Gruevski preko Albanije otišao u Crnu Goru? Crnogorska policija tvrdi da je ušao i istog dana izašao iz zemlje

- Nikola Gruevski je ušao u Crnu Goru navedenog dana i istog dana je izašao iz Crne Gore - navodi se u saopštenju MUP-a CG

  • 6

Albanska policija saopštila je večeras da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojeg je skopski sud osudio na dvogodišnju zatvorsku kaznu, pobegao preko Albanije ka Crnoj Gori.

Kako prenosi agencija ATA, albanska policija je navela da je Gruevski putovao diplomatskim vozilom mađarske ambasade i prešao granični prelaz Hani i Hotit sa Crnom Gorom 11. novembra.

Kako je policija naglasila, u to vreme nije bilo informacija na granici da je ta osoba (Gruevski) proglašena traženom.

Gruevski putovao diplomatskim vozilom mađarske ambasade, Foto: Telegraf

"Odbor za granice i migracije državne policije odgovorio je na pitanja medija u vezi sa ulaskom i izlaskom Nikole Gruevskog iz Albanije sledećim navodom: 11. novembra 2018, oko 19.11, građanin Nikola Gruevski napustio je teritoriju Republike Albanije preko graničnog prelaza Hani i Hoti ka Crnoj Gori, kao putnik vozila sa registarskom oznakom CD1013A, koje je u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani 11. novembra 2018.

"Nije bilo nikakvog obaveštenja da je građanin Nikola Gruevski proglašen traženim. 13. novembra 2018. nije bilo obaveštenja da je Nikola Gruevski tražen. 13. novembra 2018. oko 19.35 Interpol u Skoplju poslao je Interpolu u Tirani obaveštenje o tome da je Gruevski proglašen kao osoba za kojom je raspisana međunarodna poternica", navedeno je u saopštenju policije.

POKUŠAO DA ZATRAŽI AZIL 

Agencije su ranije prenele da je mađarska vlada potvrdila da je Gruevski pokušao da zatraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije i istakla da Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš nije želeo da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gde je zapravo podneo dokumenta za azil i gde je s njim obavljen razgovor, preneo je ranije Rojters.

Britanska agencija je prenela da se Gruevski nije sastao sa Orbanom i da je Guljaš rekao da Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev Skoplja za izručenje Gruevskog.

AZIL - PRAVNO PITANJE

Guljaš je dodao da će Mađarska postupiti u skladu za zakonom ukoliko dobije taj zahtev. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je prethodno telefonom sa makedonskim kolegom o slučaju Gruevskog. Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtev Gruevskog za azil u Mađarskoj "pre pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana.

Raspisana međunarodna poternica, Foto: Telegraf

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

- Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom - navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

UŠAO I ISTOG DANA IZAŠAO IZ CRNE GORE

- Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti - poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Tražio izbeglički status, Foto: AP/Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopstilo je večeras da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski 11. novembra ušao u Crnu Goru i istog dana izašao iz te zemlje.

ISPOŠTOVANE ZAKONSKE PROCEDURE

"Povodom navoda koji su objavljeni u medijima, kao i interesovanja medija za ovo pitanje, a koji se odnose na to da je bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski ušao u Crnu Goru 11. novembra 2018. godine, radi istinitog informisanja javnosti obaveštavamo vas sledeće:

"Nikola Gruevski je ušao u Crnu Goru navedenog dana i istog dana je izašao iz Crne Gore", navodi se u saopštenju MUP-a CG. U saopštenju se navodi i da je crnogorska policija u ovom slučaju "u potpunosti ispoštovala zakonske procedure".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Millr

    15. novembar 2018 | 22:44

    Kako se u istom danu može i ući i izaći iz države.A kolika je ta država?

  • Ja licno

    15. novembar 2018 | 23:10

    A koji je dokument pokazao na granici? Njemu je bio oduzet pasos

  • Ljubica

    16. novembar 2018 | 09:51

    na jutjub slusam i gledam tv iz skoplja tamo jehaos i svi sebe peru prebacuju loptu policija na sud a sud na javno tuzilustvo.a nikola onako lepo zivi u budimpesti i prica zivot mu je bio ugrozen u makedoniji a sta je sa njegovom zenom decom i majkom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA