≫ 

Povlašćene cene za Makedonce: Za bugarske pasoše plaćali samo 1.000 evra, tarifa pet puta skuplja za Albance sa Kosova

Prema podacima bugarskih vlasti, najveći interes za dobijanje bugarskih "papira" vlada u Makedoniji, odakle je samo prošle godine bilo podneto čak 10.000 zahteva za dobijanje potvrda o bugarskom poreklu

  • 0

Makedonci koji su aplicirali za dobijenje bugarskih pasoša imali su privilegovan položaj. Za "papire" susedne zemlje plaćali su najviše do 1.000 evra po osobi, dok je tarifa za Albance sa Kosova bila petostruko veća, svedočila je, kako se prenosi u Skoplju, za bugarsku nacionalnu televiziju BTV "osoba koja je izbliza bila upoznata" sa koruptivnom šemom u Agenciji za Bugare u inostranstvu.

Istraga oko izdavanja bugarskih pasoša žiteljima zemalja van EU počela je pre četiri meseca nakon signala dobijenog iz Komisije za borbu protiv korupcije, a pravi skandal je izbio 31. oktobra kada je bio uhapšen predsednik Državne agencije za Bugare u inostrastvu Petar Haralampiev i još 20 osoba.

Zahvaljujući Državnoj agenciji za Bugare u inostranstvu, koja se sumnjiči da je prodavala lažne potvrde o bugarskom poreklu državljanima van EU, na osnovu kojih su oni kasnije dobijali bugarsko državljanstvo i pasoše, samo protekle godine nekoliko hiljada stranaca su postali Bugari iako nisu imali nikakve veze sa Bugarskom, niti su imali bugarsko poreklo.

Prema podacima bugarskih vlasti, najveći interes za dobijanje bugarskih "papira" vlada u Makedoniji, odakle je samo prošle godine bilo podneto čak 10.000 zahteva za dobijanje potvrda o bugarskom poreklu. Makedonci su imali i privilegovan "status".

- Za dobijanje sertifikata o bugarskom poreklu tarifa za Makedonce je bila 1.000 evra, a za osobe sa Kosova između 3.000 i 5.000 evra - izjavio je svedok za bugarsku nacionalnu televiziju. On je rekao da ni Albanci iz Makedonije ne mogu da dokažu bugarsko poreklo, ali je dodao da i za njih postoji rešenje - otvaranje firme. Obično se radi o čoveku-firmi, tako da u roku od dve godine i Albanac iz Makedonije može da dobije bugarski pasoš. Za takvu uslugu posrednici su naplaćivali najmanje 3.000 evra, a na njihovoj internet stranici izričito se navodi da tu uslugu mogu dobiti i muslimani.

Makedonci su masovno kupovali bugarske pasoše Foto: Wikipedia/SKopp/Kroum

Državna agencija za Bugare u inostranstvu je praktikovala i takozvanu "eksplicitnu naredbu" za strance, a najveću korist od ove prevare su imali muslimani, poput osoba sa Kosova.

Funkcionisanje ove koruptive šeme za bugarske medije je objasnio čovek zaposlen u Agenciji za Bugare.

- Najlakše se postaje Bugarin ako osoba otvori firmu u Bugarskoj i naznači 10 zaposlenih. Na osnovu toga on će dobiti stalni boravak u Bugarskoj. Drugi način je kada državljanin zemlje van EU ima svoju firmu i izvadi sertifikat o otvaranju trgovinskog predstavništva u Bugarskoj, čime dobija pravo da izvadi i bugarski pasoš. Treća varijanta, koja se najčešće koristila poslednjih godina je da se izdejstvuje stalni boravak na osnovu dokumenta o bugarskom poreklu - objašnjava sagovornik bugarske nacionalne televizije BTV.

Prema njegovim rečima, sa kandidatima za dobijanje bugarskih pasoša radilo je preko 100 posrednika koji su pomagali u prikupljanju potrebnih dokumenata i buduće Bugare registrovali na raznim, najčešće lažnim adresama u Bugarskoj. On kaže da su se bugarski dokumenti masovno izdavali u pograničnim regionima Makedonije i Srbije, u oblastima Blagoevgrada i Ćustendila.

- Zahvaljujući posrednicima, koji su tesno "sarađivali" sa Državnom agencijom za Bugare u inostranstvu, samo u periodu od 2011. do 2016. godine, čak 70.000 Makedonaca bez bugarskog porekla je dobilo državljanstvo Bugarske - izjavila je pre neki dana Katja Miteva, bivša direktorka Odeljenja za bugarsko državljanstvo pri Ministarstvu pravde.

Afera sa izdavanjem potvrda o bugarskom poreklu državljanima van EU dovela je i do političkih previranja u Bugarskoj. Istraga u Bugarskoj je već odvela u pritvor tri osobe iz Državne agencije za Bugare u inostranstvu, a kako pišu mediji u Sofiji, nakon skandala, i u susednoj Srbiji su uhapšene četiri osobe pod sumnjom da su primali mito, podsticali i falsifikovali dokumente za dobijanje bugarskog pasoša.

U MUP Makedonije kažu da sa bugarske strane nisu dobili zahtev da se uključe u istragu, a ukoliko ga dobiju, odmah će to i učiniti.

VIDEO: Bugarski nacisti traže deo teritorije Srbije

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA