Kada imaju menstruaciju, male Makedonke ne idu u školu, ali to nije najstrašnije

Umesto uložaka i tampona, koriste krpe i novine

  • 4

U periodu kada imaju mesečni ciklus, čak 90 odsto učenica u ruralnim sredinama u Makedoniji ne idu u školu četiri do pet dana, ali to nije najstrašnije. Zbog siromaštva, ali i neznanja jedan broj devojčica umesto uložaka i tampona koriste krpe, pa čak i stare novine.

Evo zašto ste se ugojile 2.5 kilograma tokom menstruacije

Do ovih poražavajućih saznanja došlo je udruženje „Novinari za čovekova prava“, koji su na terenu vršili istraživaje u aprilu i maju ove godine.

Umesto uložaka koriste krpe Foto-ilustracija: Profimedia / 7 stvari koje ginekolozi žele da prestanete da radite tokom menstruacije

Za raziku od devojčica u ruralnim sredinama, učenice iz urbanih sredina za vreme menstruacije iz škole izostaju najviše dva do tri dana mesečno. Alarmantno je, međutim, što je 15 odsto ispitanica odgovorilo da ne koriste nikakva higijenska sredstva za vreme mesečnog ciklusa.

- Na pitanje kakva sredstva koriste, 80 odsto anketiranih devojčica u Makedoniji je odgovorilo da koriste standardne higijenske uloške, samo 5 procenata je reklo da koriste tampone, a čak 15 procenata su priznale da ne koriste nikakva higijenska sredstva. Tu se uglavnom radi o devojčicama koje najčešće kažu da njihove majke idu na posao da zarade pare i da za njih tokom menstruacije mora da ima uložaka, a devojčice mogu da ostanu kod kuće i da ne idu u školu. Snalaze se tako što same od tekstila ili hartije prave uloške, a što je najstrašnije – koriste i novine. Imamo primera gde babe kažu unukama „Koristi novinu, nemamo drugo“ - kaže Nataša Dokovska Spirovska iz udruženje „Novinari za čovekova prava“.

Snalaze se tako što same od tekstila ili hartije prave uloške, ali i novine Foto: Shutterstock

Njihovo istraživanje je pokazalo da samo u jednoj privatnoj školi u opštini Veles, gradiću u centralnoj Makedoniji, postoje uslovi za održavanje menstrualne higijene. Ni u jednoj drugoj školi nema sredstava ni za održavanje osnovne higijene, poput sapuna, toaletne hartije, a ni posebnih korpi za odlaganje iskorišćenih uložaka ili tampona.

Ovako poražavajući rezultati istraživanja su prema oceni ovog udruženja odraz skupih sredstava za održavanje menstrualne higijne, ali i neodgovarajućih uslova u školama.

Menstruacija je tabu tema u Makedoniji Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

- Kada kažemo neodgovarajući uslovi za održavanje menstrualne higijene to znači i da se vrata na toaletima u školama ne zatvaraju, pa je devojčice sramota da uđu - objašnjava Nataša Dokovska Spirovska.

Istraživanje je pokazalo i to da je menstruacija još uvek tabu tema u Makedoniji, a o tome se ne razgovara čak ni u okviru same porodice.

- Od 100 anketiranih učenika u 12 osnovnih škola mešanog etničkog sastava, na pitanje da li razgovaraju na ovu temu, pozitivno je odgovorilo samo šest posto devojčica i jedan posto dečaka koji imaju sestre. Na pitanje od koga su prvi put čuli za mesečni ciklus, 80 posto od 100 anketiranih devojčica je odgovorilo da su čuli od starije sestre ili drugarice, ne od majke, ne od roditelja, što je zaista poražavajuće i govori da tu treba nešto da se učini da bi se promenila ovakva situacija - kaže Dokovska Spirovska.

Iz udruženja „Novinari za čovekova prava“ ističu da je neophodna edukacija i poboljšanje uslova u školskim toaletima. Traže i smanjivanje poreza od 18 na 5 odsto za sredstva namenjena menstrualnoj higijeni. Jedno od rešenja može biti i korišćenje eko-proizvoda, poput takozvanih menstrualnih čašica ili višekratnih tekstilnih uložaka, kojih za sada nema na makedonskom tržištu.

U Makedoniji se mesečno baca oko 6 miliona uložaka i tampona, a čak 70 posto ispitanica u ovom istraživanju nisu bile svesne o zagađenju koje izaziva otpad od menstrualne higijene.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    20. oktobar 2018 | 19:02

    Ljudi na ovim prostorima nemaju za hleb a ne za uloske.Tu je vata koja najbolje sakuplja krv.Devojčice treba pistedeti u ovim danima . Ni u Srbiji nije zavidno stanje ,što zaviruhemo šta rade u Makedoniji.

  • Aca

    21. oktobar 2018 | 13:12

    Pricamo o uslovima u Makedoniji, a nase skole? Ja sam isla u XII gimnaziju u sred Beograda i sedeli smo u zimskim jaknama na casovima nismo ni prozore imali! Kada smo ih dobili za donaciju direktorka je sacekala da prodje kontrola i odmah posle prodala, isto ko i kompove. Wc je bio na higijenskom nivou deponije! Bez vrata, hladan, prljav, bez ubrusa, sapuna...i dzaba sto smo mi satro civilizovani, kada je bezbednije za dete u ciklusu da sedi kuci nego u tom wcu da treba da zameni ulozak ili nesto...ja sam se trenirala da ceo skolski dan uspem da izdrzim, a da mi wc ne zatreba! Posaljes dete u skolu fasuje ko zna sta! :/

  • Kristina

    21. oktobar 2018 | 21:41

    Eee tugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA