Propast dubrovačke Opšte bolnice: Isplatiće oko 16 miliona dinara odštete zbog pogrešnog lečenja

Lekari u dubrovačkoj bolnici su, tvrdi sud, primenili zastarelu metodu lečenja, nisu redovno previjali ranu i prekasno su uključili antibiotike

  • 1

Za milion kuna (oko 16 miliona dinara) je ostao kratak račun Opšte bolnice u Dubrovniku pošto je zagrebački Županijski sud presudio u korist pacijenta koji je 2011. godine zbog sepse i komplikacija lečenja u toj bolnici izgubio nogu, piše jutarnji.hr.

Jezivi prizori u Zenici: Pas napao dečaka i odgrizao mu deo penisa

Radi se o pacijentu iz BiH koji je pao sa skele i imao otvoreni prelom potkolenice, a lekari u dubrovačkoj bolnici, tvrdi sud, primenili su zastarelu metodu lečenja, nisu redovno previjali ranu i prekasno su uključili antibiotike.

Muškarac pao sa skele i imao otvoreni prelom potkolenice, Foto: Shutterstock

Rezultat je bio da su lekari zbog sepse i nekroze tkiva morali da amputiraju nogu. Sudski veštaci su istakli da je 55-godišnjak zbog toga pao u duboku depresiju i da ima trajne posledice, odnosno 75 posto smanjenu aktivnost. Sve je to uticalo na sudsku odluku timn pre što je ocenjeno da protivargumenti nadležnog lekara iz dubrovačke bolnice nisu bili uverljivi.

ZAKASNELO I NEPROFESIONALNO LEČENJE

Naime, lekar je rekao da su "previjanja pacijenta bila prema potrebi", a veštaci tvrde da je to trebalo biti barem jedanput do dvaput dnevno. Takođe je rekao da su antibiotici "uključeni pravovremeno", premda veštaci u temperaturnoj listi pacijenta nisu za to našli potvrdu. Zaključak veštaka je da se radilo o zakasnelom i neprofesionalnom lečenju koje je u rezultiralo gubitkom noge pacijenta.

Naime, kod takvih se preloma odavno upotrebljavaju tzv. spoljni fiksatori koji stabilizuju prelom, a kontrola stanja znatno je bolja. Za razliku od veštaka i suda, bolnička istraga je zaključila da nije bilo propusta u lečenju, ali teret plaćanja odštete pada na njihova leđa.

Direktor dr Marijo Bekić, koji u vreme tih događanja nije bio na tom radnom mestu, naglašava da će verovatno morati da produže rok plaćanja dugova za lekove, ali da pacijenti dubrovačke bolnice to neće osetiti u lečenju.

VIDEO/Dr Nada Basara, ekskluzivno: Koliko je ljudsko telo programirano da živi i kakva je budućnost lečenja matičnim ćelijama?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA