≫ 

Makedonski lekari abortus rade kao u srednjem veku, pa žene masovno idu u dva grada u Srbiji da se reše neželjene bebe (FOTO)

Abortus-turizam veoma je rasprostranjen, pa žene najčešće odlaze u Kačanik na Kosovu i Vranje na jugu

  • 4

U Makedoniji je prošle godine abortiralo 4.236 žena, ali se veruje da je ta brojka daleko veća. Procenjuje se da ima toliko abortusa koliko ima i rađanja – oko 20.000.

Da "ubiju" svoje nerođeno dete, žene se uglavnom odlučuju zbog teške materijalne i finansijske situacije u kojoj se nalaze, ili su maloletnice, ili bez partnera. Pored abortiranja na svoju ruku i "na crno", postoji i takozvani "abortus – turizam", gde žene iz Makedonije idu u komšiluk, najčeše Kačanik ili Vranje radi prekida trudnoće, što je za njih veoma rizično.

Užasni detalji otkriveni na suđenju: Makedonka za 200 evra prodavala devojčicu (12) po kafanama i nudila je taksistima za vožnju

- Broj abortusa prijavljenih u deset centara za javno zdravlje u 2017. godini iznosio je 4.236 ili 19,5 na 100 živorođenih. Što se tiče uzrasti, od ukupnog broja registrovanih abortusa, 142 ili 3,3 odsto su kod žena ispod 20 godina starosti, izjavio je za portal fakulteti.mk Bojan Jovanovski, izvrši direktor HERA Asocijacije za zdravstvenu edukaciju i istraživanje.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Skoplje; Printskrin: TV Sitel

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju, gde se godišnje vrši od 300 do 350 abortusa, 10 procenata od njih su maloletnice.

- Svake godine kod nas abortira od 20 do 30 maloletnica. Imali smo slučajeve prekida bremenosti i kod devojčica od 13 ili 14 godina. Iz razgovora sa ženama koje su odlučile da abortiraju najčešći razlog za to je loša materijalna situacija ili ne žive sa partnerom, izjavila je dr. Jadranka Georgievska sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Nasuprot zvaničnom broju abortusa, ginekolozi tvrde da je ta brojka višestruko veća.

Uprkos zvaničnim brojkama, sumnja se da ima duplo više abortusa; Printskrin: TV kanal5

- Imamo informacije od pacijentkinja da se abortusi prave nelegalno i da su plaćale i po 300 evra, ali to ne možemo da dokažemo. S obzirom na to, verujemo da je broj abortusa mnogo veći - smatra direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr. Viktorija Jovanovska.

Njen kolega, dr. Duško Filipovski, predsednik Udruženja privatnih ginekologa kaže da ginekolozi u privatnim ordinacijama ne rizikuju.

- Zašto bi neko od nas vršio abortus na crno u svojoj ordinaciji i tako rizikovao da izgubi licencu, kada je sada to lako. Sklopili smo dogovor sa privatnim bolnicama i radimo u bolničkim uslovima, bez rizika - kaže dr. Filipovski.

Klinika za ginekologiju i akuserstvo Skoplje; Printskrin: TV Sitel

I on smatra da broj abortusa u Makedoniji nije realan zato što se neki prijavljuju pod lažnim dijagnozama.

- Garantujem da ima abortusa koji su prijavljeni pod drugom dijagnozom, kao "mrtav embrion" ili "trudnoća bez vidljivog ploda". Sa tim dijagnozama intervencije su besplatne i žene odlaze na kiretažu. Znam da se za ove abortuse lekaru "ispod ruke" daje nadoknada - kaže dr. Filipovski.

Prema njegovim rečima, ne mali broj žena iz Makedonije odlazi u komšiluk radi prekida trudnoće.

Makedonke masovno idu u Vranje na kiretažu; Foto: S: Tasić

- Idu u Kačanik ili Vranje. Ženu koja je rešila da abortira niko živ ne može da razubedi. Kod nas znate kakav je zakon, ima tri dana savetovanja. Zato se odlučuju za "abortus – turizam". Ne znamo u kakvim uslovima prekidaju neželjenu trudnoću, pa smo nakon toga imali pacijentkinje sa komplikacijama. Procene su da ima abortusa koliko i rađanja dece - kaže doktor Filipovski.

I on je jedan od lekara koji se zalaže da se što pre uvede medikamentozan abortus, koji se, kako se sumnja, sada vrši na crno ili na svoju ruku. Prekid bremenosti sada se u Makedoniji obavlja putem kiretaže, grebanja dela omotača materice. U svetu se vrši abortus sa medikamentoznom terapijom, koja je manje rizična za pacijentkinje.

Klinika za ginekologiju i akuserstvo Skoplje; Printskrin: TV Sitel

- Naš način, sa kiretažom, je najsuroviji koji postoji. Daje se anestezija, koristi se aspirator, pa se grebe po endometriju. Može doći do ozbiljnih komplikacija, koje su nepotrebne. Pri medikamentoznom prekidu rane bremenosti daje se terapija, a ako ima potrebe, pravi se endometrijalna aspiracija.

- Kod nas nije registrovana ta terapija, pa je pacijentkinje same kupuju u Grčko, Bugarskoj ili Srbiji. Same prekidaju bremenost bez nadzora lekara, pa kada prekomerno iskrvare, mnoge od njih idu na reviziju. Sumnjam da ima i lekara koji im ih daju. Ukoliko se uvede ova metoda, kao u razvijenim zemljama, da se radi u ordinacijama, biće i kontrole i sve će biti pod nadzorom lekara. Da znaju u svetu kako se prekida trudnoća kod nas, pocepali bi nam diplome - kaže doktor Filipovski.

VIDEO: Uhapšen lekar iz Užica zbog primanja mita

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    18. oktobar 2018 | 23:21

    Jesu li čuli u Makedoniji za kondom, spiralu, anti - bebi pilule. U kom veku žive?

  • mama

    18. oktobar 2018 | 23:08

    Eh da je srece pa da ni kod nas a ni u makedoniji ne idu zene na abortus sve bi nas krenulo i ekonomija i zivot, sve je to lanac a mi nikako da skapiramo. I kad ne zele djecu da se zastite.

  • Kumanovo

    19. oktobar 2018 | 05:56

    U Makedoniju prvo da se razumemo abortus je zabranjen zakonom i prekida se samo rizicna trudnoca, a ne radi se kao srednjem veku i jos jedno kao u Kacaniku ima neka moderna ginekoloska klinika a nema u Skoplju-PARADOKDS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA