Šarić i Lončar tužili državu: Traže da im se isplati odšteta od 400.000 evra

Tokom četiri godine izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom, koji je na kraju pravosnažno oslobodio dvojicu Pljevljaka

  • 0

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar podneli su Osnovnom sudu u Pljevljima tužbu protiv države, kojom traže isplatu odštete zbog neosnovanog pritvora. Šarić i Lončar traže da im država po tom osnovu isplati ukupno oko 400.000 evra.

Oni su 27. septembra prošle godine, nakon tri osuđujuće presude, oslobođeni optužbi za pranje više miliona evra stečenih navodnom prodajom narkotika.

Presudu je donio Apelacioni, a potvrdio Vrhovni sud Crne Gore.

Oslobođen Šarić: Nije dokazano da je prao novac od prodaje droge

Optuženi su od početka negirali krivično delo koje im se stavljalo na teret.

Duško Šarić uhapšen je 16. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo lišavanje slobode u međunarodnoj akciji "Loptice".

Lončar je uhapšen u maju 2011. godine u Podgorici. U pritvoru su bili do 22. aprila 2014.

Oslobođeni su optužbi za pranje više miliona evra stečenih navodnom prodajom narkotika Printskrin: Youtube/Vijesti Online

Tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima Šarić i Lončar podneli su, nakon što ih je na to uputilo Ministarstvo pravde, kojem su se obratili za vansudsko poravnanje.

Tokom četiri godine izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom, koji je na kraju pravosnažno oslobodio dvojicu Pljevljaka.

Šarić i Lončar su krajem 2013. godine drugi put osuđeni na ukupno jedanaest godina zatvora zbog navodnog pranja skoro 20 miliona evra stečenih prodajom droge.

Nakon što je i druga presuda ukinuta u junu naredne godine, Pljevljaci su se treći put našli na optuženičkoj klupi, ali pred Apelacionom sudom.

Sudija izvestilac Zoran Smolović obrazložio je da je bankarsko - finansijskim veštačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović.

Duško je rekao da je sudijama bila bitnija činjenica da je on brat Darka Šarića, čoveka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu Foto: Marko Todorović

Dušku Šariću optužnicom se stavljalo na teret da je od oktobra 2007. godine do maja 2009. godine bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov brat Darko Šarić, koja je imala za cilj vršenje krvičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite finansijske dobiti i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Dušku Šariću i Jovici Lončaru optužnicom se stavljalo na teret i da su se u periodu od 24. juna 2006. do 28. februara 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju poreklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim delom - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 evra.

ŠARIĆ SUD KRIVIO ZA "MEDIJSKI PROGON"

Duško Šarić je pre godinu rekao Vijestima da je sudijama bjelopoljskog Višeg suda bila bitnija činjenica da je on brat čoveka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu.

To je saopštio nakon što je u Apelacionom sudu oslobođen optužbe za pranje više od 19.000.000 evra.

- Konačno je neko smogao hrabrosti da donese ispravnu odluku, jedinu koja odgovara istini da nismo počinili krivično delo koje nam se stavljalo na teret... Presuda potvrđuje ono što smo tvrdili od prvog dana: da smo poslovali zakonito i da je legalno stečen svaki cent za čije pranje su nas optuživali - kazao je tada Šarić.

On je rekao da neko mora odgovoriti na pitanje zašto su na tu odluku morali da čekaju sedam godina.

- Pitanje je zbog čijih pogrešnih odluka smo bili u zatvoru, zbog čijih odluka smo mi i naše porodice godinama trpeli medijski progon, ali i zbog čijih namernih ili nenamernih grešaka su propali naši poslovni planovi, od kojih je Crna Gora mogla da ima samo dobit - kazao je Pljevljak.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA