≫ 

Hoće da izbace Njegoša i Kiša iz udžbenika, jer "podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine i krvoproliće nad muslimanima"

Izuzeće Njegoša i Kiša iz obrazovnog sistema traže zbog, kako navode, "sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima"

  • 12

Vladama i ministarstvima kulture, obrazovanja i prosvete na prostoru bivše SFRJ, upućen je apel za izuzeće "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša, prenosi RTCG.

Apel su uputila društva "Pravda" iz BiH, KSPD "Sandžak" u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Severne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada.

Izuzeće Njegoša i Kiša iz obrazovnog sistema traže zbog, kako navode, "sadržaja mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima".

Sprečen bombaški napad u Podgorici: Policija u "audiju" pronašla eksplozivnu napravu, uhapšene tri osobe

- Sadržaji pomenutih knjiga podstiču Srbe i Crnogorce na ratove, zločine, krvoproliće, istrebljenje i genocid nad muslimanima na balkanskom poluostrvu - navodi se u apelu.

U Ministarstvu prosvete odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.

Traže da se izbaci "Peščanik" Danila Kiša Printskrin: Youtube / Mira Adanja-Polak

- Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv - saopštila je za Dan portparolka tog resora Milica Lekić.

Apel je upućen i bošnjačkim institucijama: Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), KZB Preporod, Veću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačkom nacionalnom veću u Crnoj Gori i Bošnjačkom nacionalnom veću u Srbiji, Matici bošnjačka, Bošnjačkoj kulturnoj zajednici.

U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima.

(Telegraf.rs/RTCG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija Berane

    18. oktobar 2018 | 11:30

    Jadno je to i sramno kad se neko stidi svojih predaka i izmišlja neku novu istoriju i identitet. Znači Njegoš, Kralj Nikola. Marko Miljanov, Serdar Janko Vukutic itd koji su se izjašnjavali kao Srbi , oni nijesu pravi Crnogorci a ovi Milovci koji prodadoše sve jesu ?!

  • zubac

    18. oktobar 2018 | 11:33

    Na istim temeljima je moguce zabraniti i kuran, zar ta sveta knjiga muslimana ne poziva na sveti rat protiv nevjernika.

  • komunističke fore

    18. oktobar 2018 | 11:30

    Kiš i Njegoš samo predočavaju šta nam sledi kad naselimo par miliona jadnih azilanata iz muslimanskog sveta. Nema ništa pogrešno u istini, dragi muslimani. To su sve istorijske činjenice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA