≫ 

Pomor nekoliko tona ribe u Ohridskom jezeru: Građani ističu da se širi nepodnošljivi smrad (FOTO) (VIDEO)

Građani Ohrida skupili su se kako bi izvadili ribu iz kanala

  • 1

U kanalu Studenčišta u Ohridu uginulo je nekoliko tona ribe plašica, zbog čega je voda bukvalno pobelela. Građani ističu da se širi nepodnošljivi smrad.

Trajče Talevski iz Hidrobiološkog instituta na Ohridu kaže da je nizak nivo Ohridskog Jezera uzrok ovom pomoru, kao i nedostatak kiseonika.

Građani Ohrida skupili su se kako bi izvadili ribu iz kanala, piše makedonska novinska agencija MakFax.

- Koncesioner nije lovio ribu proteklih 5-6 godina iako je imao dozvolu za to. Ima puno plašica. U ovom periodu godine ona se grupiše u određene regione jezera gde prezimi. Kanal Studenčišta je jedan od tih delova gde je ušla ogromna količina ribe. Nivo jezera je previše nizak da bi izdržao svu tu ribu - kaže Talevski.

Od ovog leta Ohridsko jezero nema koncesionera, a za nivo vode je zadužen ELEM, Makedonska državna energetska kompanija.

- Ispuštanje vode radi ELEM. Verovatno će lokalna samouprava sad isključiti deo pumpe da bi voda istekla na Biljanine izvore. Ako ode tamno, možda bi se nešto i spasilo. Po mojoj proceni, tamo je 5-10 tona ribe. Uskoro bi mogao da se desi totalni pomor -  dodaje Talevski.

Nakon objavljivanja slučaja, javili su se iz ELEM-a.

U vezi problema sa ponorom plašice u Studenčiškom kanalu, iz AD ELEM ističu da održavaju nivo jezera u dozvoljenim granicama i da je nivo vode ovog momenta 17 cm iznad dozovljene donje granice.

Da bi pomogli u slučaju ribnog fonda Studenčiškog kanala i nedostatka vode i kiseonika u vodi u kanalu, ELEM je ponudio Hidrometeorološkom zavodu u Ohridu da obezbedi potopne pumpe sa ciljom da se obezbedi veći obrt vode i obezbeđivanje kiseonika ugroženoj lokaciji, zato što u ovom momentu zavod ne raspolaže sa dovoljno pumpi za tu namenu, piše u saopštenju ELEM-a.

(Telegraf.rs/MakFAx)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA