≫ 

Ovo su poslanici opozicije koji su glasali za izmene Ustava: Odmah su isključeni iz stranke, a od Zaeva su tražili da im ispuni 4 uslova

Kako je portparol VRMO-DPMNE naveo, zbog toga je sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sednicu i, na njegov predlog, jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci

  • 8

Izvršni komitet najjače makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE doneo je odluku, na vanrednoj sednici u petak uveče, da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmene Ustava radi primene Prespanskog sporazuma, izjavio je lider te stranke Hristijan Mickoski.

- Poslanici VMRO-DPMNE koji su postupili protivno partijskom stavu i volji građana jednoglasno usvojenim i u Izvršnom i u Centralnom komitetu i u koordinaciji s poslaničkom grupom, razočarali su me - rekao je Mickoski na konferenciji za novinare u petak uveče, prenosi danas MIA.

Teška noć u Skoplju: Makedonija menja ime, Sobranje izglasalo

Kako je portparol VRMO-DPMNE naveo, zbog toga je sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sednicu i, na njegov predlog, jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci.

Hristijan Mickoski rekao da su ga poslanici razočarali Foto: Tanjug/AP

Iz članstva su isključeni Elizabeta Kančeska Milevska, Emilija Aleksandrova, Nola Ismajloska Starova, Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Krsto Mukoski i Zekir Ramčilović.

Prema nekim navodima, naglasio je, nekima od njih je, između ostalog, ponuđen i novac u zamenu za glasanje, ali njihov postupak, zaključio je Mickoski, ne može se opravdati.

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Zaev je zahvalio poslanicima opozicije na podršci Foto: Tanjug/AP

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Četvoro od poslanika opozicije koji su glasali za izmene Ustava optuženi ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Dzaferi izabran za predsednika parlamenta, preneo je portalalb.mk.

Video: Makedonija se nalazi na istorijskoj prekretnici, koje ime će država nositi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    20. oktobar 2018 | 13:25

    Ovi, sada bivši poslanici VMRO- DPMNE, su klasičan primer ucenjenih ljudi. Ucenjeni ljudi nisu smeli odlučivati o imenu Makedonije.To je morao znati i njihov lider. Građani su ti koji treba da pokažu da li će njihova zemlja biti primljena u EU onako kako priliči ili kao ucenjena. Jer bi se mogla i tako zvati umesto Severna. Ucenjena Makedonija.Posramljena Makedonija.Da ne pominjemo da se ni grčki narod ne slaže sa Prespanskim sporazumom.

  • Pera🐍

    20. oktobar 2018 | 13:44

    Dokaz da je sve na prodaju, samo je pitanje cena. Ko mi pomene čast ili obraz pljunuću ga u isti.

  • Putin R.S

    20. oktobar 2018 | 15:02

    Pitanje je za koju cifru su pristali da prodaju narod Makedonije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA