≫ 

Hrvatska obeležava Dan sećanja na žrtve Vukovara, Srbi se neće priključiti Koloni sećanja

Na današnji dan snage JNA zauzele su Vukovar

  • 22

Hrvatska danas obeležava Dan sećanja na žrtve Vukovara, a u Koloni sećanja će se naći ceo državni vrh od Opšte bolnice u tom gradu do Memorijalnog groblja žrtvama Domovinskog rata 1991-1995. U toj koloni neće biti predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj.

Hrvatska današnji dan doživljava kao dan pada i okupacije 1991. Vukovara od tadašnje Jugoslavenske narodne armije i "srpskih paravojnih formacija", dok srpska strana tvrdi da je to bilo oslobađanje tog grada od hrvatskih paravojnih formacija u trenutku kada je Jugoslovenska narodna armija bila legitimna vojska u bivšoj državi, čiji je Hrvatska bila sastavni deo, jedna od njenih šest republika.

Hrvatska je kontrolu nad gradom preuzela 1998, što je, smatraju, bila pobeda koja je pomogla da ta bivša jugoslovenska republika dobije međunarodnu podršku za nezavisnost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbi, kojih je u Vukovaru, prema poslednjem popisu stanovništva iz 1991, bilo više od jedne trećine, a danas znatno manje, ne učestvuju u obeležavanju tog datuma.

Uobičajeno, Srbi Vukovara to čine dan ranije na jedinom obeležju na kojem je to moguće i koje imaju, s obzirom na tom da im grad nije dozvolio podizanje spomen obeležja na mestima na kojima su stradali pripadnici srpske zajednice.

Srbi Vukovara smatraju da je Kolona sećanja, koju organizuje Grad, uz pomoć hrvatske države, jednostrana manifestacija u kojoj nema prostora za sve žrtve, pa ni za srpske.

Dan sećanja na žrtve Vukovara se obeležava svake godine uobičajenom Kolonom sećanja koju predvode predstavnici državnog vrha i branitelja, a prisustvuju građani cele Hrvatske.

Inače, najmlađa članica EU ne mari mnogo za manjinska prava i zakone, pa je tako, na primer, Gradsko veće Vukovara izglasalo izmene vukovarskog statuta, prema kojem dvojezične table na javnim ustanovama nisu dobrodošle.

Foto: Tanjug / HINA /Denis Cerić

Odluka o ukidanju ćiriličnih tabli doneta je nakon višegodišnjih incidenata, kada su hrvatski veterani tokom noći, ali i preko dana, nasilnički lomili ćirilične natpise na javnim institucijama, na šta Srbi imajuu pravo po Ustavu i zakonu.

Prema Ustavu i zakonu pravo na korišćenje ćiriličnog pisma i srpskog jezika stečeno je nakon poslednjeg popisa iz 1991. godine koji je pokazao da u tom gradu živi više od jedne trećine pripadnika srpske zajednice.

Prema podacma Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih osoba "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, samo tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo oko 120 Srba.

Sedam porodica srpske nacionalnosti je podnelo krivične prijave protiv hrvatskog generala Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubistva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo pre početka ratnih sukoba u Vukovaru. Nije poznato da li je Hrvatsko državno tužilaštvo uopšte počelo da konkretno postupa po tim prijavama.

Srpska strana smatra da glavnu odgovornost za početak rata u Vukovaru snosi zločinački režim Franje Tuđmana, čiji je strateški cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba.

Razrušeni Vukovar tokom rata u Hrvatskoj. Foto: Profimedia/Corbis VII

U prilog tome predstavnici izbeglih Srba pričaju da je tragedija Vukovara počela srpskim žrtvama.

Milorad Višić, koji je svojevremeno bio gradonačelnik Vukovara i koji je nakon mirne reintegracije 1995. godine sa još 30.000 svojih sugrađana Srba napustio taj grad, izjavio je ranije da je Vukovar 18. novembra 1991. godine bio oslobođen, a da nije pao, kako tvrde Hrvati, i naglašava da je velika tragedija tog grada počela sa srpskim žrtvama.

On je rekao da je za slobodu Vukovara poginulo 1.217 vojnika, od kojih su velika većina bili Srbi. Višić je podsetio da je prva žrtva u Vukovaru pala 29. juna 1991. godine i da je ubijen Srbin Jovan Jakovljević, poslovođa trgovine "Sport", koji se na meti Tomislava Merčepa našao, jer je kao poslovođa odeljenja sportskog oružja i opreme spakovao puške i pištolje i odneo ih u kasarnu JNA.

On je podsetio i da se prvo ubistvo Srbina u tom delu istočne Slavonije desilo još 1. maja 1991. godine, kada je ubijen Stevan Inić (63) iz Bršadina, a ubio ga je komšija i "istaknuti ustaša Mihailo Glenčir".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrak

    18. novembar 2018 | 09:06

    Kakvi su ovo zulumcari, nema im ravnih, takvo zlo kao sto Hrvati mogu smisliti ne postoji na svijetu.

  • Kalimero

    18. novembar 2018 | 09:11

    Vukovar, nikada nebi pao u ruke ustaša, da jna nije izdata,

  • Milos

    18. novembar 2018 | 11:28

    Na sporadicna ubistva Srba niko nije ni obracao paznju,a ponajmanje vojska,koja je Tek reagovala kada Vojnici I staresine u Vukovarskoj kasarni nisu vise mogli bez hrane I vode blokirani I kada su na kraju mrtve uvijene u carsave I cebad drzali po kancelarijama I spavaonama,onda je krenula gardiska brigada I Jos neke jedinice u Tom pravcu da odblokiraju garnizon u Vukovaru......xrvati su do tada radili sta su hteli I ubijali koga su hteli,Ali protiv vojske nisu mogli............I pre rata je Vukovar bio Srpski grad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA