Slovenački vojnici opljačkani na parkingu: Dok su oni spavali, lopovi im iz kamiona pokrali municiju

Vojnici su poduzeli mere nadzora: uzeli su sobu sa pogledom na parking i par puta noću obišli kamion

  • 20

Dva pripadnika slovenačke vojske 2. oktobra u popodnevnim satima dovezla su kamion sa 10.000 komada municije i ostalom vojnom opremom u Lajpcig.

Prema planu, municiju su trebali da dovezu na tamošnji aerodrom dan kasnije, pre poletanja aviona za Mali gde su stacionirani slovenački vojnici kojima je ta municija bila namenjena.

Krenuo na svadbu pa završio u hrvatskom zatvoru: Umesto da se pojavi na veselju, oduzeto mu je 370 dana slobode

Ali,  dvojica vojnika su put od 830 kilometara prošla prebrzo pa su se našla u problemu - gde se smestiti, gde prespavati i dočekati sutrašnji let.

Verovatno je nakon konsultaciju sa nadređenim oficirom donesena najlogičnija odluka: ostaviće kamion sa 10.000 komada municije na parkingu hotela najbližeg aerodromu i uzeti hotelsku sobu.

Sa obzirom na to da je reč o poverljivom teretu, nikom nisu prijavili šta voze, ni recepcioneru, ali ni nemačkoj policiji i vojsci. Uzeli su sobu s pogledom na parking i kamion, a s vremena na vreme planirali su da obiđu kamion.

Ali, prilikom jednog obilaska kamiona u sred noći usledio je šok. Vojnik je primetio da je cerada kamiona prerezana. Prebrojavanjem sanduka utvrdio je da nedostaje hiljadu komada metaka kalibra 5,56 mm i hiljadu komada metaka kalibra 9 mm. Vojnici su tada uzbunili nemačku policiju i svoje nadređene.

- Ovaj je događaj za Slovenačku vojsku nedopustiv. Ogorčeni smo jer se tako nešto profesionalnoj vojsci kao što je slovenačka ne sme dogoditi. Pokrenuli smo detaljnu istragu, dva vojnika i njihov nadređeni su suspendovani - rekao je novinarima portparol Slovenačke vojske, Simon Korez.

Materijalna šteta nije velika ali je ukaljan obraz slovenačke vojske Foto: AP/Tanjug

Pojasnio je kako je nedopustivo da se na takav način osigurava kamion sa municijom jer za takvo nešto postoje stroga pravila NATO-a. Ali, Korez nije znao da odgovori na najlogičnija pitanja: zašto o svemu nije obaveštena nemačka vojska i zašto nije zatraženo da se kamion smesti u neku tamošnju kasarnu, a vojnici prespavaju na vojničkim krevetima.

Možda malo rano, ali Korez napominje kako se smatralo da bi na putu moglo biti gužve i sličnih neprilika koje bi mogle usporiti putovanje pa se nije željelo riskirati da se zakasni na aerodrom. Ali, na kraju je ispalo da je kamion došao dan ranije.

Portparol je objavio da materijalna šteta iznosi tek oko 100 evra, ali je velika šteta počinjena samoj Slovenačkoj vojsci. Na velikoj muci je sada i nemačka policija jer se “zahvaljujući” slovenskim vojnicima 2.000 komada municije našlo na crnom tržištu gde je to jako tražena roba.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    19. oktobar 2018 | 16:31

    Hahahaha,"profesionalnoj vojsci kao sto je slovenacka tako nesto nije smelo da se dogodi"!!!Hahahaha,prekaljeni ratnici!

  • Milan

    19. oktobar 2018 | 21:03

    Oni imaju Vojsku ? 😂

  • Locarno

    19. oktobar 2018 | 18:12

    To su oni prodali,nije niko ukrao,oko takvog vozila stoji straža a ne ovako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA