≫ 

U Makedoniji pronađeno mladunče retke životinje, ugrožene vrste u toj zemlji, a ona je i njihov simbol (FOTO) (VIDEO)

Makedonsko ekološko društvo je uspelo da na planini Stogovo snimi mladunče risa uz pomoć postavljenih kamera, kojima su od početka godine pratili majku Maju

  • 5

Makedonsko ekološko društvo (MED) je uspelo da na planini Stogovo, na zapadu Makedonije, snimi mladunče risa uz pomoć postavljenih kamera na planini, kojima su od početka ove godine pratili njegovu majku Maju.

- Iznenadili smo se kada smo na jednoj od kamera videli snimak Majinog malog risa. Maju inače pratimo od februara ove godine. Na snimku se vidi risić, star oko šest meseci, kako jede meso koje mu je donela majka. Mali ris ima dobar apetit, a ako budemo imali sreće da i njega ulovimo, stavićemo mu, kao i njegovoj majci Maji, GPS okovratnik kako bismo mogli da pratimo njegovo kretanje. To nam je važno da bismo otkrili kako mladi risovi nalaze nove teritorije i staze koje koriste - izjavio je Dime Melovski, rukovodilac programa očuvanja balkasnih risova u Makedonskom ekološkom društvu.

Mladunče risa još nije dobilo ime, Printskrin: youtube/vesti nm

Mladunče malog risa, kome još nisu dali ime, biće sa majkom Majom sve dok ne napuni 10 ili 11 meseci.

NACIONALNI SIMBOL MAKEDONIJE

Balkanski ris (lynx lynx balcanicus) se nalazi na listi kritično ugroženih vrsta, što znači da mu preti izumiranje u prirodi, pošto je broj zrelih jedinki na prostoru jugozapadnog Balkana procenjen na svega četrdesetak.

Balkanski ris je podvrsta običnog risa. To je najveća mačka u Evropi. Najviše risova ima na planinama u zapadnom delu Makedonije i u istočnoj Albaniji. Ris je i nacionalni simbol Makedonije i nalazi se na kovanici od 5 denara.

Ponašanje risa podseća na ponašanje leoparda. Uglavnom žive samačkim životom. Vrlo su divlji i obično ih je teško videti u prirodi. Ris je samotnjak koji lovi u sumrak i noću, jer vidi šest puta bolje od čoveka.

LOV NA RISA JE TRAJNO ZABRANJEN

On vidi crno belu i kolor sliku, a spektar njegove lovine su mali i srednje veliki sisari, ptice, zečevi, kunići, veverice, zmije, ali i veći poput divokoza, srna, pa čak i irvasa, ako te vrste žive na njegovom staništu.

Balkanski ris je u Makedoniji zakonom zaštićen, a njegov lov je trajno zabranjen.

Radi se o spretnoj i nečujnoj životinji koja se veoma teško može otkriti. Meštani planinskih sela na zapadu Makedonije kažu da je lakše naći ostatke njegovog plena ili tragove risa, nego samog risa.

Top 5 spašavanja životinja u 2018. godini

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RUSKI

    11. novembar 2018 | 10:01

    57 MI JE GODINA SADA ZIVIM U SRBIJU VEĆ 33 GODINA KAO MOMCIC VIĐAO SAM RISA U SELO CALOSEVO CENTRALNA MAKEDONIJA TADA JE BILO PUNO RISOVA SADA NA ŽALOST SU ISTREBLJENI

  • Brana

    11. novembar 2018 | 10:42

    Maju li gu trazis?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA