≫ 

Učenik (12) teroriše sve u Osnovnoj školi u Osijeku: Seksualno zlostavljao devojčicu, drugoj pretio makazama, a dečaku je stavio oštricu pod grlo

Do sada smo imali razumevanja za to dete, ali više nećemo, jer nam niko ne može garantovati sigurnost naše dece, poručuju roditelji

  • 5

Osnovnoj školi "Tin Ujević" u Osijeku od četvrtka ceo 5. razred bojkotuje nastavu. Kako kažu roditelji, razlog tome je konstantno maltretiranje koje učenici tog razreda trpe od 12-godišnjeg F. K, a koje je kulminiralo u sredu, 14. novembra, kad je na času tehničkog taj učenik izvadio skalpel iz pribora za rad i najpre ga stavio sebi pod grlo, a nakon toga i drugom učeniku.

- Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dečaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu zatim pretio da će ga pretući – ispričala je Glasu Slavonije majka Jadranka Gaće. Istu je priču potvrdila i majka drugog učenika Sandra Štiks.

Učenik je izvadio skalpel iz pribora za rad i najpre ga stavio sebi pod grlo, a nakon toga i drugom učeniku Foto: sxc.hu / chrisgan

- Do sada smo imali razumevanja za to dete, ali više nećemo, jer nam niko ne može garantovati sigurnost naše dece – kaže Sandra Štiks.

Prema rečima majke Sanele Eichner, od njene je ćerke F. K. prošle godine tražio da skine majicu dok je prolazila pored toaleta i otkopčao šlic na svojim pantalonama.

- U drugom je razredu moju ćerku pretukao, nakon čega se ona tokom odmora skrivala ispod stola. Niko nam ne može garantovati sigurnost i zato smo odlučili da na nastavu neće ići sve dok se problem ne reši – priča majka Mirela Čondrić.

Incident koji se dogodio u trećem razredu itekako pamti majka Kristina Knežević. Kćerka ju je nazvala i rekla da je seksualno zlostavljana, a nakon pitanja šta se tačno dogodilo, odgovorila je da je F. K. došao u toalet, skinuo svoje pantalone i gaće te tražio da ga dira po spolovilu.

- Moja ćerka je nekako uspela da zatvori vrata i u toaletu je bila zatvorena 15-ak minuta dok on nije otišao. Nije ju ostavio na miru pa joj je i prekjuče, kad je nakon skalpela, uzeo makaze u ruke, pretio da će joj iskopati oči – tvrdi Kristina Knežević.

12-godišnji učenik pretio devojčici da će joj iskopati oči makazama Foto - Ilustracija: A. Nalbantjan, Pixabay

Nisu ovo jedini incidenti koji su se tokom F. K.-ova petogodišnjeg školovanja događali u školi. Gaće tako kaže kako je njen sin nedavno spašavao prijatelja kad mu je F. K. ušao u toalet i zaključao vrata, a gušio je svojevremeno, kaže, i njenog sina.

- Seo je na njega i počeo da ga davi, na to ga je moj sin ugrizao za ruku. Ja sam pozvala policiju – kaže Gaće te dodaje kako su roditelji svesni da je F. K.-u potrebna pomoć, no ne žele trpeti njegove stalne ispade i čekati da se dogodi tragedija.

Zato su u sredu, odmah nakon incidenta na času tehničkog, zatražili sastanak sa direktorkom, koju su usmeno, a zatim i pismeno obavestili da decu do daljnjeg neće puštati na nastavu, odnosno sve dok  F. K. ne udalje iz blizine njihove dece.

Problemi sa F. K, kaže direktorka škole Jasenka Vajdić, događaju se otkako je krenuo u prvi razred. Nakon što je prošle godine preuzela mandat, Vajdić je počela da preduzima sve korake koje joj zakon omogućava. Tako su odmah nakon incidenta u sredu u 5. razredu oduzeti svi skalpeli i makaze. Ali, ističe kako bi u kritičnoj situaciji F. K-u u rukama i olovka mogla biti opasno oružje. Prisetila se slučaja kad je F. K. na času veronauke bacao stolice.

- U nekoliko je navrata bilo prijava i policiji i Hitnoj pomoći, koja je dečaka iz škole jedva iznosila zbog snage njegovih napada. On ima dijagnozu, ali mi nismo sigurni u kojoj je fazi lečenja, prima li terapiju i slično. Sigurno smo se 20-ak puta obraćali svim nadležnima - kaže direktorka.

Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    16. novembar 2018 | 17:44

    Ima li to dete roditelje?

  • Mira

    17. novembar 2018 | 21:58

    Malo derle bih ja za 24h naučila šta i kako. Uz dete i roditelji bi trebalo na prevaspitavanje. Uz to drakonske novčane kazne za roditelje.

  • Raša

    16. novembar 2018 | 22:23

    Mali uja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA