O ovom delu Zagreba i danas se govori šapatom, malo ko tu sme da zađe, a kada padne noć dešavaju se strašne stvari (FOTO) (VIDEO)

Tokom godina sve je bilo više onih koji su svedočili o jezivim trenucima, kada tajanstvena žena u beloj spavaćici luta Gornjim gradom, odakle se čuju nedefinisani i zastrašujući zvukovi

  • 1

Mnogima je prva asocijacija na Zagreb uvek prepun Trg Bana Jelačića, zvuk tramvaja pomešan sa žamorom ljudi, ispijanje kafe na Cvetnom trgu, duge šetnje i uživanje u brojim lepotama ovog grada. A malo ko zna za strašnu priču koja kruži o Gornjem gradu, koji se nalazi veoma blizu centra. Tačnije, jednom njegovom delu - priču o Jurjevskom groblju.

U Gornjem gradu nalazi se Jurjevska ulica sa istoimenim grobljem. Jurjevsko groblje bilo je glavno poslednje počivalište za žitelje ovog dela Zagreba, od davnina pa sve do kraja 19. veka.

Drvena kapelica posvećena sv. Jurju spominje se prvi put davne 1622. godine, a postoje zapisi da je pre toga na tom mestu bilo groblje za siromašne. Okruženo gustom šumom, dobilo je ime i "Kraj kestena", a na njemu su sahranjeni neki od najznamenitijih Hrvata, među kojima je i Ljudevit Gaj.

Kada se otvorilo groblje na Mirogoju 1876. godine, Jurjevsko groblje palo je u drugi plan. U narednim godinama posmrtni ostaci sahranjenih prebačeni su na novo groblje, a ovo, Kraj kestena je zatvoreno.

Danas o postojanju ovog groblja svedoči poneki ostatak nadgrobnih spomenika i ploča, ali i poneka strašna priča.

Foto: Profimedia

Ne tako mali broj starih Zagrepčana veruje da je zbog pomenute ekshumacije sahranjenih na Jurjevskom groblju narušen večni mir, pa da njihovi lutaju između Jurjevske ulice i Mlinarske ceste.

Druga teza je da se duše siromašnih koji su sahranjeni tamo vraćaju da bi tražili pravdu, a neki tvrde da na preostalih nekoliko spomenika jasno mogu da se vide drevni masonski simboli.

Brojne su priče o utvarama i duhovima koji se na tom groblju pojavljuju noću, a postoji čak i verovanje kako neki od njih lutaju gradom.

Foto: Profimedia

Jedna od takvih priča je i ona o devojci u beloj haljini koju su viđali u kuli uzidanoj u palatu Magdalenić-Drašković- Jelačić, u Demetrovoj 7, gde je bilo smešteno skladište Muzeja grada Zagreba.

Tokom godina sve je bilo više onih koji su svedočili o jezivim trenucima, kada tajanstvena žena u beloj spavaćici luta Gornjim gradom, odakle se čuju nedefinisani i zastrašujući zvukovi.

Zbog svih ovih priča mnogima nije prijatno da prolaze tuda, pa ovu lokaciju zaobilaze u širokom luku, a naročito kad padne mrak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA