Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, oslobođen optužbi za aferu "Štandovi"

Sudija je takođe izneo obrazoloženje presude

  • 0

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ljudi koji su zajedno sa njim optuženi, Ivica Lovrić i Zdenka Palac, u petak su nepravosnažno oslobođeni krivice u slučaju "Štandovi". Za ovaj slučaj ih je Uskok teretio zbog pogodovanja udruženju "U ime porodice" na štetu grada.

Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu u petak objavio sudija Zdravko Majerović.

- Bilo je važno utvrditi koje su ovlašćenja gradonačelnika u prihvatanju pokroviteljstva. Nesumnjivo je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo da prihvata pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb.

Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj krivični postupak je da može biti i finansijski. Gradonačelnik prihvata pokroviteljstvo ako oceni da je važno za Grad, a može da prihvata pokroviteljstvo na predlog udruženja - rekao je sudija Majerović obrazlažući presudu.

Optuženi Milan Bandić, postupajući kao gradonačlenik postupao je u skladu sa ovlašćenjima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu sa internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i brojnim slučajevima pre ovoga. Logično je da Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtevu i logično je da uz prihvatanje pokroviteljstva nije mogao doneti zaključak o korišćenju sredstva pre nego što mu budu dostavljeni računi - rekao je sudac Majerović.

Ovo nije jedini postupak koji se pred sudom vodi protiv Bandića Foto: Tanjug/FaH/Damir Senčar

Uskok je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim saradnikom, gradskim zvaničnikom Ivicom Lovrićem i direktorku "Pijaca Zagreb" Zdenkom Palac udruženju  "U ime porodice" doneo nezakonitu korist od najmanje 41.500 evra, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja Uskok je izmenio optužnicu pa je Bandić, uz zloupotrebu položaja i vlasti, terećen i za trgovanje uticajem u odnosu na trećeoptuženu direktorku gradskih pijaca Zdenku Palac.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umesto za zloupotrebu položaja optužen za pomaganje u tom nedelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromenjena.

Osim u "aferi štandovi" Bandić je za štetu gradu, ali i državnom budžetu optužen i u slučaju Agram. Na početku tog suđenja, prošle nedelje, Bandić i ostalih 10 optuženih kazali su da ne osećaju krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Troškovi postupka biće plaćeni iz državnog budžeta, dakle iz džepova porezkih obveznika.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA