenju sa pozicija oko Borackog jezera zapalila kucu Alekse Santica. Srbi treba da odluce za kakvu su politiku, zbog sebe ali I zbog suseda

  • Robin Hud

    7. mart 2018 | 00:49

    Vojska RS u povlačenju sa Boračkog jezera? I još zapalila Šanticevu kucu? A da nisu minirali i Sabornu crkvu? U Mostaru je zivelo 35 hiljada srba. Sada se mogu izbrojati na prste, jer Krulj priča o srbima koji su napravili srpski Mostar daleko od grada pod Bijelim Brijegom. Mostar je specifican i po broju srba zaooslenih u lokalnoj samoupravi, drzavnim institucijam i sl.- ni jedan! Na delu je opstrukcija jer u ovom gradu se ne postuje ni jedan zakon BiH. Sadašnji stanovnici,muslimani i hrvati ne mogu se očima videti. Srba,kao što rekoh nema,pa ih ne mozete videti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA