≫ 

Nemački desničari oduševljeni hrvatskom predsednicom: Mi sanjamo o ovakvoj vladarki

U ovom novom članku, punom hvalospeva, Kitarovićevu opisuju kao "narodu blisku vladarku" o kakvoj "Nemačka u ovom trenutku može samo da sanja"

  • 8

Ekstremno desni nemački časopis "Kompakt" oduševljen je odbijanjem hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da potpiše Globalni sporazum o migraciji - takozvani "Marakeški sporazum".

- Bravo: I Hrvatska i Češka odbijaju UN-ov pakt o migracijama! - naslov je teksta koji, uz fotografije nasmejane hrvatske predsedice, objavuje ovaj časopis, koji se, inače, smatra jednim od nezvaničnih glasila ekstremističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Ovaj časopis se smatra glasilom ekstremno desne partije AfD Foto: Tanjug/AP

Pozivajući se reči hrvatskog urednika Velimira Bujanca, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio da Grabar-Kitarović odbija da potpiše Marakeški sporazum, "Kompakt" na svom portalu piše da je taj sporazum "štetan za sve nacionalne države" i da "Kolindino odbijanje nije iznenađenje".

Portal Index.hr piše da se to moglo zaključiti na osnovu prošlog pohvalnog članka koji je o Grabar Kitarović objavio ovaj ekstremistički portal.

"Kompakt" je, naime, objavio u septembru ove godine tekst o "zgodnoj plavuši koja je ostala verna svojim seoskim korenima", u kojem je hrvatska predsednica ta "zgodna plavuša" koja je vatreno navijala za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i koja ne propušta nijednu priliku za reklamiranje svoje male zemlje.

U ovom novom članku, punom hvalospeva, Kitarovićevu opisuju kao "narodu blisku vladarku" o kakvoj "Nemačka u ovom trenutku može samo da sanja".

Ovo nije prvi put da hvale Kolindu Foto: AP/Tanjug

Kancelarku Angelu Merkel u istom kontekstu opisuju kao osobu koja "radije snima selfieje s lažnim azilantima umesto da se bori za svoj narod", te dodaju da bi trebalo da se ugleda na Kolindu "kojoj Hrvatska leži na srcu".

Index navodi da pohvale koje je hrvatska predsedica dobila u "Kompaktu" jasno ilustruju da je evropska ekstremna desnica smatra "svojom" političarkom i da se njena kampanja protiv Marakeškog sporazuma itekako visoko ceno u takvim društveno-političkim krugovima.

Kritikovali su Angelu Merkel Foto: Tanjug/AP

Marakeški dokument zapravo ima naziv "Globalni kompakt za bezbedne, uredne i regularne migracije", a kolokvijalno je nazvan Marakeški sporazum po mestu gde bi u decembru trebao da bude prihvaćen.

U strogom smislu reči, to i nije sporazum, već katalog raznih mera koje su države usuglasile, uz jasno navođenje da je to neobvezujući okvir za saradnju za svaku državu, što u praksi znači da svaka zemlja može odlučiti šta želi, a šta ne želi da primeni iz dokumenta.

VIDEO: Boban Rajović oduševljen Kolindom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    5. novembar 2018 | 21:42

    Nije dobro. Nemcima su proradili hormoni. Jedna kao Kolinda na čelu države i izginuli bi gore nego na Istočnom frontu.

  • Cika Velja

    5. novembar 2018 | 16:34

    Zgodna plavusa uopste ne mora da reklamira svoju malu zemlju,jer je toliko samu sebe izreklamirala i u proslosti i u sadasnjosti,da je ne opra ni slana ni slatka vode ove planete,a i to da se svidja desnim extremistima,uopste ne iznenadjuje! Svaka ptica svome jatu,ali Hrvati to pokusavaju da sakriju ko zmija noge,jer okruzenje im nije kao takvima ni malo naklonjeno?!?! Fasisti ostaju fasisti...!!!

  • Nikolas

    5. novembar 2018 | 18:59

    VIRUS FASIZMA SE VRATIO U EVROPU - OCEKUJEM LEK SA ISTOKA KOJI CE TAJ VIRUS UNISTITI ZA SVA VREMENA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA