Poznati spomenici iz SFRJ pojavljuju se u spotu svetske di-džej zvezde: 8 miliona pregleda za simbol bitke na Sutjesci (VIDEO)

Spomenik se sastoji od dve simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik

  • 1

Svetski poznat di-džej Alan Voker snimio je spot u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori. U spotu koji je pregledan više od osam miliona puta u četiri dana tako se mogu prepoznati spomenik Bitke na Sutjesci u Tjentištu (Bosna i Hercegovina) i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću.

Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjentištu je 1971. u znak sećanja na Bitku na Sutjesci izradio vajar Miodrag Živković. Spomenik je jedini deo Memorijalnog kompleksa koji je preživeo rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja nedostajala tona eksploziva da ga digne u vazduh.

Snimak iz Jugoslavije koji je pre 33 godine uživo gledala cela planeta! (VIDEO)

Spomenik se sastoji od dve simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik.

Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada sa kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je napravljen od belog betona, a otkrio ga je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mesta Podgarić u Moslavini, rad vajara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara, prenosi Index.hr.

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba. U blizini sela Podgarić je 1942. godine bila osnovana partizanska bolnica Stara konspiracija, a s vremenom je Podgarić postao centar ustanka, pa su u njemu boravili članovi Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za severnu Hrvatsku. Uz selo su bile podignute bolnice i radionice, a u samom mestu organizovani su razni kursevi i održavane pozorišne predstave.

Tu je i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića na mestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa crkva. Građen je od 1970. do 1974. godine, a do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena. Spot započinje kadrovima vodopada Kravice kraj Ljubuškog.

Alan Olav Voker je 20-godišnji norveško-britanski DJ, koji je slavu postigao singlom Faded iz 2015. godine. Prošle godine DJ Mag stavio ga je na 17 mesto 100 najboljih DJ-eva sveta.

Prošle godine je objavio spot sniman u Kuparima, uništenom turističkom kompleksu u Župi dubrovačkoj.

VIDEO: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZhivelaPartija

    1. avgust 2018 | 15:53

    Nije ovo pozitivno. Naprotiv, u stručnim časopisima sam čitao o spomenicima iz SFRJ i SSSR ali nije bilo nimalo pohvalno. Opisivali su ih kao besmislene i bizarne što je zapravo i tačno. Da li iko može da pretpostavi o čemu se radi i šta simbolišu te bizarne kreacije? U tome je poenta. Ali bar mogu da prodju kao dekor u nekom mračnom spotu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA